I idrettens anleggsplan for Verdal 2016-2020 står en kombinert klatre- og basishall nummer to på prioriteringslista, etter friidrettsanlegg ved Verdal videregående skole.

Nå har det blitt alvorlige skjær i sjøen selv for det som var førsteprioritet, men i turnmiljøet vil de likevel poengtere at behovet for en basishall ikke akkurat har blitt noe mindre siden anleggsplanen ble vedtatt.

– Vi har nesten 200 aktive i Verdal turnforening, og 30 står på venteliste for å bli med på turnpartiene, sier Eva Kristin Bjørvik og May Tone Kolstad Evenhus, som både sitter i styret og er trenere i Verdal turnforening.

Ineffektivt treningsareal

I tillegg er det rundt 100 aktive i Stiklestad og minst like mange til sammen i Ness og Vinne.

Verdal turnforening holder partiene sine i idrettshallen på Verdalsøra barne- og ungdomsskole. I tillegg til at kapasiteten er sprengt, er ikke lokaliseringen optimal heller.

– Vi skulle gjerne hatt noe eget. Det går bort altfor mye av den halvannen timen vi har til disposisjon til å lempe ut utstyr og få det inn igjen. Og aller mest synd er det at vi ikke kan gi et tilbud til alle som vil, sier Eva Kristin Bjørvik.

Kombinert med klatring

Litt satt på spissen føler turnforeningene seg rett og slett litt i vegen for alle de andre som bruker idrettshallen.

– Det at treningstiden blir så lite effektiv bidrar nok også til at endel utøvere slutter tidligere enn de ellers ville gjort. Vi har alt fra småparti til ungdomsparti, samt konkurranseparti. Men veldig mange faller fra i starten av tenårene, konstaterer turnduoen.

Både i Steinkjer og Levanger har de en slik basishall, beskrevet som en treningshall med permanent oppmontert utstyr, et stort utvalg av matter og skumapparater, samt nedfelt trampoline og grop fylt med fast eller løs skumgummi. En basishall er ment å være et felles møtepunkt for idrettsutøvere på tvers av idrettsgrener, altså ikke bare turnere.

Jonas Svensson har også en fortid i turnsporten, og har i fotballkarrieren «aldri» vært skadet. Her sammen med Henrik Bremseth, Vetle Hovland, Anders Hofstad Sørensen og Mikael Engesvik. Foto: Marit A. Veimo

I Verdal er dessuten tanken å kombinere det med et tilbud til de aktive i Verdal klatreklubb.

– Kommunen er jo så opptatt av det med tidlig innsats. Flere toppidrettsutøvere har også fremhevet nytten av å drive med turn ved siden av andre idretter. I turn trener man både styrke, balanse og mykhet, påpeker May Tone Kolstad Evenhus.

Trenger ikke den største

I idrettens handlingsplan i Verdal står det at behovet er til stede både for basishall og lagringskapasitet for utstyr for klubber uten egne anlegg.

Handlingsplanen snakker om en hall på 40x45 meter med aktivitetsflate på 25x45 meter, men en basishall trenger ikke nødvendigvis være så stor. Det finnes løsninger på 23x20 meter som også er brukbare.

– Det viktigste er å ha et sted som er vårt, der vi slipper å frakte så mye utstyr. En hall der man kan drive frittstående, hopp, skranke, har trampett og kan holde på med tumbling uten en masse forarbeid, sier Eva Kristin Bjørvik.

Møte med fylkeskommunen

Idrettsrådgiver på kulturtjenesten i Verdal kommune, Frode Strand, har kanskje gode nyheter til turnklubbene.

– Faktisk skal vi i et møte nå den 30. mai med fylkeskommunen. De holder på med en masterplan for hele videregåendeområdet. En basishall har jo ligget inne i anleggsplanen for Verdal en stund, og en lokalisering ved videregående er mest aktuelt fordi de også trenger mer hallkapasitet. En løsning i kombinasjon med klatreklubben har vært diskutert, og vi kommer sikkert til å få høre litt nærmere om behovene videregående har på møtet.

Hvordan en basishall skal finansieres gjenstår å se. En stor basishall kan koste over 20 millioner kroner, en mindre ikke så mye. En tredjedel av kostnadene kan dekkes gjennom spillemidler.

– Det er altfor tidlig å si noe om hvem som skal betale hva. Men møtet kommende uke vil nok gi noen svar på hvor saken står, sier Frode Strand.

Frir til andre

I Verdal turnforening håper de i hvert fall ikke basishallplanene legges tilbake i skuffen. I mellomtiden frir de også til eventuelle andre som måtte ha en ekstra plass til dem.

– Alt er egentlig bedre enn det vi har i dag. Kanskje finnes det en hallflate vi ikke vet om. De som måtte ha noe får ta kontakt. Bare i løpet av det siste året har vi bortimot opplevd en dobing av tallet på de som vil være med på turn, sier May Tone Kolstad Evenhus og Eva Kristin Bjørvik.