– Jeg arvet ski og utstyr fra tanter og onkler. Det fungerte helt utmerket, forteller han. Og understreker:

– Det er ikke nødvendig å bruke nytt utstyr for å gå fort. Heller ikke for eliten. Blant parene i skiparken til Marit Bjørgen finner vi fortsatt ski som i sin tid tilhørte Bente Skari. De er minst ti år gamle, og glir like godt.

Brukte gamle ski også i verdenstoppen

Selv med sponsorer i ryggen og muligheten til å velge og vrake i nye ski, erfarte Eldar Rønning i løpet av sin karriere som toppidrettsutøver at eldre årganger av brukte ski kunne være minst like gode, om ikke bedre enn fabrikknye par.

– De taper seg ikke dersom du behandler dem bra.

Utstyrspresset i norsk barneidrett øker, og stadig flere barn mister muligheten til å delta.  En undersøkelse fra Respons Analyse for SpareBank1 viser at  én av tre familier velger bort barneidrett på grunn av økonomi. Det er for dyrt. Samtidig lar vi skiutstyr for hele 300 millioner stå ubrukt i norske hjem hvert eneste år.

Til helga har du muligheten til å være med og dempe utstyrspresset ved å ta turen innom lokale byttehelgsarrangement.

– I år har vi med oss 33 klubber i vår region som gleder seg til å få enda flere ut i skiløypa i vinter. Jeg håper derfor at alle tar en runde på loft, i kjellere og garasjen, og tar med det de finner av brukt utstyr de ikke lenger bruker på Byttehelg, sier banksjef Olav Midtsian Salater i SpareBank 1 SMN.

Lokale byttedager

I Levanger og Verdal blir det byttemuligheter på følgende steder:

* Åsen skole (Aasguten IL)

* Bumyra skistadion (Markabygda IL)

* Magneten kjøpesenter (Frol IL ski og Sportsklubben Nessegutten)

* Det gamle Domus-senteret i Verdal (Leksdal IL og Vinne IL)

Her kan du bytte, kjøpe og selge ski og skiutstyr, men også annen type sportsutstyr.

– Vi ønsker å bidra til en bedre hverdagsøkonomi for både folk flest og skiklubbene. Det er god økonomi å kjøpe brukt og vi er veldig stolte av å bidra til at klubbene kan arrangere byttehelger, slik at flere kan ta del i skigleden og til en fornuftig pris, sier Salater.

Kanonbra

Arrangørklubbene får noen kroner i provisjon av omsetningen. Dermed blir det ifølge Eldar Rønning en kindereggeffekt.

– Noen får solgt utstyr, noen får kjøpt utstyr og klubbene får inntekt, sier han. Og håper veldig det bidrar til at flere kommer seg ut i løypene eller på andre arenaer.

– Vi vil ha flest mulig med ut. Så ta turen ned i kjelleren, inn i boden eller på loftet og let fram det du har av utstyr som ikke lenger brukes. Ta turen til et byttedagsarrangement og se om det er noe annet du kan nyttiggjøre deg, oppfordrer han.

Selv brukte Rønning fjorårets byttedag til å skaffe til veie både skøyter og slalomsko til egne barn.

– Det ble kanonbra, poengterer han.

Kunne solgt videre

– Vi bruker store summer på nytt sportsutstyr i Norge. Undersøkelsen viser at halvparten av oss sitter på utstyr vi kunne solgt videre. Likevel oppgir kun 14 prosent av de spurte at de har solgt brukt utstyr det siste året. Det betyr at vi sitter på enorme verdier som kunne vært satt i omløp. Det gagner verken klubbene, familieøkonomien eller alle de barna som ikke får deltatt på grunn av at det for dyrt å drive med idrett, mener Olav Salater.

Målet med Byttehelgen er at skiutstyr vi bare har stående skal få nye eiere, og at flere skal få mulighet til å delta på ski. Prosjektet er et samarbeid mellom SpareBank 1 og Norges Skiforbund.