–Magnus var nok hakket hvassere enn meg.

Frode Birkeland ler litt over sin egen uttalelse. Det kommer etter at vi har spurt om han kjenner sin nye sjef fra tidligere.

Bergenseren Birkeland er nemlig LFK sin nye assistenttrener. Etter først å ha sagt ja, men så sist søndag ombestemte han seg og takket nei til å flytte nordover. Det var bakgrunnen for at Innherred skrev torsdag, at en tidligere spiller med erfaring fra toppnivå gjorde helomvending i siste liten.

–Ja, det ble litt fram og tilbake. Du skjønner – jeg har hatt kjæreste i Oslo 1,5 år. Hun var lite glad for at jeg skulle flytte 70 mil unna. Men etter å ha fått litt tid for meg selv og kjent på hvor viktig fotball og treneryrket er for meg, så bestemte jeg meg for å takke ja likevel.

Birkeland forteller at han fikk forståelse for beslutningen. 44-åringen (fyller 45 i slutten av januar) har tegnet en kontrakt som kun gjelder for denne sesongen. Dermed var det også lettere å få aksept på hjemmebane.

Så hvem er så Frode Birkeland, som nå skal hjelpe Magnus Powell slik at LFK skal forbedre 8.-plassen fra fjorårets sesong?

Fotball har preget hele livet til den opprinnelige vestlendingen. Født og oppvokst i bydelen Minde i Bergen.

En nomadetilværelse som fotballspiller. Den startet i Sogndal i 1990 og sluttet i Kongsvinger 15 år senere. Den siste halvannen sesongen var han på utlån til KIL fra HamKam. Der hadde han allerede begynt på trenergjerningen for Briskeby-lagets G19-lag. Den jobben fortalte Birkeland at han ønsket å fortsette livet innen fotballen.

–Det å være fotballspiller er verdens beste jobb. Jeg tror ikke mange spillere skjønner dette før det er slutt. Når du er for gammel til å spille, så er treneryrket en utmerket mulighet for å fortsette i fotballmiljøet.

De fire siste årene har Birkeland vært assistenttrener i Hønefoss. Det var derfor vi skrev at den nye treneren hadde vært på Moan før. I 2015-sesongen kom et defensivt orientert Hønefoss lag til Levanger og vant en heldig 1–0 seier.

Det kan nok hende at Birkeland hadde en avgjørende hånd på den taktikken, for han kan fortelle at selv om han spilte det meste av karrieren som spiss, så er det den defensive organisering som opptar han.

–Men det tror jeg kan passe bra. Magnus er opptatt av det offensive spillet. Det er for så vidt jeg også, men det kan godt hende at jeg får mer ansvar for hvordan laget skal ligge når vi skal forsvare oss.

Lagspiller

Frode Birkeland er villig til å ofre mye for å nå opp som trener. Derfor flytter han til Levanger for å skape seg ytterligere erfaring. Foto: Erlend Aune

Levangers nye assistent har cirka 60 kamper på øverste nivå. Det ble mange kamper som innbytter, men han var like innstilt på å gjøre en god jobb uansett hvor mange minutter det ble.

–Jeg var nok en «squad player» som de sier i England. Jeg var kanskje ikke alltid et naturlig førstevalg, men jeg ga alt på trening, og måtte jeg spille B-lagskamp så var det 100 prosent innsats der også. Dermed var jeg nok en fin type å ha i spillertroppen. Jeg klaget ikke over lite spilletid.

Og det er kanskje noe som Birkeland ønsker å overføre til LFK-spillerne. Hard jobbing, ingen sure miner. Historien viser at det er dem som jobber hardt over tid som får belønningen.

Men hvorfor ble det så til slutt Frode Birkeland som fikk jobben?

- Frode ringte meg og meldte sin interesse for jobben, men det var det også mange andre som gjorde. Jeg har sikkert fått over 10 henvendelser fra arbeidsledige trenere. De fleste ønsket imidlertid lengre kontrakter, men jeg har kun ett år igjen av min kontrakt. Dermed ble det vanskelig for dem som ønsket lengre engasjement. For Frode passet det bra med kun ett år, og med hans bakgrunn og slik jeg kjenner han fra før så var det i grunnen greit. Og når fruentimmeren også sa ja til slutt, så er det bare å sette i gang, sier Powell og ser ertende bort på sin nye assistent.

Nå blir det altså to gressenkemenn som skal lede Levangers stolthet til nye triumfer.

Verken Powell eller Birkeland legger skjul på at de er to engasjerte fotballkarer. De som opplevde svensken på sidelinjen i fjor husker nok det. Birkeland er litt av samme typen, men ifølge Powell så kan det ikke bli sånn når sesongen starter.

–Nei, det må vi snakke om. Skal vi begge holde på så blir det kaos, så jeg tror nok Frode må belage seg på en litt roligere «coaching» enn han er vant til.

Men hovedtreneren er trygg på at assistenten får en viktig rolle i den kommende sesongen.

–Ja, definitivt. Han får en viktig funksjon mot de yngre spillerne og de som ikke får spille så mye. Det blir nesten som jeg blir «bad guy-typen» og han blir den snille.

Men de to trenere har som sagt møtt hverandre før. De har vært lagkamerater, men ikke spilt så mye sammen.

–Det hadde seg slik at Magnus ble korsbåndskadd da han spilte i Lillestrøm i 2002. Jeg ble lånt inn fra Lyn og skulle erstatte han. Jeg fikk ikke så mange kamper, for ikke lenge etter ble Uwe Rösler hentet inn og da havnet jeg fort i skyggen.

–Men jeg må vel også si det at hvis vi skal se på min karriere sammenlignet med Magnus sin, så var nok han hakket hvassere som spiss enn meg, må selv jeg som «beskjeden» bergenser innrømme.

Nå får vi imidlertid se hvor hvass duoen blir når de for første gang skal jobbe sammen på sidelinjen.