Det er forholdsvis tynt blant nordtrøndere i norsktoppen i hopping. Når vi ser ut av vinduet, så er det ikke akkurat skihopping i store bakker vi tenker mest på.

Jonas Viken fra Vinne er en av de få som prøver å nå opp i kjølvannet av Andreas Stjernen.

Stjernen selv var vel ikke helt fornøyd med sesongåpningen i Finland, selv om det ble en 20. plass i verdenscupåpningen i Ruka.

I helgen var det også sesongåpning for de nest beste, da det ble arrangert norgescuprenn i Vikersund. Det var ikke det store skiflyvningsbakken det ble hoppet i, men likevel fikk hopperne testet seg godt i K105-bakken i det flotte hoppanlegget i Buskerud.

Deltakerrekord

Det var faktisk hele 133 deltagere som meldte seg klar for å sette utfor i A-klassen, som er nivået under eliteklassen.

Det store deltakerantallet lover godt for framtiden til den tradisjonsrike sporten i Norge. Norges Skiforbund kan faktisk melde at det aldri tidligere har vært flere påmeldt til et norgescuprenn.

Det ble dessverre bare en omgang i Vikersund, da for sterk vind gjorde det vanskelig å gjennomføre hele rennet.

Der gjorde imidlertid Jonas sine saker bra. Han hoppet hele 108,5 meter, og med det sluttet han på en sterk 14. plass.

Bedre enn på trening

Selv om han selvsagt skulle hoppet begge omgangene når man drar helt fra Trøndelag for å konkurrere, så var det en fornøyd 19-åring vi snakket med.

– Ja, jeg vil se det var bra. Det var i hvert fall mye bedre enn det jeg gjorde på trening før rennet, så da bør jeg vel være fornøyd.

Det var heller ikke mange meter ekstra som skulle til før plasseringen hadde blitt lenger opp på lista. Det var jevnt i toppet, og hvis Jonas hadde lagt på noen få meter, så ville han vært trygt inne blant de 10 beste.

Russ til våren

19-åringen går siste året på idrettslinja ved Heimdal videregående skole. Der har han blant annet de tidligere landslagshopperne Morten Solem og Henning Stensrud som trenere.

Dette skulle bety at unggutten fra Vinne skulle være i de beste hender for å ta videre steg i hoppkarrieren. Og senere i vinter venter kanskje sesongens største mål

Junior NM går nemlig i Granåsen i januar, og det blir siste sjanse for Jonas til å hente en god NM-plassering før han går over til seniorenes rekker for godt.

I fjor ble det 15. plass, men han har planen klar for at den plasseringen skal forbedres når mesterskapet går i favorittbakken.

– Ja, det er klart at da er det meningen å hoppe både langt og sette bra nedslag. Vi trener mye i Granåsen og jeg kjenner bakken godt. Derfor bør målet være å komme blant de 10 beste i hvert fall.

En meter bak rekorden

Han kan fortelle at han har hoppet hele 142 meter i Granåsen, og når vi vet at bakkerekorden kun er en meter lenger, så skjønner vi at det er ikke langt igjen til bakken begynner å flate ut.

Nå blir det imidlertid en pause fra konkurranser. Norge skal arrangere renn for verdenseliten på Lillehammer, og for de neste beste i verden i Vikersund, i desember.

Dermed må de neste beste i Norge vente til over jul før de igjen kan møtes til dyst.

Neste store oppgave er norgescuprenn i VM-bakken fra 2011 – Midtstubakken. Da er selvsagt ambisjonen å forbedre 14.-plassen fra Vikersund.

Satser videre

Selv om Jonas Viken går ut fra Heimdal videregående skole til sommeren, så er fortsatt planen å utvikle seg som hopper.

Han kan fortelle at han ønsker å satse videre. Det er også fullt mulig å fortsette i treningsgruppen til Trønderhopp. Jonas representerer Steinkjer Skiklubb, og klubben må betale en treningsavgift for de hopperne som nyter godt av Trønderhopp sine «tjenester».

Vinne-gutten trives godt i trønderhovedstaden, og det gjør nok også sitt at han kan ha en treningshverdag sammen med andre hoppere, som også har ambisjoner innen idretten sin.

Så får tiden vise om vi en gang kanskje kan få en hopper som representerer en klubb fra Levanger eller Verdal.

908 33 729

erlend.aune@innherred.no