Lørdag fylte LFK sin unge burvokter 18 år. Men allerede som 13-åring hadde han sin første opptreden blant de store gutta i barndomsklubben Oppsal i Oslo.

Derfor var det kanskje ikke så rart at Rosenborg et par år senere hentet tilbød unggutten å flytte til Trondheim for å utvikle talentet videre.

Og Julian takket ja på tross av sin unge alder. Sommeren 2015 kom han til trønderhovedstaden, og pila har pekt bare en vei siden den gang.

Nåløyet i Norges beste fotballklubb er imidlertid trangt, og keepertrener Jørn Jamtfall og hovedtrener Kåre Ingebrigtsen har kontinuerlig diskutert med Julian hvilken kamparena som vil være best for hans utvikling.

– Jeg hadde Norges desidert beste treningshverdag i Rosenborg. For meg som ung spiller var det selvsagt en stor overgang, men jeg ble tatt godt imot, så det var bare å hive seg ut i det, sier Julian.

Men med landslagskeeper André Hansen som førstekeeper, så sier det seg selv at det fortsatt er et stykke å gå. Derfor var unggutten fra Oslo positiv da LFK kom på banen, etter at Lloyd Saxton ble skadet rett før seriestart.

Optimalt med LFK

– Ja, vi hadde snakket om utlån til en annen klubb, at jeg burde ha tilbud om en bedre kamphverdag. Samtidig så var vi opptatt av at jeg kunne få muligheten i nærheten av Trondheim med tanke på skole og slike ting, så derfor passet det bra for min del at LFK fikk behov for en keeper ekstra, forteller han.

Til daglig er han elev ved Strinda videregående skole, hvor han går studiespesialisering tilpasset fotballkarrieren på toppnivå. Det betyr at det ikke står kroppsøving på timeplanen – det får han mer enn nok av – enten det skjer på Lerkendals treningsfelt eller Moan.

I starten av oppholdet i Trondheim bodde Julian i kollektiv sammen med andre yngre spillere i Rosenborg, men fra november i fjor er han installert i egen leilighet på Nedre Byåsen.

Det betyr at Julian selv må bidra litt over grytene for å lage seg mat.

– På mange måter er det bra at jeg får komme til LFK en tur. Vi blir ganske bortskjemt av å være i RBK. Der blir alt lagt til rette for oss, vi spiser mange måltider på Brakka. Men det går helt fint å lage seg sin egen mat. Jeg tror jeg er en ganske ok kokk sammenlignet med andre på min alder, selv om det blir en del kylling og pasta.

Lange dager

En vanlig arbeidsdag for Julian er som regel skole fra åtte tiden til lunsjtider. Så blir det hjem å lage seg litt mat, før han blir hentet av Robert Stene ved 13-tiden. Så settes kursen mot Levanger sammen med sistemann i bilen – kapteinen selv – Eirik Tønne.

– Det er trivelige karer, og som litt mer rutinerte enn meg så får jeg mange gode tips. Vi har da god tid til en prat når det blir bortimot tre timer i bilen flere ganger i uka.

Julian Faye Lund er en målbevisst kar. Han legger ikke skjul på at en dag er målet å bli førstekeeper i Rosenborg. Han vet hva som kreves, og tror oppholdet i LFK vil gjøre han til en enda bedre keeper.

– Det blir urettferdig å sammenligne LFK med Rosenborg, men samtidig så får jeg kjempegod kamptrening i OBOS-ligaen. Ikke minst får jeg testet meg i mange tøffe dueller i feltet, og det har jeg bare godt av.

Han kan fortelle at han har fått god oppbakking av midtstopperparet Tom Erik Nordberg og Espen Berger om å komme ut å være tøff i feltet.

– Jeg mener jeg ikke var så dårlig i feltarbeidet før heller, men det å komme ut å få litt juling av store sterke karer med hår på brystet vil heve meg som keeper. Det er sånn det skal være, sier den 186 centimeter lange keeperen.

Fortsetter gjerne

Nå fikk Julian vist seg skikkelig fram for Moan-publikummet 16. mai. Oslo-gutten storspilte og ble kåret til LFK sin beste spiller. Spesielt viste han fram sin allerede gode reaksjonsevne.

– Det var gøy, og ikke minst var det god stemning på tribunen, men vi skulle slått Ranheim. Jeg tror nemlig jeg har litt bra tak på dem, for jeg ble kåret til LFK sin beste spiller i treningskampen mot Ranheim i vinter også.

Nå har han kontrakt med LFK ut vårsesongen i første omgang, og selv om han ikke vil si så mye om fremtiden, så blir han gjerne ut sesongen på Moan hvis ting ikke endrer seg dramatisk på Lerkendal.

– Rosenborg får tett kampprogram på sensommeren med kvalik til Europaliga i tillegg alle andre kamper i serie og cup, men det er for tidlig å se. Jeg er her nå i hvert fall, og i morgen skal vi slå Fredrikstad. Det er i hvert fall sikkert, sier en kamplysten 18-åring fra Oslo.