- Jeg har hatt hoppbakkene klar for hopping fire ganger siden november, men nå egner det seg best for tyttebærplukking.

Hoppentusiasten Jan Skevik klarer å se litt galgenhumoristisk på det, selv om vinteren ble borte i løpet av noen regntunge dager.

Til helgen skulle det vært Veteran-NM i hopp i Torsbustaden, men det blir det naturlig nok ikke noe av.

Slik så det ut i Torsbustaden tirsdag denne uka. Dermed måtte arrangøren gi den triste beskjeden om at det ikke blir Veteran NM til helgen.

Prøver igjen i mars

Nå er mesterskapet utsatt til fjerde mars, og Skevik krysser fingrene for at vinteren kommer tilbake innen den tid.

–Jeg trenger for så vidt ikke snø fra oven, men kuldegrader. Vi har stort sett en solid såle med is, så derfor vil det gå helt fint å legge kunstsnø oppå den.

Han kan fortelle at den nest største bakken var hoppklar mandag i forrige uke, men det varte altså ikke så veldig lenge.

I desember derimot hadde Jan Skevik & co masse ekstra snø liggende som lager på siden av ovarennet.

Men den driftige pensjonisten tenker ikke bare på de eldre utøverne. Sammen med andre ildsjeler i hoppgruppa i Skogn har de en gang i uka hatt hopptrening i 10-metersbakken kombinert med god gammeldags skileik på sletta nedenfor hoppbakkene.

Det måtte også avlyses sist tirsdag.

–Det var bare ei knallhard isbru igjen på sletta, så den var mest egnet for skøyter og sparkstøtting, humrer hoppveteranen litt oppgitt.

Det blir bra sjø..

«Ingen løyper uten Ivar». Det kan nok være parolen for dem som bruker skiene med utgangspunkt i Markabygda. Ivar Vinje har lagt ned utallige timer både i tråkkemaskin og på snøskuteren, slik at folk kan komme seg ut på ski, men selv han må innimellom gi tapt for naturkreftene.

–For ei drøy uke sida hadde vi oppkjørt løype forbi skolen i bygda, men den er som du skjønner borte nå.

Han, som mange andre skiglade, fortviler over mildværet og regnet som «herjer» over Innherred.

–Men vi kan ikke gi opp. Vi snakker om at alt var så mye bedre før, men det har da vært januarmåneder tidligere også som var trasige.

64-åringen kan huske at han være hjemme på permisjon fra militæret i januar i 1972. Da var det mange som ikke hadde fått inn kornet på høsten, og en vårlig januar uten snø ble brukt til å treske siste rest av kornavlingen.

–Da var det full vinter på Østlandet, men snøfritt i Trøndelag, men så vidt jeg husker så kom snøen senere den vinteren.

Derfor sier han at vi ikke skal miste håpet. Han er optimist og forteller at det har skjedd før at vi har fått bra med snø i februar som har holdt seg ut vinteren.

Brukbar fjorårsvinter. Ivar Vinje(t.v.) og Leif Aasen Ree har tilsammen mange timer i den nye tråkkemaskina til Markabygda IL. Her fra da doningen var nyinnkjøpt i desember 2015.

Men alt er ikke helsvart. På Skogn-Grønningen er det fortsatt at snev av vinter fortsatt.

Tirsdag kveld arrangerte Markabygda IL klubbrenn på veien fra idrettshytta og inn mot Byavollen.

–Det var fine forhold, og det var rundt 20 deltaker som stilte opp og gikk med hodelykt, men det er klart at med de mange plussgradene vi har nå, så varer ikke snøen lenge der heller, sier Ivar Vinje.

Rulleskiløype

– Nå har vi bare kommet i gang med grunnarbeidet, men når alt er ferdig så er planen å få en rulleskiløype på 1,3 kilometer fra Nesset samfunnshus og mot skolen. Hvis det hadde vært asfalt der i dag, så kunne vi hatt rulleskitrening selv om vi skriver januar.

