– I Norge er det bare en person som har høyere beltegrad enn han. Så det er mange som ser opp til Alf, sier nestleder i Innherred Judo- og BJJ-klubb, Snorre Johansen.

–Levende judoleksikon

Under Norges Judoforbund sitt 50-årsjubileum i Oslo i helgen ble hedersbevis og honorære grader utdelt til personer som har hatt stor betydning for utviklingen av sporten i Norge.

En av dem som fikk den gjeveste utmerkelsen, 6. dan, er levangsbyggen Alf Birger Rostad. Han er nå leder og trener for klubben Innherred Judo- og BJJ som ble startet opp i oktober.

–Han er som et levende judoleksikon for oss, og en utrolig stor ressurs, sier Johansen.

Satser

Dannelsen av den nye klubben kom som følge av uenigheter innad i styret til Levanger judoklubb, om hvordan klubben skulle drives videre. Innherred Judo- og BJJ-klubb har nå rundt 50 medlemmer og styret sier de satser hardt på å utvikle den videre.

Er det aktuelt å slå sammen klubbene?

–Det er ikke et tema nå. Vi holder på med vårt og fokuserer på det, sier Johansen.

Innherred Judo og BJJ-klubb ble startet av Snorre Johansen, Alf Birger Rostad, Egil Kvåle og flere i oktober i fjor.

Rostad trives fortsatt veldig godt i judodrakta, selv i en alder av 64 år.

–Vi har et fantastisk godt miljø her og de som ble med og startet klubben har mye kompetanse, ikke bare på det judotekniske, men også i forhold til pedagogikk og dette med å lære bort, sier Rostad.

Begynte som 9-åring

Hans karriere innen sporten er ekstremt omfattende, men det kan nevnes at han har startet flere klubber i Norge og i utlandet, er utdannet diplomtrener, har vært president i judoforbundet og vært dommer.

–Det var en far i nabolaget som samlet oss guttungene og introduserte oss for boksing, så jeg begynte med det allerede som 9-åring, sier Rostad.

Det utviklet seg etter hvert til at Rostad trente flere idretter om hverandre, inkludert styrke, og siden den gang har det bokstavelig talt gått slag i slag.

–Det som er spesielt med Alf, sammenlignet med mange andre på hans gradsnivå, er at han fortsatt er aktiv på matta sammen med barna. Han har ikke trukket seg tilbake og er alltid på treningene, sier Johansen.

Alf Birger Rostad har vært aktiv innen judo siden 1972 og har en svært omfattende karriere bak seg. Under 50-årsjubileet til judoforbundet ble han tildelt 6. dan. I Norge er det bare en person som har en beltegrad over dette.

De mange årene med kampsport har satt sine spor. Rostad har blant annet et kunstig kne, som gjør at han ikke kan trene aktivt lenger. Men 64-åringen holder fortsatt kroppen i gang og er nå fullt opptatt av å føre sin kunnskap over på den yngre garden han nå er trener for.

–Barn er utprøvende i forhold til egen kraft, men når de er med her utvikler det seg til at de må lære seg teknikker, inkludert navnene på disse. Deretter skal de gradere seg, og det er noe som inspirerer og motiverer barna, sier Rostad.

Når gir du deg som trener?

–Når kroppen sier stopp, sier han.

Feiret med polkagriser

I tillegg til 6. dan-graden, ble Rostad i helgen tildelt en honorær dommergrad av det internasjonale judoforbundet.

–Å bli satt pris på av sine egne er kjempemessig, sier Rostad, som påpeker at sistnevnte utmerkelse henger høyt for han.

Under tirsdagens judotrening på Vårtun kristne oppvekstsenter ble Rostad feiret med brask og bram, hvor barna blant annet fikk smake på polkagriser.

–Vi kaller det polkagrisbeltet fordi det er rødt og hvitt, sier treneren.

926 82 309

kristin.heggdal@innherred.no