– Jeg skulle gjerne hatt Vetle på Runar denne sesongen. Da tror jeg i hvert fall vi skulle nådd målet om opprykk.

Kristian Søraker ser opp og bort på Vetle Rønningen. Skognduoen er hjemme på sommerferie.

Neste år fortsetter satsingen på topphåndballen: Kristian i Sandefjord og spill for 1. divisjonsklubben Runar, mens Vetle tar fatt på en ny sesong i eliteserien for Bodø.

Og det er ikke noe latmannsliv når man skal bli god håndballspiller.

Vetle kan fortelle om 10 til 11 økter i uka i den mest hektiske oppkjøringsperioden. Da er det gjerne en styrke- eller løpeøkt på formiddagen, som supplerer den daglige håndballtreninga.

Og styrke er viktig når man skal bryne seg på store sterke karer. Nå hører Vetle selv absolutt til denne kategorien. Med 2.04 høydemeter fordelt på 110 veltrente kilo, så skjønner man at det krever sin mann når Vetle kommer dundrende og sender av gårde et skudd som fort kan måle opp mot 115 kilometer i timen.

Det er i grunnen rart at noen frivillig stiller seg i et håndballmål.

Både Vetle og Kristian synes derfor det er godt med noen rolige dager hjemme hos mor og far.

Dro tidlig bort

– Det er kjempegodt å komme til dekket bord, mener Kristian.

Begge guttene kan fortelle at de etter hvert har blitt flinke kokker, og det trengs nok sikkert, for med store treningsdoser så holder det ikke med en Grandiosa til middag hver dag.

Kristian Søraker har rukket å bli 22 år. Allerede som 17-åring forlot han barndomsklubben og meldte overgang til Charlottenlund i 2. divisjon. Det ble travle to år både for Kristian og foreldrene. Opp til fire ganger i uka gikk turen til Trondheim, og på dagtid var Kristian elev ved Verdal videregående skole.

Kristian Søraker går på en ny sesong i 1. divisjonsklubben Runar i Sandefjord. Foto: Erlend Aune

Etter to år i trondheimsklubben gikk ferden til St. Hallvard utenfor Drammen. Det ble kun ett år, før turen igjen atter gikk nordover. Da hadde Charlottenlund rykket til samme divisjon, men det ble ikke mer enn en sesong der heller før nesen ble vendt mot sør igjen.

Nå ble Runar neste arbeidsgiver, og der spilte Kristian rimelig fast som midtback i siste sesong. Laget fra Sandefjord endte på femte plass, men neste år er planen å rykke opp til eliteserien. Klubben har forsterket seg med fire spillere fra nivået over. Blant annet så har fjorårets danske målvakt i Bodø meldt overgang til Runar.

Kristian har også vist talent innen beachhåndball. I sommer var han med på det norske landslaget under EM i Kroatia. Laget kom til kvartfinalen, men røk ut for vertslandet. Likevel synes Kristian det var en artig opplevelse.

Kjemper om VM-plass

Vetle Rønningen har også håp om landslagsoppdrag. Om en drøy uke går turen til landslagssamling for LM98. Vi kan sikkert kalle det juniorlandslag.

Gjør 19-åringen sine saker bra nok der, så venter VM i Georgia i august, men Vetle advarer mot å tro at det er bare å reise ned til Drammen for å hente landslagsdrakten.

Travel sommer og høst for Vetle Rønningen. Først venter landslagssamling og eventuelt VM, før videre seriespill med Bodø. Foto: Erlend Aune

–Det er faktisk flere gode backer på min alder som spiller i eliteserien, så det blir tøft nok å komme med i troppen, men målet er selvsagt å bli med til VM.

På tross av sin unge alder så er Vetle klar for sin tredje sesong i nordlandsklubben. Han var bare 17 år da han i 2015 satte kursen nordover.

I sin andre sesong var Vetle med å vinne NM-gull for Bodø da laget slo Fyllingen i finalen. For øvrig så noterte han seg for fire mål i kampen.

Ellers gikk mye av sesongen fløyten på grunn av kyssesyke, slik at Vetle egentlig ikke fikk vist seg skikkelig fram før etter jul i år.