Leder i skiavdelingen i Nessegutten, Sturla Lorås, velger å ta det med godt humør, på tross av et trøstesløst vintervær.

Han kan fortelle at de har hatt en fem kilometer åkerløype samt lysløypa klar for skigåing to ganger i løpet av januar, men nå er det bar bakke igjen.

Selv om det har vært varierende snøforhold, så hadde nessebyggen hele 40 deltakere på det siste karusellrennet i Åsen for en uke siden.

–Det er klart ungene blir lei av løping og annen alternativ trening. De vil gå på ski. Det er også noe av bakgrunnen for at vi bygger en rulleskiløype. Det er tross alt det beste alternativet i forhold til den naturlige måten.

Det står ikke så mye bedre til på andre siden av Rinnelva.

Margrete Skjerve er leder i Vinne Skilag, og der også fortviler man over vinteren som så brått ble borte.

Borte på to dager

– Vi hadde trening på skistadion forrige tirsdag, men da vi skulle ha renn to dager senere så var snøen borte. Dermed måtte vi avlyse.

Hun mener dette er synd fordi snømangel i bygda går utover både rekruttering og skiferdighetene til barna.

–Det er den uorganiserte skileiken som gjør at barna blir glad i å være ute på ski. Med disse vintrene så blir det bare de ivrigste som kjører etter snøen. Nei, jeg må si jeg savner de gode gamle vintrene, sukker lederen i skilaget.

Dobbel avlysning

Vi møtte Jo Severin Matberg i skigruppa i Frol IL onsdag ettermiddag på det flotte ski- og skiskytteranlegget til idrettslaget på Vulusjøen. Da vi kom dit var det ikke akkurat perfekte skiforhold som møtte oss. I målområdet var det nesten så det lignet skøyteis, slik at Sverre Lunde Pedersen hadde nok trivdes bedre under de rådende forhold enn Petter Northug.

–Ja, vi måtte dessverre avlyse. Det kom så mye mildvær utover kvelden og natten i går, at nå har mye blitt til is. Da min far var oppe her i formiddag så var meldte han om seks plussgrader, sier Matberg junior.

Jo Severin Matberg i Frol IL, er bekymret over at dårlig vintervær skal ødelegge skiintressen blant den oppvoksende slekt.

Det betyr at gårsdagens Levangerkarusell og torsdagskveldens skiskytterrenn går bokstavelig talt renner bort begge to.

Og det skjønner vi godt når vi ser forholdene. Det sildrer vann nærmest fra alle kanter. Bak skiskytterskivene kan det virke som vårløsningen er i gang der vi hører vannet renner i strie strømmer.

Matberg sier at han synes det er trist at det går utover to forholdsvis store arrangement. Når det gjelder skiskytingsarrangementet, så var det ventet deltagere fra Snåsa til Meråker, men disse kan altså nå droppe turen til Vulusjøen. Likevel vil ikke han gi opp håpet på linje med Ivar Vinje i Markabygda.

Han er også bekymret for skiinteressen til barna hvis det ustabile været fortsetter vinter etter vinter.

–Hvis foreldrene heller ikke får gått på ski, så vil de ikke kanskje miste interessen for å ta med ungene sine på skitur, slik at vi havner inn i en ond sirkel. Det er ikke alle som orker å kjøre fem mil en kveld bare for å få seg en skitur.

Men i Frol IL prøver man i hvert fall, som så mange andre driftige idrettslag. De håper etter hvert å kunne kombinere klubbrenn med leiking i snøen for de yngste, slik at de kan ake, bygge snømann, eller rett og slett bare base og leke seg i snøen uten innblanding fra de voksne.

–Det var jo slik vi holdt på før. Men da trenger vi mer snø, og litt mer enn dette, sier Jo Severin Matberg og peker utover en islagt og våt skistadion.