Emily Rose Norum fra Ytterøya tok tre gull og en bronse under Ungdomsmesterskapet i friidrett i fjor, og er i år på landslaget for sprintere og hekkeløpere. Hun avsluttet utendørssesongen i 2016 med å sette kretsrekord på 400 meter (med tiden 58,70 sekunder) og vant gull på 800 meter i det nordisk-baltiske mesterskapet.

Inneværende studieår tar hun et årsstudium i geografi på Nord universitet, og til høsten har hun søkt på bachelorgraden ved studiestedet i Steinkjer.

– Geografi er perfekt, fordi det er et samlingsbasert studium, sier Norum til Nord.no.

En nysgjerrigper

20-åringen trener ofte fire-fem timer om dagen, og i tillegg reiser hun mye for å delta på treningssamlinger og konkurranser. Å kombinere dette med studier kan være krevende, men Norum har altså funnet studiet som gjør det mulig.

– Jeg likte geografi veldig godt på skolen også, og har alltid vært en nysgjerrigper - på hvorfor er det som det er rundt oss, og hvorfor er det blitt sånn, sier friidrettsjenta.

Emily Rose Norum. Foto: Skjermdump fra Nord.no / Bjørnar Leknes

Spennende studiemåte

I geografistudiet er samlingene korte og intensive, og lagt til ulike steder.

– Vi sitter heller ikke et klasseom hele tiden og hører på en forelesning. Vi er ute og ser sammenhenger, og setter teori ut i praksis, skryter Norum, som mener en slik måte å lære på gjør studiet mer spennende og gir studentene tettere oppfølging fra lærerne.

Psykologisk overtak

Emily Rose Norum forteller at hun alltid gleder seg til samlingene, som er sosiale, og det blir mange artige turer. Samlingene foregår rundt om i Midt-Norge, men i løpet av året er det også et feltkurs på Island der studentene får bli med på en spennende geografisk reise.

– Jeg tror jeg blir en bedre friidrettsutøver av å kombinere toppidrettssatsingen med tilrettelagte studier. Og når vi drar rundt på konkurranser, kan jeg nå briefe overfor konkurrentene mine med funfacts om stedene vi drar til. Da har jeg allerede et psykologisk overtak på dem, ler hun.