Bygdakampen startet i 1995, og har vært arrangert hvert år siden. Det er en ganske uhøytidelig kappestrid mellom o-klubbene Skøynar, Frol og Verdal.

En av de som gjorde en skikkelig innsats i lørdagens løp i Balhaldmarka var Anne Eline Vehus Skjerve (10) fra Verdal OK. Hun hadde brekt et bein mellom tærne og må derfor gå på krykker. Det stoppet derimot ikke 10-åringen fra å hoppe sin vei gjennom ei 1,7 kilometer lang løype i ulendt terreng.

- Det var litt tungt, men det gikk bra, sier Skjerve som kom inn på tiden 42.53.

Ulike løyper

I år har det vært rundt 175 deltakere på hvert løp, fra noen som aldri har deltatt på løp før til Frols løpere i norges- og verdenseliten, og med et veldig bredt aldersspenn. Store og små, i tillegg til flere veteraner fra klubbene, møtte opp til løpet i Balhaldmarka lørdag formiddag.

Det var ulike løyper å velge mellom, fra 1,5 kilometer og opp til seks kilometer for de mest erfarne. Det var også løypelengder i mellom, inkludert en fem kilometer lang løype spesielt beregnet på de som vil løpe langt, men som ikke er så gode på orientering.

(F.h.) Erik Frøseth, Julie Kilaas, Inge Hafstad, Kristian Midthjell, Ann Sissel Vehus og Asbjørn Frøseth holdt kontroll på alles resultater.

Deltakerne fikk bestemme selv om de ville løpe på tid eller ikke, og klubbene fikk poeng for hver deltaker, samt noen ekstrapoeng til klubbene til de som sprang raskest i løypene fra to til seks kilometer.

- Oppsving

Da Innherred snakket med løpsleder Kristian Midthjell tidligere denne uka fremhevet han o-idretten som et ypperlig trivselsskapende trimtiltak, fordi man inkluderer alle aldre, begge kjønn og alle kan være med ut fra sine forutsetninger.

– I år har vi hatt et gledelig oppsving i rekrutteringen. Bare i Verdal orienteringsklubb har vi hatt mellom femten og tjuefem nye rekrutter, såkalte råtasser, med på hver trening i år, sa han da.

- Går ikke så fort lenger

Sverre Matberg (78) fra Frol IL har holdt på med orientering i mange år, men det er ikke det som har vært hovedbeskjeftigelsen, det er langrenn. Han har også vært en aktiv syklist i sine yngre dager, til og med med landslagsdrakt på.

- Man må ha litt variasjon, sier Matberg.

Sverre Matberg (78) fra Frol IL gjennomførte 2,8 kilometer på tiden 38.18.

På avslutningsløpet i helgen ble det delt ut premie til alle barn som har deltatt i minst tre av seks løp, og til alle voksne som har har vært med i samtlige løp. Sistnevnte fikk Sverre Matberg premie for. Lørdag sprang han 2,8 kilometer på tiden 38.18.

- Det går ikke så veldig fort lenger, og jeg er ikke noen orienteringsløper, men jeg kom fram uten å bomme helt. Så jeg er fornøyd jeg, sier han.

Storfint besøk

Bygdakampen fikk også besøk av den meget lovende orienteringsløperen Paul Sirum (23) fra Frol IL. Han hadde nettopp gjort seg ferdig med NM-uka i Halden, hvor han gjorde sitt beste orienteringsløp noen sinne og vant sin første individuelle NM-medalje i seniorklassen. Han er nå blant de som et tatt ut til å representere Norge under verdscupfinalen i Sveits, som går av stabelen i slutten av september.

- Det er veldig travelt for tiden, men det er artig når jeg først får tid til å delta på lokale løp som bygdakampen, sier Sirum til Innherred.

Lørdag sprang han ei løype på 3,7 kilometer i Balhaldmarka og lå da hakk i hæl med 59 år gamle Arne Okkenhaug fra Verdal OK. Sirum fikk tiden 35.33, mens Okkenhaug kom inn like bak med tiden 36.44.

Arne Okkenhaug (59) og Paul Sirum (23) lå hakk i hæl på hverandre under løpet. Arne fikk tiden 36,44, mens Paul fikk 35,33 på den 3,7 kilometer lange løypa.

- Du får ikke skrive at vi var jevngode! Han tar dette som ei rolig økt, mens jeg har gitt alt nå, sier Okkenhaug og ler.

Sirum påpeker også at han tok det rolig i bygdakampen.

- Jeg tar det som ei treningsøkt, sier han.

Før lørdagens arrangement var det Frol som ledet Bygdakampen med 881 poeng, foran Verdal med 584 og Skøynar med 384 poeng. Med såpass stor forskjell, og etter en fin innsats i lørdagens løp, var det Frol som trakk det lengste strået og ble kåret som årets vinner.