Sportslig sett kunne Verdal knapt stått bedre rustet til å bryte en barriere. Helgens kamp mot Molde-rekruttene var noe av det beste som er vist på Verdal stadion i nyere tid.

Topp generalprøve

– Vi gle' oss. Det blir styggartig. Vi kommer til kampen med litt lave skuldre, og skal tørre å holde i ballen. Bakover må vi stenge enda mer, men vi kan ikke bli for baktunge. Kristiansund har sterke folk i feltet, sier trener Nils Petter Austad.

Som i 2012

Han var assistenttrener sist Verdal møtte eliteseriemotstand i cupen, og 0-0 etter ordinær tid mot seriemester Molde i 2012 er en erfaring som er godt å ha med seg.

– Den gangen klarte vi å veksle mellom å presse høyt og legge oss litt lavere, samtidig som vi beholdt aggressiviteten. Det er vi nødt til å gjøre denne gangen også, sier Austad. Vel vitende om at Verdal anno 2017 ikke har en Trond Viggo Toresen, som gikk langt utenpå samtlige Molde-spillere i den kampen.

– Men vi har også i år et meget godt kollektiv. Så vi har absolutt et mål om å henge med, selv om man selvsagt aldri vet helt hvordan kampen vil arte seg.

550.000 i minus i fjor

2. rundekampen har allerede gitt Verdal rundt 100.000 kroner i premiepenger, i tillegg kommer billett- og kioskinntekter. Ved avansement mer enn dobles inntektene. Svært kjærkomne midler for A-laget, som i fjor endte opp med et minusresultat på cirka 550.000 kroner. Også hovedlaget og fotball ungdom leverte i minus, men det er særlig A-lagets drift som belaster totalregnskapet på 800.000 kroner i minus. Håndball var eneste avdeling som gikk i pluss i 2016.

Året før viste regnskapet en pluss på 220.000 kroner, men det var nok ikke hele sannheten.

– En del av grunnen til 2016-resultatet er at vi har utgiftsført en del «gammel gjeld», sier styreleder for Verdal IL fotball herrer, Aslak Tiller. Han kom inn som leder der i fjor vår, og startet umiddelbart på jobben med å rydde opp i A-lagets økonomi.

– Laget hadde påtatt seg en del forpliktelser som vi måtte få av vegen, forklarer styrelederen.

Betydelige grep er tatt, men virkningen av dem kommer først inneværende år. Likevel er det usikkert om A-laget klarer å nå målet om balanse i 2017.

– Fortsatt er det utfordrende å skaffe nok inntekter. Vi har et budsjett på to millioner kroner, der sponsorinntekter står for 1,2 millioner kroner. Om vi klarer å nå det gjenstår fortsatt å se, men aller viktigst er det å få ryddighet i ting. Vi må tydeliggjøre inntektene og utgiftene, sier Aslak Tiller. Som redningsmann i Coop-systemet har han vært med på større omveltninger enn i Verdal IL fotball herrer, men prinsippene ligger fast hos styrelederen, som mener åpenhet er et viktig kritere i så måte.

På utgiftssiden for A-laget ligger fremfor alt rundt 200.000 kroner til NFF for å være med, baneleie, egne reiseutgifter og dessuten må Verdal betale kompensasjon for å utlikne reiseutgiftene mellom alle lag i serien.

Større sponsorpotensial

Ved utgangen av april var det utfakturert rundt en halv million kroner til sponsorene. Dermed gjenstår fortsatt mye, men sesongen er også ung.

– Potensialet er større enn det vi klarer å få ut. Vi har rundt 100 samarbeidspartnere, men en opptelling vi gjorde tilsier at det bare er en fjerdedel av hva det i beste fall kunne vært.

Hovedlaget sitter fortsatt på rundt 1,4 millioner kroner i egenkapital, men minusresultat ala fjoråret kan de ikke leve med. Derfor er hovedstyret også tydelig i årsmeldingen på at det må fortsettes å kutte kostnader og se på mulighetene for å øke inntektene. Både rundt A-laget og for øvrig. Vømmøl, Trønder-Rock og dansegallaen i fjor ga «bare» rundt 800.000 kroner i pluss til sammen, der Vømmøl stod for litt over halvparten.

– Det må sees på andre inntektsmuligheter. Festene må ikke bli en sovepute, og det må ikke budsjetteres for høyt, råder arrangement- og folkeparkutvalget.

Ekte verdalslag

A-lagstrener Nils Petter Austad er mest opptatt av det sportslige når Kristiansund kommer på besøk. Men han ser naturligvis nytten i at cupinntektene blir så store som mulig. Årets sportslige suksess kommer dessuten på tross av betydelig mindre godtgjøring til spillerne.

– Vi har spillere som virkelig vil noe. I startelleveren de tre siste kampene har vi hatt åtte spillere som spilte i Verdal som miniputter. Det er ganske unikt. I år bruker vi kanskje en tiendel av hva som ble brukt på godtgjøring til spillere i fjor, sier Austad.

Når spillerne fra Verdal og Kristiansund entrer banen onsdag kveld lar også Aslak Tiller økonomi være økonomi.

– Jeg gleder meg veldig. Kampen mot Molde 2 var skikkelig bra, og leverer laget på samme nivå så har de en sjanse også mot Kristiansund.

Et avansement som i så fall vil gi betydelig større inntekter enn denne kampen.