Slik innledet den nye verdalstreneren da han mandag kveld møtte fotballinteresserte for å snakke om framtida for A-laget til Verdal IL fotball. For ting er ikke så bra som de kan være. Aller mest mangler kanskje en allmenn entusiasme. Eller sagt på en annen måte, med ordene til Austad:

– Jeg har en følelse av at den indre kjerne trives godt med Verdal. Men så er det ganske mange som snakker mye skitt.

– Vi kommer aldri til å bli en farmerklubb for Levanger, sa Nils Petter Austad da han ble intervjuet av Innherred tidligere i høst. Her kan du lese intervjuet.

Trenerens drøm handler om å tenne en ild. Finne gløden som en gang var, åpne døra og la innbyggerne komme inn i varmen.

Dyrke verdalsgutan

– Jeg vil at vi igjen skaper et lag som mange føler tilhørighet til. Som de føler de er en del av. Og at vi skal ha et lag igjen med så mange verdalinger som mulig. Det betyr ikke at det skal settes opp noe gitter ved Rinnelva.

–Men vi må dyrke verdalsgutan.

Med det mener ikke treneren å utestenge andre, men han poengterer viktigheten av lokal tilhørighet, og kommer ikke til å dra rundt på lengdene for å lete spillere. Hjertet skal banke for Verdal. Spillerne må være villige til å etablere seg her. Treneren har dessuten en liste med krav til spillerne hvor det blant annet går fram at de må bidra også utenfor banen, ikke minst for å styrke humør, lagmoral og lojalitet. Og slik skal også publikumsinteressen øke.

–Jeg får telefoner hver dag fra spillere som har lyst til å spille for Verdal. Men jeg er kjemperestriktiv. Skal vi hente noen utenfra, skal de være bedre enn 18-åringene vi har her. Hvis ikke får de finne annen klubb. Verdalstreneren vil først og fremst få ut det som finnes av potensial blant talentene i egen klubb.

–Det er ikke sikkert jeg klarer det, men «æ ska bættere prøv».

Austad vil reservere seg mot det som kan bli en rullering i spillerstallen, slik han tror vil skje dersom stallen knytter til seg for mange «eksterne» spillere, og forklarer:

–I noen klubber er det vanlig, men det går ikke på Verdal. Ingen gidder å komme for å se på oss, det blir ikke noe miljø i gruppa, vi klarer ikke å skape en enhet.

Men kommer det spillere hit, som flytter hit og får seg arbeid, som finner seg kvinnfolk og som vil etablere seg i Verdal, og som er god til å spille fotball: Selvsagt skal vi hente dem.

Flere må med

– Det er mange som vet noe om hvordan en klubb skal drives og hva som er smart å gjøre for å få folk engasjert. Det folket må vi få inn. Vi må få flere til å være med, for jo flere som er med og snakker positivt om oss, jo større er sjansen til å vokse på flere områder.

Nils Petter Austad har slett ikke sansen for hemmelighetskremmerier.

–Vi skal være ærlige, vi skal snakke om ting som er bra, mindre bra. Og ikke minst fortelle hva vi holder på med. Vi skal ikke ha noe mye hemmeligheter.

Nødt til å bli bedre

Verdals tredjedivisjonslag møter i 2017 et nivå som laget ikke har gjort på veldig lenge. Prestasjonene i årets sesong, ville sannsynligvis ført til nedrykk neste år, antyder treneren. I avdelingen spiller foruten Verdal, Stjørdals-Blink, Steinkjer, Sverresborg, Rosenborg 2, Tillerbyen, Strindheim, Træff, Molde 2, Mosjøen, Junkeren, Mo IL, Orkla og Kolstad. Mange spår at Verdal får det i overkant tøft.

–Så vi er nødt til å bli bedre. Det ser jeg heller ingen grunn til at vi ikke skal bli. Vi har store muligheter, men det kommer ikke av seg selv, bemerker han. Utsiktene tegner i alle fall bra, skal vi dømme ut fra trenerens vurdering av treningene som er gjennomført så langt.

–Det har vært knallbra kvalitet. Jeg er imponert over spillerne. Innsats forventer jeg alltid, men konsentrasjon, fokus på det vi skal holde på med har vært veldig bra. Nesten litt for bra til å være november. Men det lover veldig godt.

Gleder meg som en unge

Ifølge nytreneren har 95 prosent av støtteapparatet tettest rundt A-laget nå kommet på plass. I teamet er også Bjørn Åge Henriksen på trenersiden, Asle Austad og Ståle Wekre som lagledere, Silje Eggen som fysioterapeut, Ole Lasse Holmlimo som sportssjef, samt Joar Selnes, Sigmund Hammervold, Arnfinn Aksnes og Ole Kristian Austad i støttegruppa for øvrig. Klubben jobber for å få på plass keepertrener, og har Ole Einar Winnberg på ønskelista. Dette er ikke helt avklart ennå Selv har Nils Petter Austad skrevet kontrakt for tre år.

–Jeg har steikendes lyst til å trene Verdal. Jeg gleder meg som en unge, jeg har kjempetro på at dette skal gå veldig bra.

For egen karrieres del, var nok Austad i posisjon til å få trenerjobber som ville brakt ham høyere. Han kunne for eksempel fortsatt i Stjørdals-Blink, med en spillerstall som ifølge ham selv omtrent er garantert opprykk. Men lysten til å gjøre en innsats for nettopp Verdal frister han mer.

–Verdal er klubben min. Og nå ønsker vi folk som framsnakker oss. Vi skal være en positiv greie. Ta kontakt, spør, kom på trening, oppfordrer han, og minnes da han trente laget første gang i 1994. Laget havnet på 3. plass i 2. divisjon, med mellom 500-600 tilskuere på hjemmekampene. Utgangspunktet i spillerstallen er i dag bedre enn det var i 94, mener Austad. Og hva publikumstallet og interessen angår:

–Det var en voldsom giv. Styggartig å være spiller når så mange bryr seg. Vi har så lyst til å komme tilbake dit.