Dersom klubben selv hadde ønsket det, kunne Frol IL hatt utenlandske toppløpere under sine vinger. Det kunne kanskje til og med gitt dem flere klubbseire, og enda større suksess i de store viktige lagkonkurransene som Tiomila i Sverige og verdens største stafettbegivenhet, Jukola i Finland. For to år siden løp frolingene seg inn i verdenstoppen med en knallsterk 8.plass i Tiomila. Intet mindre enn 324 lag havnet bak dem på resultatlista. De siste års resultater har vakt såpass til oppsikt at Fritjof Sandstad og co har fått flere henvendelser fra juniorer som løper på toppnivå i andre land, men som gjerne kunne tenkt seg å ikle seg den blå-gule klubbdrakta til Frol. Senest i vinter fra en russisk utøver.

Her betaler utøverne selv

Men Frol takker nei. Økonomien tillater det ikke. Klubben satser i stedet på egne krefter, og bygger sin egen styrke med lokal rekruttering.

–Det er jo artig å få disse forespørslene, noe som viser at det er mange, også internasjonalt, som har oppdaget klubben vår. Men så er det slik at vi kan ikke ta oss råd til å kjøpe utenlandske toppløpere. Jeg er ikke så sikker på om vi hadde ønsket det om den økonomiske situasjonen var annerledes heller, kommenterer Frol-trener Fritjof Sandstad. Hvorpå han understreker:

–Vi har det fryktelig artig med lokal ungdom.

Mens utøvere som kjemper i toppen på nasjonalt og internasjonalt nivå i for eksempel fotball får betalt for sine ferdigheter, må orienteringsløperne i Frol betale fra egen lomme for å representere klubben. Verdenscupdeltakelse eller ei. Sånn sett er det to vidt forskjellige idrettsverdener vi snakker om.

Perfekt plass

Omtrent 35 orienteringsløpere fra 13 år og oppover var i helga samlet i Skallstuggu. Her legges mye av grunnlaget som skal sørge for gode resultater også utover sommeren. For nå drar det seg straks til mot sesongstart. Inkludert i fellessamlinga var for øvrig en utflukt til Steinkjerhallen lørdag hvor Olympiatoppen gjennomførte en laktattest på løperne. Samlinga bød dessuten på langkjøring i Frolfjellet, denne gang med ski på beina. Og som en faglig, teoretisk innputt, besøkte lege Håvard Dybdahl løperne for å snakke om forebygging og leging av belastningsskader. Dybdahl ble like før jul ansatt som ny landslagslege i orientering.

Landslagslege Håvard Dybdahl orienterte om forebygging og leging av belastningsskader.

Frolløperne benytter Skallstuggu jevnlig gjennom hele vinteren.

–En perfekt plass, konkluderer Sandstad, og begunner det med hyttas gode fasiliteter, samt de omkringliggende treningsmulighetene. Mens rekrutteringen til klubben bølget litt nedover for et par-tre år siden, har pila pekt riktig veg igjen den siste tiden.

Vil lage o-løpere av foreldre

–Men rekrutteringen skulle gjerne vært enda større. Det er plass til flere i skogen, poengterer Fritof Sandstad. Og mener det er et forhold som kanskje er av større betydning enn mange andre: Foreldrene.

–Vi skulle gjerne fått laget o-løpere av flere foreldre. Det har stor betydning for hvem og hvor mange som blir med av de yngre, forklarer han.

To av dem som har skumle hensikter også til sommeren er rutinerte Ulf Forseth Indgaard (28) og Paul Sirum (22). Begge roser Håvard Dybdahls innlegg.

–Noe var nytt, noe har vi hørt før, og det er uansett alltid bra med en oppfrisking, bemerker de. Siden belastningsskader fort kan komme i kjølvannet av store treningsdoser, balanserer toppidrettsutøverne naturlig nok på den berømte knivseggen. Skal du «ta igjen» for forsømte økter, kan det tippe over. Selv Petter Northug har vist at det å føle seg uovervinnelig kan slå hardt tilbake, og selv om det ikke er skader han har slitt med denne sesongen, er balansen mellom trening og hvile uansett et nøkkelpunkt for alle som driver idrett på høyt nivå.

Ulf Forseth Indgaard (28) (t.v.) og Paul Sirum (22). Begge studerer ved NTNU ved siden av satsingen på orientering. Foto: Roger M. Svendsen

Har lært på kroppen

Både Ulf og Paul har ligget på et sted mellom 600 og 700 treningstimer i året. I lysten på å nå helt til topps, kan iveren noen ganger ta overhånd. Paul Sirum mener han har blitt flinkere med åra, og han har lært kroppen sin bedre å kjenne.

–Er du yngre, kan det fort bli litt stas å skryte av mange treningstimer, forteller 22-åringen som selv har vært gjennom erfaringer med belastninger på kroppen.

At det noen ganger kan være vanskelig å holde igjen treningsivrige ungdommer, erkjenner også Fritjof Sandstad. Derfor synes han det var på sin plass at Håvard Dypdahl denne lørdagen også kom med sine formaninger om den viktige balansen.

–Det er veldig greit at utøverne får høre det fra flere. For det er synd at mange er nødt til å gå den tunge vegen gjennom å gjøre sine egne bommerter når de bygger treningsintelligensen, sier han. Alternativ trening gjelder nemlig ikke bare etter at du har pådratt seg en skade, men skal også være en del av det ordinære treningsprogrammet netopp for å forebygge eller unngå skader.

Snart samling i Tsjekkia

Enkelte av utøverne i Frol-troppen har denne vinteren hatt noen skader, men ifølge to av de mest rutinerte, Ulf Forseth Indgaard og Paul Sirum, begynner det å gå seg til. Noe som selvsagt lover godt foran sesongstarten.

Lakttattesting i Steinkjerhallen for Paul Sirum. Oddbjørn Floan fra Olympiatoppen stikker hull på fingeren til Frol-utøveren. Foto: Privat

Allerede fredag 31. mars går NM i nattorientering av stabelen. Konkurransen finner sted i Kristiansand. Dernest bærer det til samling i Tsjekkia i begynnelsen av april, før den første og store begivenheten: Tiomila, siste helg i april. Mens Frol altså sjokkerte en hel o-verden for to år siden, falt noen plasseringer i fjor, men fortsatt løp inn til en sterk 26. plass, er håpet å finne godfølelsen også i år.

–Vi håper selvsagt at ti mann er i knallform, og at vi kopierer 8.plassen, forfekter de.

–Eller?

–Eller forbedrer den.

Oddbjørn Floan måler laktatnivå hos Ulf Forseth Indgaard.

8.plass å forsvare

Treneren er ikke like sikker. Sandstad ser på Jukola-stafetten 17. til 18. juni som en mer realistisk målsetting. Men også her har frolingene litt av hvert å forsvare, siden det i fjor ble en suveren 8.plass blant intet mindre enn 1712 lag.

Orienteringsnestoren Fritjof Sandstad innrømmer det gjerne.

–Det er artig å stå på arenaen når det kommer folk fra de store klubbene til lille Frol med spørsmål om hva det er vi holder på med. Og vi kan svare:

–Vi er her for å springe fra dere.