Mathias Vada Stenseth-Holm (28) har all grunn til å juble.

Tidligere har svenskene blitt slått sønder og sammen, og denne helga måtte også danskene gi tapt for de norske vikingene. Norge ble dermed nordisk mester i rugby league for andre år på rad, etter at Norge lørdag vant 46-24 over Danmark, og det på danskenes hjemmearena. Med på det norske laget finner vi altså Stenseth-Holm fra Verdal, som først debuterte på landslaget da Norge spilte mot Sverige tidligere i år, og med det har fått en finfin start på landslagskarrieren.

Jobbet beinhardt

Å reise hjem med mesterskapstittel, lar seg absolutt høre.

Men det kom på ingen måte av seg selv.

- Det ble en hard kamp. Vi måtte jobbe for poengene, og fikk slett ingenting gratis. Hvis du ikke er fokusert på det du skal gjøre, kan kampbildet fort snu. Men vi jobbet beinhardt, og fikk det til å gå vår vei, forteller en fornøyd Mathias Vada Stenseth-Holm på telefon til Innherred søndag. Han var da på vei hjem til Verdal, etter å ha fått med seg både kampjubelen på arenaen og selvsagt også feiringen i etterkant.

Historisk

Ifølge Rugby League Norge er lørdagens borteseier over Danmark historisk. Det er første gang Norge vinner sør for Skagerak.  Og i forbundets rapport fra kampen, oppsummerer assistenttrener Lars Haigh seieren på denne måten: «Første omgang begynte med en try fra kaptein Milligan. Danmark svarte momentant med en try tilbake. Lagene presset hverandre gjennom første omgang. Det var en frustrerende omgang med for mange feil fra Vikingene. Vi fikk samlet oss i pausen, og i andre omgang tok vi kontroll. Laget skrudde opp tempoet og spilte mer flytende samtidig som vi kontrollerte kampen bedre».

Mathias Vada Stenseth-Holm spiller til vanlig for Sparbu Lumberjacks, og har drevet med rugby i ti år. Sparbu-laget samarbeider for øvrig også med Bodø Barbarians, og er på den måten også representert i årets eliteserie som består av Flekkefjord Tigers, Sandnes Raiders, Stavanger Storm, Porsgrunn Pirates, Oslo Capitals, Trondheim Rugbyklubb og Bodø Barbarians.

Ny landslagskamp i oktober

28-åringen fra Verdal har ambisjoner om fortsatt å kunne ikle seg den norske landslagsdrakta, og håper selvsagt han er med i troppen som skal spille bortekamp mot Tsjekkia 28. oktober. Like viktig er det imidlertid å sette inn alle sine krefter for sporten her hjemme.

- Målet er rett og slett å jobbe videre for Sparbu rugby, å bygge sporten slik at den blir kjent. At interessen øker. Få litt anerkjennelse, sier Stenseth-Holm. Store deler av fritida går med til nettopp rugbysporten.

- Sammen med hovedtreneren for Sparbu, gjør vi det vi kan for å skaffe nye spillere, bygge et lag og legge et grunnlag for rugby i hele Nord-Trøndelag. Sparbu er jo i øyeblikket Norges nedst nordligste klubb, med Bodø som den nordligste.

Roser Sparbu

- Hvordan blir man en god rugbyspiller?

- Først og fremst møte opp på trening, og ta til deg all lærdom som gamlegutta har å tilby. Gi alt du har. Når du er på trening, så er du på trening.

Landslagsspilleren fra Verdal har tidligere spilt i regi av Verdal og tidvis også for NTNUI, før han meldte overgang til Sparbu i fjor høst. Han er full av ros overfor sin nye klubb.

- Sparbu idrettslag har vært en utrolig fin støttespiller. Ja, helt fantastisk. Laget har støttet opp og vært positive til rugbyspillerne. All ære til Sparbu IL, sier Mathias Stenseth-Holm. Og poengterer at favnen er vid for alle som har lyst til å prøve seg.

- Ønsker du å begynne eller komme på treningene, gjør gjerne det. Du trenger ingen forhåndskunnskaper. Og her trenger vi folk av alle størrelser og fasonger. Alle er hjertelig velkommen til å spille.  Vi er veldig inkluderende, understreker han.

Inkluderende sport

Herrelaget har treninger på kveldene onsdager og søndager, mens damelaget trener tirsdagskveldene.

- For oss uinnvidde kan det se litt voldsomt ut noen ganger. Blir det mange blåflekker og albuer i fjeset?

- Ting skjer, jeg skal ikke underslå det. Men selv har jeg nå spilt i ti år, og holdt meg skadefri hele veien. Dette handler også mye om hvordan du legger det opp selv. Vil du gi jernet, er det nok å forvente at det kan bli noen smeller. Samtidig er det fullt mulig å være forsiktig, om du ønsker det. Vi har også en veldig fokus på teknikk, og terper mye på det på treningene, nettopp for å unngå skader. Folk skal komme heim, være sliten og mør, men uten skader. Dessuten velger du selv om du bare vil delta på treningene eller om du også ønsker å spille kamper, forklarer helgas nybakte nordiske rugbymester. Som for øvrig tjener til livets opphold som lastebilsjåfør.

I tillegg til Mathias Vada Stenseth-Holm er også Ole Magnus Brekk fra Steinkjer aktuell for det norske landslaget i rugby league. Han spilte også for Norge mot Sverige 17. juni i sommer, men er i øyeblikket i Forsvaret, og var forhindret fra å stille i Danmark denne helga.

Det norske laget stilte lørdag med følgende tropp: Gilbert Haydamous (Sandnes Raiders),  Leif Andreas Nilsen (Flekkefjord Tigers),  Reidar Flage (Lillestrøm Lions),  Svein Åge Breimoen (Flekkefjord Tigers)' Bendik Kalvik (Bodø Barbarians, Stephen Mwikaria (Trondheim Rugbyklubb),  Nathan Cummins (Stavanger Storm),  Sjur Håvard Strand (Bodø Barbarians),  Kristoffer Milligan (Flekkefjord Tigers), Mathias Vada Stenseth-Holm (Sparbu Lumberjacks), Harald Mikalsen (Farsund Bobcats), Nils Kristian Holte (Porsgrunn Pirates),  Kevin Båtnes (Porsgrunn Pirates), Kristian Paulsen (Porsgrunn Pirates), Joshua William Skidmore-Hornby (Lillestrøm Lions), Chris Stalsberg (Porsgrunn Pirates),  Ravn Arvidsønn (Stavanger Storm), Stephen Skofteland (Flekkefjord Tigers).

Mathias Vada Stenseth-Holm Foto: Privat