De to 15-åringene spiller for Skogn håndball, fikk tidlig denne uka beskjed om at de kan belage seg på sentral talentsamling i Skien 7. til 10. august. Det er første gang de får kjenne på landslagsfølelsen. Valentin vet hvordan han skal lade opp til begivenheten som venter. Enkelt og greit:

–Jobbe hardt.

Håndballcamp i Kroatia

En del av oppladingen skjer dessuten på sørligere breddegrader, nærmere bestemt på øya Hvar i Kroatia i midten av juli, hvor det venter en håndballskole med utspring fra ingen ringere enn Ivano Balic, som i løpet av sin karriere flere ganger ble kåret til verdens beste håndballspiller. På denne håndballcampen deltar for øvrig også Skogns Sander Rønning og Jørgen Nilsen.

For Valentin Rosenlund, bosatt på Ekne, og Alexander Jullumstrø, bosatt på Ankolm i Levanger, vil naturlig nok sommeren stå i håndballens tegn. Med trening fem dager i uka, og vel så det. Pluss egentrening.

–Nå går det mye i tørrtrening, forteller Valentin, og utdyper at han med tørrtrening mener all trening som foregår utenfor hallen. Springing i trapper har for eksempel vært en hyppig benyttet forsommeraktivitet.

–Hva med skolearbeidet, blir det tid til det?

–Det er ingen skole nå, svarer Valentin kontant.

Proffdrøm

Og med det skulle vel også drømmen være rimelig avslørt. Begge 15-åringene håper en dag å kunne leve av håndballen. Profflivet lokker, men veien dit er selvsagt tøff. Det er mange om beinet. Noe de fikk merke allerede for noen dager siden da de møtte en hel rekke andre håndballtalenter på samme alder. Grunnlaget for landslagsplassen ble lagt under den regionale talentsamlingen på Orkanger forrige helg, der om lag 150 spillere fra hele Midt-Norge fikk vise seg fram, både gutter og jenter født i 2002.

Av disse blir det altså sendt en åtte mann stor tropp videre. Valentin står oppført som både bakspiller midt og kantspiller venstre, mens Jørgen er bakspiller høyre. Duoen er ikke i tvil om at herrelandslagets inntreden i det absolutte toppsjiktet i internasjonal håndball har betydd mye for motivasjonen.

–Og klarer du å spille deg til en fast plass på landslaget, vet du også at det er et av de beste lagene i verden, bemerker de.

–2002-modellene har nå startet et løp som kommer til å vare i lang tid. Siste aldersbestemte landslagssamling for denne gjengen er om ca. 6 år, så de har mange muligheter innen den tid til å vise seg frem, sier regional landslagstrener Jørgen Laug til Norges håndballforbunds internettside.