World sheep dog trials, også kjent som verdensmesterskapet i gjeterhund, ble arrangert i Opmeer i Nederland forrige uke. Der deltok Petter Landfald (22) fra leirådal med border collien Lady (9).

Etter å ha vunnet kvalifiseringsrunden på deres bane fredag, karret Petter og Lady seg videre fra semifinalen på hengende håret dagen etter. De havnet som nummer seksten, og det var bare seksten som gikk videre til finalen. Den fant sted søndag, og der endte Petter og Lady til slutt som nummer tretten. Det må man likevel må regne som en formidabel prestasjon; Dette var nemlig leirådalingens første verdensmesterskap, hvor han og Lady konkurrerte mot hele 242 andre ekvipasjer.

Kunne tatt fjerdeplassen

– Jo da, det var bra det der. Jeg er egentlig fornøyd, sier Petter til Innherred.no over telefonen mandag morgen. Han sitter i bilen og kjører gjennom Sverige, på tur hjem fra Nederland.

– Du virker ikke fornøyd…?

– Nei, årsaken til at jeg havnet som nummer tretten er en førerfeil. Hadde det ikke vært for den, hadde jeg havnet på fjerde eller femte, svarer Petter.

– Vi skulle sortere ut fem av tjuefem sauer, eller noe sånt, og da jeg hadde tatt ut de sauene jeg skulle ha, kom det en annen løpende. Så da måtte jeg sortere på nytt, og da gikk tida, forklarer han nærmere.

Drømmer om å bli verdensmester

Finale var egentlig mer enn hva Petter hadde trodd på forhånd. Da vi pratet med han før mesterskapet, sa Petter at alt måtte klaffe for at finale skulle være oppnåelig. Og finale klarte han jo.

– Jeg er jo fornøyd, understreker han, og forsikrer oss om at dette ikke var siste gang han deltar i VM.

– Hva er målet nå da, siden du kom til finale på første forsøk?

– Nei, det er selvfølgelig å vinne en gang det da. Men det blir jævelig vanskelig, sier Petter.

Feires med fest

Selv om det ikke ble pallplass og edelt metall med i bagasjen hjem, må en trettendeplass i VM markeres.

– Du skal vel feire nå?

– Feire og feire … jo da, vi skal nok det.

– I hvilke former?

– He he, vi må nok ta en liten fest, konkluderer Petter.

Det ble til slutt den norske ekvipasjen bestående av Jaran Knive og hunden Gin som vant mesterskapet. Karin Mattson og Trim – også fra Norge – havnet på femteplass. Den fjerde norske duoen i finalen, Jo Agnar Hansen og Kate, endte som nummer femten. Hvilket betyr at Petter får hard konkurranse om NM-trofeet senere i år også – for ikke å snakke om EM, selv om han nådde finalen i VM.

– Det er et skikkelig godt nivå her i Norge, så det blir tøft. Men jeg skal gjøre det så godt som mulig, sier Petter.