Personlig fremgang

Pappa Inge har vært trofast mot sin arbeidsplass i sparebanken i Verdal siden 1980, den tiden han selv var aktiv fotballspiller og hadde tilbud fra blant annet Lillestrøm. Han forstår imidlertid godt sønnens ønske om å komme seg et skritt videre fra Rosenborg, både sett opp mot fotballkarrieren og det at fotballen er jobben til Jonas.

– Ungdommen i dag setter seg mål på en annen måte. Når de har oppnådd noe, tar de et skritt videre og setter seg nye mål. Det å være på samme plass hele karrieren, enten det handler om fotball eller jobb, gir vel strengt tatt ikke så mye annet enn noen rosende ord den dagen du slutter. Skal du få følelsen av personlig fremgang, gjør det godt både med et miljøskifte og nye steg i karrieren, mener Svensson.

Mistet onkelen

Den siste uka har vært hektisk nok også for ham selv. Forrige fredag gikk hans onkel, Knut Svensson, bort. Tidligere en meget aktiv herremann, som nok syntes det var like greit å slippe etter at han ble svakere og ikke hadde mulighet til å komme seg ut. Lidenskapelig interessert i fotball og med et nært og kjært forhold til blant andre Jonas, som fikk tatt farvel med ham få dager før han døde. Mens Knut lå på det aller siste fikk han høre om Jonas' mulige klubbskifte til AZ Alkmaar.

– Han var sliten den siste tiden, og sov for det meste. Men da det ble snakk om Jonas, og at vi kanskje måtte reise helt til Nederland for å se ham spille, løftet han hodet og var helt klar: Det er bare å bestille tur, jeg betaler, sa Knut.

Avgjør helt selv

Inge forteller at han fikk høre om det mulige klubbskiftet i starten av forrige uke. Jonas fortalte ham at nederlenderne, som hadde fulgt Svensson i et par års tid, nå hadde konkretisert interessen og ønsket ham nedover.

Riktignok måtte han vente med å dra til Nederland til klubbene eventuelt var enige om en overgang. Det ble de først i helgen, slik at Jonas reiste nedover søndag ettermiddag. Inge tok som vanlig i mot beskjeden med stoisk ro.

– Karrieren til Jonas har jeg aldri lagt meg borti. Den er ene og alene hans valg. Jeg tror det hadde blitt mye styr hvis jeg skulle hatt noe med sånt å gjøre, smiler Inge Svensson.

AZ Alkmaar har brukt sin tidligere spiller og den gamle RBK-kompisen til Jonas, Markus Henriksen, i sin kartlegging av Jonas Svensson. På samme måte har Jonas snakket med Markus om klubben og alt omkring.

Skritt på vegen

AZ har solgt spillere i dyre dommer til de store ligaene, og er nok en klubb som det er lettere å komme enda et hakk videre i fotballkarrieren fra enn Rosenborg, slik statusen til både RBK og norsk fotball er nå for tiden.

Jonas Svensson signerte kontrakt med AZ Alkmaar mandag denne uka. Foto: AZ Alkmaar

– Jonas blir 24 snart, og hadde han blitt enda et par år i Rosenborg ville han vært i en alder der det begynner å bli langt verre å komme seg til en bedre liga. Han har tross alt tjent RBK helt siden han startet på videregående, og etter de siste to sesongene har han vel oppnådd omtrent så mye som han kan i klubben. Et klubbskifte nå er riktig timing, hvis han skal ta et steg videre. Så vet man ikke hva som skjer i fremtiden, men AZ Alkmaar kan være et fint skritt på vegen når ambisjonen er å spille for enda større og bedre klubber.

Svensson ble på sett og vis lovet av RBK å gå videre i dette vinduet, etter at han ble i Rosenborg tross stor interesse også i fjor høst. Tilbakemeldingene Inge Svensson har fått etter noen dager i Nederland er at Jonas har fått et flott førsteinntrykk.

Jonas Svensson reiser til utlandet. Han har aldri glemt hvor han kommer fra. Her i forbindelse med jubileumskampen til Verdal sist sommer, da Tuva Tronsdottir Flataas fikk autograf.

– De er en klubb litt ala RBK, en folkelig klubb som spiller angrepsfotball.

Lære nederlandsk

I Nederland har Jonas i første omgang funnet seg til rette litt sammen med to svensker i klubben. Den ene spiss, den andre av dem høyreback - på utgående kontrakt, sannsynligvis spilleren Jonas er tenkt å erstatte.

– Jonas har imidlertid tenkt å lære seg nederlandsk. Rett og slett for å bli en bli en bedre del av miljøet i garderoben, og skjønne hva det snakkes om blant lagkompisene på treningsfeltet og ellers. Han kjenner godt til utfordringene flere RBK-spillere som har kommet utenfra har hatt, som selv etter to-tre år ikke har snakket annet enn litt engelsk.

I Rosenborg-historien er det strengt tatt bare én ikke-nordisk spiller som virkelig har tatt språkutfordringen på strak arm - Borek Dockal, som startet på norskkurs umiddelbart og lærte seg språket på rekordtid.

Det betyr i så fall at Jonas tenker langsiktig, i tråd med kontrakten som går frem til sommeren 2021. Uten at det binder ham dersom enda mer attraktive klubber skulle komme på banen.

Søskenbarn-treff

Inge Svensson tror kanskje Jonas kommer på banen om ikke så lenge, og regner med at Jonas' mamma Randi Gresseth og han reiser på besøk allerede i løpet av februar. Inge ser også for seg å reise sammen med kompiser på nederlandstur.

Trolig leilighet i Amsterdam

Jonas bor foreløpig på hotell, men får nok seg ganske raskt et sted å bo, sannsynligvis i Amsterdam.

– Det er 40 minutter unna Alkmaar med bil, men laget trener på et stort anlegg som hovedsponsoren eier omtrent midt mellom Alkmaar og Amsterdam. Dermed er det like greit å bo i hovedstaden, sier Inge Svensson.

Inge, han ser frem til en litt roligere periode fremover, men er samtidig glad for å være tilbake i jobb. Han var lenge borte etter den fæle krasjen i en drosje på ferie i Kroatia våren 2014, men jobber nå bortimot halv stilling i banken igjen.