Planen er å heve banen omtrent to meter. Da vil den stå like høyt som Vukuhallen gjør i dag. Årsaken er å sikre banen bedre mot flom, og i tillegg vil det se estetisk finere ut når Verdal kommune nå hever grunnen fra parkeringsplassen til Vuku barnehage, samt et jordstykke bortenfor dagens gressbane.

– Hvis vi ikke hadde gjort noe med banen, hadde vi fått en innsjø der, sier Snorre Hjelde, leder i Vuku idrettslags hovedstyre.

Kommunen fyller på med jord ved det nevnte området i forbindelse med byggingen av nye Vuku barnehage, som forventes å stå ferdig høsten 2018. Etter all sannsynlighet vil de derfor gå i gang med jordfyllingen i løpet av høsten, forteller Hjelde, og derfor ser idrettslaget sitt snitt til å begynne omtrent samtidig.

– Det er egentlig litt for tidlig. Vi skulle nok ventet et par-tre år, men vi føler at toget går nå, forteller Hjelde, som ønsker at en ny, høyere bane står klar juni neste år. Så langt er dette bare planer, men vukubyggen har gjort planer til virkelighet før, de.

Større, og med kunstgress

At det er «litt for tidlig» å begynne med et nytt, storstilt fotballprosjekt oppe i Vuku akkurat nå, er av økonomisk bakgrunn. Idrettslaget tok tross alt opp et gigantisk lån på ca. 23 millioner kroner for å få på plass Vukuhallen, og det er ikke mange år siden; I 2015 sto den klar til bruk, og allerede nå vil de ha mer.

– Egentlig skulle vi fått alle tippemidlene fra byggingen av hallen før vi begynte med dette, omtrent 6.4 millioner kroner, og i år får vi 1.5, forteller Hjelde. Det vil si at det blir en del mer renter å betale, enn om Vuku hadde ventet på hele tippemiddelbeløpet.

I tillegg til å heve gressbanen, tenker man å gjøre den større – fra 100x60 meter til 104x64 meter – og legge om til kunstgress der. Prosjektet vil altså koste noen kroner. Ikke like mye som Vukuhallen, riktignok, men det er fortsatt snakk om et betydelig beløp. Vuku IL må derfor ut og låne penger igjen.

Over 20 mill. i gjeld fra før

– Det er dét det står i, akkurat nå. Å få lånt penger. Vi trenger ca. 10 millioner kroner. Signalene hittil har vært positive, men det er ikke noe formelt på plass enda, beretter Hjelde. Litt over tre millioner av disse kronene kan idrettslaget få gjennom tippemidler, og et par millioner kan inntjenes gjennom momsrefusjon. Det er i hvert fall Hjeldes regnestykket, som ender med 4–5 millioner i gjeld for prosjektet i løpet av noen år.

Kunstgressbanen på Coop Arena på Ørmelen kostet 7 millioner da den ble bygget i 2013, men på grunn av jordtilførselen blir banen oppi Vuku altså en del dyrere.

– Hvor mye gjeld har dere nå, og har dere egentlig råd til dette?

– Lånet vårt nå er på ca. 22–23 millioner kroner. Mer vet jeg ikke, så det får du nesten spørre regnskapsføreren, Einar Landfald, om. Men vi drifter hallen såpass bra at det virker mulig, i hvert fall – og Landfald har ikke stoppa oss enda, påpeker Hjelde.

– Blir Elman stadion til Gjeldman stadion nå?

– He he. Det er Elman enda ja. Så får vi se, svarer Hjelde.

Flomlys og vanning

Idrettslagets regnskapsfører, Einar Landfald, var bortreist da vi kontaktet ham. Dette var alt han kunne si om driften av hallen til nå:

– Den går helt greit, og bedre enn vi hadde trodd. Vi taper ikke penger. Men hallen er ikke noen gullgruve, nei.

Hvis alt går etter planen, og Vuku IL får låne penger, vil det skje en rekke endringer der oppe. Splitter nytt kunstgress, vanningsanlegg, flomlys, og en total heving av bakkenivået der, slik at hele området er bedre rustet mot flom.

– Hele Vuku ligger egentlig for lavt, ved elva her. Og jeg håper kommunen ser samtidig at man fylle opp her for å få det fint, om man fyller opp med jord på parkeringsplassen og ved barnehagen, argumenterer Hjelde.

– Jeg ser på dette som samfunnsutvikling i Vuku. Med det anlegget vi kan få her kan kanskje enda flere yngre familier få lyst til å bosette seg, legger han til.

At på til blir idrettslagets klubbhus flyttet noen meter nordøstover, til hjørnet mellom barnehagebygget og veien. Vuku pensjonistlag tar over klubbhusbygget, og står samtidig for flyttekostnadene. Idrettslaget bygger ikke noe nytt klubbhus med det første – de har tross alt nok plass inne i Vukuhallen. Idrettslagslederen håper også jorda blir fylt slik at banen og hallen – og nierbanen like ved – blir koblet sammen, og ikke ligger som to hauger med en dal mellom seg. Det samme gjelder for parkeringsplassen og den eventuelle nye banen.

I nedrykksfare

Fotballbanen er ikke det eneste oppe i Vuku Hjelde kunne tenke seg å heve. Vukus herrelag i fjerdedivisjon kunne også ligget litt høyere, når man snakker om tabellposisjon. Etter vårsesongen er de helt sist med seks poeng på elleve kamper. Nedrykkstrusselen bekymrer Hjelde.

– Nedrykk er krise med de planene vi har nå, sier han.

– Hva legger du i «krise»?

– Nei, altså ... vi bygger ut og legger til rette her, og da bør vi ikke rykke ned. Det er jo aldri krise i fotball, egentlig, men trasig er det, korrigerer Hjelde.

Det er tidlig å si om et nedrykk vil få store ringvirkninger for fotballmiljøet ellers i Vuku. Årlig bidrar fotballgruppa med 480 000 kroner til nedbetalingen av hallen, en sum de ikke kan gå ned på. Derfor er det viktig at antall fotballspillere holdes ved like.

Før om årene har Vukus herrelag vært svært så gode på deres kjære gressmatte, og mang en «sterkere» motstander har blitt sendt hjem med tap i bagasjen. Kanskje på grunn av de særegne forholdene der oppe; Det er ikke mange som har korte gressbaner lenger, slik Vuku har.

Hjemmestatistikken oppe i Vuku i år har ikke vært like solid. Fire kamper, null poeng og én-tolv i målforskjell er fasiten. Nå blir banen kanskje utviklet fra 6000 kvadratmeter gress til 6656 kvadratmeter kunstgress, så får tiden vise hvilke sportslige utslag det vil gi.

P.S.: Flombelysningen for nye Elman stadion er lagt ut på anbud, og det er mottatt tilbud fra to aktører: Elman og NTE. Om sistnevnte vinner, vil altså NTE stå for lyset på Elman stadion.