Lørdag klokken 13.00 sparkes årets viktigste kamp igang på Vinne gress. Vinne Toppfotball tar i mot Melhus til semifinale i sluttspillet om kretsmesterskapet. Finalen spilles på nøytral bane i Abrahallen, og opprykkskvalifiseringen mot et lag midt på tabellen i 4. divisjon samme sted - sannsynligvis er Neset dette laget.

I garderoben før den siste treningen før kampen diskuteres både lørdagens storoppgjør og gamle dager. For i tillegg til trener Jon Birger Selnes og spillerne, er nemlig både mr Vinne fra 90- og 2000-tallet, den tidligere Vinne-keeperen Per Arne Urland der - og comeback-speaker Arne Falkfjell. Entusiastisk - og smått beryktet.

Rosenborg-stjernen i troppen

Til det sportslige først: Den gamle Rosenborg-stjernen Roar Strand, «Supermainn», har den siste tida spilt et par-tre kamper for Melhus2 i 6. divisjon, og ryktes å være i kamptroppen til førstelaget når de tar turen til Vinne.

– Vi lar oss ikke skremme av det. Vi håper vel egentlig at han kommer på banen, for da kan det hende at de andre Melhus-spillerne legger mye av ansvaret på ham, tror Vinne-trener Jon Birger Selnes.

Han ber uansett spillerne sine være klar over at Melhus er et godt lag, med eller uten Roar Strand på banen.

– De har bare en uavgjort og ett tap i serien, påpeker han, vel vitende om at eget lag til slutt endte med to uavgjorte og ett tap.

Det ene i bortekampen mot Kolvereid, da han selv måtte trekke på seg drakta.

– Der ser du. Da ble alt opp til meg, fleiper Selnes.

Stor og god tropp

I all hovedsak har han hatt flust av spillere til disposisjon i år, og treningsoppmøtet har vært godt. Målet var opprykk da sesongen startet, og fortsatt er det mulig.

– Vi har rullert fint på laget, og den siste halvannen måneden har vi også plukket opp noen juniorer til A-lagskampene. Det er veldig mange gode spillere der også, fremhever Vinne-treneren.

Laget til kampen mot Melhus tas ikke ut før nærmere kampstart, men ingen blir vel overrasket om treneren starter med «det beste han har tilgjengelig».

Vil avgjøre tidlig

Kaptein Simon Kløvjan er nok udiskutabel, det samme er nok storscorer Åge Marius Christiansen. «Molle'n» både vet hvor målet står, og har fart som få andre. På sett og vis er kanskje «Lynvingen» mer til å stole på enn «Supermann» akkurat nå.

Står det uavgjort etter ordinær tid på Vinne gress, blir det ekstraomganger og eventuelt straffespark. Så langt vil ikke Christiansen at det skal dra ut.

– Dette skal vi avgjøre de første 45. I hvert fall etter 90 minutter. Jeg vet ikke om Falkfjell'n holder lenger enn det, sier han om speakeren som faktisk fyller 80 neste år. Noe man slett ikke skulle tro.

Trodde det ble mål

Entusiasmen har det aldri vært noe å si på. I garderoben mimres det om de glade 90-åra i Vinne-fotballen, da laget både møtte Bodø/Glimt i cupen med Tom Kåre Staurvik og Ørjan Berg på banen - og spilte tøffe lokaloppgjør her i bygda.

– Mot Glimt var det vel kun en mann av de over 1.000 på Vinne stadion som ikke fikk med seg at en scoring ble annullert. Først flere minutter senere ble han klar over at det ikke ble mål, mimrer Jon Birger Selnes.

Og jada, det er også omtalt i Innherreds Folkeblad Verdalingens omtale av kampen, bokstavelig talt med glimt i øyet (se bildekarusellen øverst).

– Det ble en herlig speakersuppe i løpet av kampen. Mye grunnet at Falkfjell ikke så banen så godt fra sin posisjon. Blei det scoring, kæm va det som scora? Det toppet seg da speaker egenhendig la på til 5-0 for Glimt, skriver journalist Ole Lasse Holmlimo om saken.

Kampen endte dog bare 4-0 for nordlendingene.

Speakeren ble dommer

Da Vinne vant lokaloppgjøret mot Verdal i 1990 med 3-2 på hjemmebane var det derimot Falkfjell som stod for annulleringen av et mulig 3-3-mål på slutten.

– Roar Haugmark var minst et par meter bak Inge Svensson da pasningen ble spilt igjennom, og var på veg til å runde meg da Falkfjell brølte offside utover speakeranlegget - hvorpå linjemannen skvatt til og løftet flagget, sier daværende keeper Per Arne Urland.

– Nei, det kan jeg ikke huske, sier Falkfjell selv i den muntre samtalen i garderoben, og mener at han eventuelt måtte ha sagt det uten å vite at mikrofonen stod på.

Lover bot og bedring

Noe konkret bevis finnes ikke i avisomtalen av kampen, men det spørs om ikke keeperen har en god sak.

– Alltid nærværende og og humørfylte meieribestyrer Arne Falkfjell opptrådte denne gang som informasjonskilde under kampen. Vel mye lokalpatriotisme og forsøk på å gå dommeren i næringen falt etter vår mening ikke helt heldig ut, samtidig som høyttalerforholdene gir oss anledning til å strø litt malurt i begeret på en ellers vellykket dag på Vinne stadion, skrev lokalavisas reporter Odd Vigen. Av kampomtalen går det for øvrig frem at Morten Lerfald fikk satt ballen i mål etter at det ble vinket av.

Uansett lover Falkfjell bot og bedring i 2016.

– Hva jeg kommer til å si over anlegget vet jeg ikke før jeg har sagt det, men dømmingen skal jeg ikke legge meg borti, forsikrer den 79 år gamle speakerveteranen.

Så spørs det hvordan det går hvis spenningen blir for stor. Vi får kanskje håpe at «Molle'n» holder hva han lover, i hvert fall.