Målt i antall deltakere på regattaen Ytterøya rundt, har vinden bokstavelig talt blåst gal vei for arrangørene de siste åra.

Men nå skal vinden snus, for seilerne vil ha god bør, ikke bare på sjøen, men gjerne også en god medvind når det drar seg til arrangement.

2. september

Ikke minst når det kommer til et av årets høydepunkt, Ytterøya rundt, som i år finner sted lørdag 2. september.

– De siste årene har det vært en trend med fallende deltagelse, og båtene ligger i havnen(e) heller enn å seile denne dagen. Årsakene til dette kan være mange, skriver Innherred seilforening i invitasjonen til årets klassiker.

Dermed tar arrangørene grep, og gjør det på denne måten:

* Halv pris.

* Mulighet for midlertidig Nor-rating måletall, og start i ratingklasse. Det vil si måltall som blir satt av en komité, og som kun gjelder for Ytterøya rundt 2017.

* Morgenkaffe på Dampskipsbrygga.

* Velkomst og fortøyningsservice ved ankomst.

* Lang startlinje, eller som formulert i invitasjonen: Laaang startlinje.

* Startservice med nedtelling på VHF.

* Mange nye restauranter og utesteder i Levanger sentrum.

Været avgjør retningen

Slik navnet treffende beskriver, finner den tradisjonsrike seilasen sted i Trondheimsfjorden og da med Ytterøya som rundingsmål. Start og innkomst er like utenfor Levanger sentrum, med Dampskipsbrygga og gjestebrygga som landfast base. Retningen på seilasen vil avhenge av værforholdene.

Turen rundt Ytterøya byr på få navigasjonsmessige utfordringer, men varierende vind og strømforhold bidrar gjerne til nok spenning, informerer Innherred seilforening. Tar du den korteste veien, blir strekningen cirka 23 nautiske mil. Vind, tidevann og strømninger kan meget gjerne bidra til at det blir noe lengre. Taktiske beslutninger fra skipper og navigatør kan selvsagt være av stor betydning, like mye som ytre forhold. Arrangørene legger vekt på å skape en seilas som passer alle ferdighets- og ambisjonsnivåer.