Alliansen mellom friidrettsutøverne i Frol og Verdal skal gjøre alle sammen lite grann hvassere enn de ville blitt hver for seg.

Med større miljø, blir det flere å spille på, flere å bryne seg mot, flere å le sammen med og forhåpentligvis flere gode resultater. Kort sagt, en mer robust treningskultur.

For det er ikke til å underslå at friidrettsmiljøene sliter med rekrutteringen. Selv om det går i bølger, lider mange klubber av at barn og ungdom prioriterer andre ting. Verdal friidrettsklubb kunne for noen år siden mønstre en av de største troppene blant miljøene i fylket, men er nå forbigått av flere. Heller ikke hos Frol IL er det lang kø utenfor døra som gir innpass til friidretten.

God plass til flere

– Så kom igjen, folkens. Her er det plass. Kom og tren med oss, oppfordrer de to samarbeidsklubbene som har tre fellestreninger i uka, både i Trønderhallen (mandag og onsdag) og Steinkjerhallen (lørdag).

Nå er det likevel slik at verken Frol eller Verdal sitter på bar bakke. Og ikke bare er det slik at utøverne som er med, trener godt. De gjør også sine saker meget vel i konkurransesammenheng. I løpet av de nærmeste tre ukene, stiller de to samarbeidslagene med til sammen seks utøvere i to utgaver av nasjonale ungdomsmesterskap.

Deltar i UM

Først ut er Erle Musum Lyng (14 år) og Fredrik Vehus Skjerve (15 år), begge fra Verdal friidrettsklubb, reiser denne helga til Sandnes for å måle krefter mot øvrige av landets beste ungdommer. Lørdag og søndag går UM i mangekamp av stabelen. I samme stevne inngår også innendørs-NM for seniorene. Erle, som konkurrerer i J15, skal søndag forsøke seg i kule, lengde, 600-meter, 60-meter hekk og høyde.

Heller høyt enn langt

Mens lengde er øvelsen hun er mest usikker på, er høyde til gjengjeld hennes sterkeste. Her har hun en innendørspers på 1,55, men se ikke bort fra at lista legges høyere når vi kommer til siste forsøk til helga. Målet er i alle fall å gjøre en best mulig figur, og det gjelder i alle øvelser.

– Så får vi se hva det holder til. Det er mye som skal klaffe, sier hun nøkternt, noen dager før avreise til det som blir hennes mangekampdebut.

Pallen lokker

Et år eldre Fredrik konkurrerer på sin side i G16. Han har to ekstra øvelser å forholde seg til, og dermed blir det konkurranser både lørdag og søndag. Fredrik stiller i sin mangekampkonkurranse i følgende: Lengde, høyde, stavhopp, kule, 60-meter, 60-meter hekk og 800-meter.

– Blant disse, synes jeg stavhopp er artigst, forteller han. 15-åringen har 2,70 meter som bestenotering til nå. Og målet for UM til helga?

– Å gjøre det så bra som mulig på hver øvelse. Så hadde det jo vært artig med en pallplass også, tilføyer han med et smil.

Flere UM

Oppgavene stopper ikke med dette, for allerede første helga i mars braker det løs med nytt ungdomsmesterskap, denne gang i enkeltøvelser, og nå i Bærum 3. til 5. mars. Erle Musum Lyng deltar også her, og skal nå forsøke seg på 200-meter, 60-meter, høyde, lengde og kule. I tillegg skal Sigrid Vehus Skjerve (17) fra Verdal friidrettsklubb også delta. Hun er allerede påmeldt i kappgang, men har ifølge sportslig leder Hilde Mari Musum Lyng og oppmann Steinar Bergsmo også øynene åpne for flere øvelser. Fra friidrettsavdelingen i Frol idrettslag, stiller tre juniorutøvere. Kine Myhre (19 år), Ole Woldseth Ytterli (19 år) og Emiliano Vuillermoz (18 år). Sistnevnte kommer fra Italia, og er dette skoleåret utvekslingselev i Levanger. For Kine og Ole venter løpsøvelser, henholdsvis 800-meter og 400-meter (Kine) og 60-meter og 200-meter (Ole). Emiliano skal forsøke å overliste sine norske venner på 60-meteren, 200-meteren, i lengde og i tresteg.

Vil perse

– Slår jeg mine egne rekorder, skal jeg være fornøyd, varsler Ole, som uansett ser på innendørs-konkurransene som god trening til utendørssesongen. Kine har for sin egen del også personlige rekorder som utgangspunkt for målsettingen. Emiliano er noe mer usikker, og vet ikke helt hvor han står. Men det gjør treneren:

– Han har gode muligheter til finaleplass både i lengde og tresteg, mener Rolf Eriksson.

De to klubbene nord og sør for Rinnelva har samarbeidet i et par-tre år allerede, men fellesskapet har aldri vært så tett som nå. I tillegg til nevnte Eriksson, finner vi på trenersiden også Vegard Sellæg Brenne (Verdal) og Roland van den Tillaar (Verdal). Sistnevnte er for øvrig professor i idrett ved Nord Universitet.

Mangfold av øvelser

Sportslig leder Hilde Mari Musum Lyng, Verdal friidrettsklubb, hadde veldig gjerne sett at flere vender blikket mot friidretten.

– Det er synd at ikke flere benytter seg av den gode trenerkapasiteten vi har, sier hun.

Ifølge utøverne selv er det i alle fall mange gode grunner til å teste ut friidretten. I sitt mangfold, siden friidrett alene kan by på over tjue forskjellige øvelser. Det er med andre ord gode sjanser for å finne noe du liker.

– Vi har et godt treningsmiljø. Dessuten er det artig å holde på med litt andre idretter enn bare fotball, konkluderer Ole Woldseth Ytterli.