– Jeg skjøt ballen og traff midt i ræva på en mann, ler en av de unge fotballspillerne som i lag med flere hundre jevnaldringer rådet grunnen på Markabygda stadion søndag.

Knøttene innledet fotballsesongen med turneringsspill denne helga. Like fantasifulle som figurene i den berømte tegneserien med samme navn, og kanskje enda mer energiske. Det var i alle fall fullt kjør både på og utenfor de mange banene.

Med til dels like ivrige foreldre i støtte- og supporterapparat, aktivt heiende fra sidelinja.

Ikke helt enkelt å bryte gjennom forsvarsmuren. Her er Aasguten og Skogn på banen i et av mange lokaloppgjør.

46 lag

Knøtteturneringen søndag mønster til sammen 46 lag fra Levanger og Frosta kommuner. Her var det kamper «non stopp» fra morgen til sen ettermiddag. Spillere hovedsaklig i alderen sju og åtte år, første og andre klasse.

Proppfulle av innsatsvilje og glød. Og en evne til å leve seg inn i oppgjørene som vi bare kan beundre dem.

Etter lagets andre kamp for dagen, og i forberedelsene til den tredje, traff vi gode representanter for akkurat disse egenskapene. IL Aasguten, bestående av Eirik Selven, Leon Lillenes, Tommy Kristoffer Stenkjær, Edvard Svengård, Ulrik Husby, Eskil Grenne, Theo Emmanuel Sem Juliussen, Samuel Ryggvik Heimstad, Filip Myhr, Oskar Holmen Dalhø.

Det var ingen tvil om at de hadde det særdeles gøy.

–Dere er ikke her for å se på jentene da?

–Jo, det også. Vi ser på at de taper, ler lagets gutter. Kanskje fortsatt mest fokusert på egne øvelser, og fornuftig er vel det, når konsentrasjonen skal rettes mot sine egne lagformasjoner, taktikk og samspill. Da vi traff gjengen, hadde de nettopp møtt Skogn, og gjort en god laginnsats i en turnering som for øvrig preges av svært så mange lokaloppgjør. Aasguten-lagets tredje og siste kamp for dagen var et av Sverres mange lag.

Knøttefotballturnering byr ikke bare på fotball, men også fjellklatring.

–Herlig gjeng

Turneringen inkluderte lag fra Markabygda, Aasguten, Sverre, Skogn, Ekne, Ytterøy, Neset. Hver av kampene i knøtteturneringen varer i 2x12 minutter. Det er som oftest nok i massevis til å sikre målrike og ikke minst fartsfylte kamper.

Ståle Heimstad hadde søndag rollen både som trener og pappa, spilletidskoordinator, motivator og taktikksjef. Og helt sikkert en rekke flere andre praktiske oppgaver i tillegg.

Ståle Heimstad i midten.

–Det kan være litt utfordrende, men samtidig så fantastisk gøy. En herlig gjeng, oppsummerer han.

Hva det fotballfaglige angår, er det naturlig nok på treningene at grunnlaget legges. På knøttenivå er det selvsagt et vesentlig poeng at det hele skal være moro, samtidig som man får brynet seg noe mot gode kamerater, både på og utenfor banen.

–Å være med gir mye mer enn det krever. Jeg synes det er gøy å se den energien som springer ut fra spillerne, forklarer Ståle Heimstad.