Idet verdalingene akkurat begynner å komme hjem fra Storsjöcup og ei uke med fotball, drar Petter Landfald ut for å sette ferdighetene på prøve i en litt mindre tradisjonell sport, mildt sagt. 22-årige Landfald og border collien Lady (9) vender søndag snuten mot den nederlandske byen Opmeer for å delta i World sheep dog trials, på norsk kalt VM i bruk av gjeterhund.

– Vi er vel bare to i Verdal som holder på aktivt og konkurrerer. Det er en ganske sær interesse ja, erkjenner Landfald, uten at dét ser ut til å plage han nevneverdig. Smilet er bredt når Innherred møter ham lørdag morgen, dagen før avreise til hans helt første VM-deltakelse.

– Jeg må prøve å gjøre det så bra som mulig, og se hva det blir til. Det er litt vanskelig å si. Nivået er høyt, og man må ha flaks. Man må ha dagen, sier Landfald.

Og VM får man ikke muligheten til hver dag. Det arrangeres bare hvert tredje år. Denne gangen går mesterskapet fra torsdag til søndag, og det skal være så mye som 260–270 deltakere å bryne seg mot.

Klarte målet

Den unge gjeteren er leirådaling, og bakgrunnen for at nettopp han får forlate hjemtraktene til fordel for VM i Nederland er fjorårets resultater. Landfald endte på sjuendeplass i Norgesserien og sjetteplass i fjorårets NM, men mener likevel det er muligheter til å hevde seg nå som musklene blir målt mot verdenseliten.

– Det er høyt nivå i Norge og, vet du. Sist VM kom en nordmann på fjerdeplass og en annen på sjuende, opplyser Landfald.

– Hva er målet ditt da? Finale?

Landfald gliser litt av spørsmålet, som om det å forvente at han skal havne blant topp femten er litt mye forlangt.

– Det er en mulighet, men da skal alt klaffe, ja, svarer han til slutt.

Leirådalingen skal konkurrere på vegne av landslaget for gjeterhund. Det skal også fjorten andre ekvipasjer. Men Petter Landfald den eneste trønderen som er med, og den tredje verdalingen: Torfinn Sivertsen og Hans Morten Eriksen er de to andre. Landfald selv tar dog uttaket med knusende ro:

– Jeg klarte målet for sesongen, jeg, så det er jeg fornøyd med.

Skal vise kontroll

Men hva gjør man egentlig i et verdensmesterskap for gjeterhund? Jo, i VM skal Landfald og Lady – og deres rivaler – gjete en flokk sauer fra en port til en annen, og så til en tredje. Deretter skal sauene tilbake til den første porten, slik at løypa ser ut som en trekant. Når første runde er gjort, skal to sauer skilles ut fra flokken på fem, og så skal én av de to bli tatt ut igjen.

– Hunden skal løpe i en rund bue rundt sauene og hente dem til porten. De skal ikke bli skremt. Og når de går gjennom portene skal de komme på en rett linje. Vi skal vise at vi har kontroll, og sauene skal behandles fint. Tiden har ingenting å si, så lenge man ikke går over ei viss grense, på tolv minutter eller noe slikt, forklarer Landfald.

Fem timer om dagen

Introduksjonen til sauegjeting fikk Landfald allerede i 2006, da han var elleve år gammel. Konkurransene lot han vente litt; Det begynte han med det i 2013, og da trappet han opp treningen samtidig.

– Det begynte vel med at jeg fikk hjelpe til på gårdene rundt oss, blant andre Olav Tiller. Jeg syntes det så tøft og radig ut å ha en hund til å gjete sauene, og så fikk jeg prøve litt etter hvert. Og det var jo artig, så da fortsatte jeg å holde på, sier Landfald, som har fremdeles holder på av den grunn.

Som ved de fleste deltakelser i verdensmesterskap, uavhengig av sport eller aktivitet, kreves det mye trening for å komme dit i det hele tatt. Men ettersom Landfald nå jobber med sau og gjeting, får han mye av treningen «gratis». Uansett blir det mange timer gjeting i løpet av et år, og den siste måneden har han brukt inntil fem timer hver dag på å styre sauene dit han vil.

Det er faktisk Olav Tiller som eier Lady, hunden Landfald stiller med i VM. Gjeteren har fire egne hunder, men det har vært Lady som har brakt han mest suksess.

– Olav er vel stolt over at du tar med hunden hans til VM?

– Det regner jeg med, svarer Landfald.

Selvstendig næringsdrivende

Om leirådalingens hobby er sær, er ikke yrkeslivet noe mer normalt det heller.

– Jeg tror jeg er den eneste i Norge som holder på slik, skyter Landfald til.

For Landfald er faktisk selvstendig næringsdrivende, innen et yrke som antakelig mangler navn. Han leier seg selv ut til folk som eier sau, og bidrar både med klipping, gjeting og innhenting av de firbeinte. Da blir det mange forskjellige oppgaver i løpet av år, men alle omhandler sau.

– Saueservice, foreslår Landfald som et passende navn, og flirer.

– Du er glad i sauer, du?

– Er nok ganske interessert, ja, smiler han.

Deretter går han ut på gressletta der Torfinn Sivertsens sauer står – Landfall har nemlig ikke sauer selv. Der øver han og Lady, med god kontroll. Men fra torsdag og søndag blir sauene i Leirådalen erstattet med nederlandske, når hans hittil største utfordring står for tur: Verdensmesterskapet.