Skadefri

Nå er imidlertid kroppen frisk og rask, og Vetle håper han skal være med å bidra. Bodø har mistet noen sentrale spillere, og da bør jo tida være inne til å vise seg fram på parketten for en ambisiøs tenåring.

–Det blir på mange måter som å starte litt på nytt, og derfor ser jeg faktisk fram til å komme i gang med hardkjøret.

En annen grunn til at Vetle lengter nordover er at en kommende samboer venter i Bodø. Vetle har kjøpt seg leilighet rett ved hjemmearenaen, og der flytter kjæresten snart inn.

Men man lever ikke bare av håndball – i hvert fall ikke enda. Derfor er planen å jobbe litt som lærerassistent ved siden av, for Vetle vil at håndballen skal ha førsteprioritet nå.

–Jeg må ikke bestemme meg i dag hva jeg skal utdanne meg til. Først har jeg lyst til å se hvor langt jeg kan komme på håndballbanen. Kan hende det blir litt studier ved siden av etter hvert, men denne sesongen blir det litt jobb, men mest fokus på håndball, sier kraftkaren.

Kristian Søraker nikker samtykkende. Han og vil også bruke de nærmeste årene på å finne ut hvor langt han kan nå, og med at par års lærerstudier i bagasjen så kan han med god samvittighet se hvor håndballeventyret kan ende.

–Neste høst skal vi spille mot Bodø i eliteserien, hvis dem ikke rykker ned da, sier Kristian og dunker kompisen vennskapelig i siden.

Tyskland er drømmen

Begge to har bare kontrakt ut kommende sesong, men det ser ikke ut til å bekymre dem så mye. I dagens idrett skjer ting fort, men målet er å komme seg ut i en større liga etter hvert.

Vetle sin drøm er en dag å spille i Tyskland – og da gjerne for Flensburg eller Kiel. Og kommer man dit så tilsier nok lønnssjekken at håndballen kan være eneste arbeidsgiver.

–Det er klart det har vært gøy. I dag tjener jeg ikke så mye på håndballen, men det er heller ikke målet. Presterer jeg bra og utvikler meg, så kommer helt sikkert mulighetene, sier Vetle.

Sander Sagosen er vel noe å se opp til i så måte. Kristian har sågar spilt sammen med den norske landslagsstjerna, og han så tidlig at det var noe spesielt.

Mye å jobbe med

– Ja, allerede som ung tenåring så vi at Sander ville bli veldig god, og så var han så veldig målrettet. Nå er han sterk og en god avslutter, men det som imponerer aller mest er hans spilleforståelse og gode overblikk på tross av sin unge alder.

Og det er noe Vetle nikker enig til. Han er fullt klar over at dette er et område han må forbedre for å ta nye steg. Fysikken er det ingenting i veien med. Nå vil han også få mulighet til å spille forsvar, og det vil utvikle han videre på veien mot å bli en komplett håndballspiller.

Får vi se dere på samme lag noen gang?

–Det vet man aldri, men Vetle og jeg har sikkert passet bra sammen. Han som venstre back, og jeg som spillerfordeler sentralt. Kanskje når vi blir 40 år og er tilbake på Skogn, sier Kristian og ler.

Guttene skal tilbake til Trøndelag en gang, men om det blir spill sammen på Skogn er ikke godt å si. Foto: Erlend Aune

For saken er den at Kristian Søraker og Vetle Rønningen har aldri spilt på samme lag så langt. Begge forlot Skogn i ung alder, og med tre års aldersforskjell så ble det aldri en realitet.

Dere var ikke for unge når dere forlot barndomsklubben?

–Det kan sikkert diskuteres. Der er det mange forskjellige meninger. Jeg tror imidlertid det var viktig for meg å komme til et nye og mer profesjonelle omgivelser. Jeg har i hvert fall ikke angret, sier Vetle, og Kristian nikker enig.

Gutta fra Skogn virker klare for å ta nye håndballsteg.

Vetle er ferdig med 14 dagers ferie i Spania. Kristian kan se fram til en uke på Rhodos – langt borte fra trøndersk sommervær.

Så blir det bare å spytte i nevene og spraye på klister. En tøff treningsperiode venter.

Det koster å bli god.