– Ingrid er lærevillig, iherdig og svømmer som ei klokke. Om hun skal tilbakelegge 1.000 meter i bassenget, og alle lengdene skal ligge på 36 sekunder – så gjør hun det nesten uten unntak, sier trener Gilbert Rauhut.

Ikke mindre enn 120 utøvere skulle delta i den tradisjonsrike Levangersprinten i svømming søndag, og nettopp 17-årige Ingrid Wikdahl er ett av nesten 30 deltakere fra Levanger og Verdal. Ti klubber er representert og her vil det være svømmere fra Bærum i sør til Rørvik i nord.

Ingrid fra Nesset er en av arrangørklubbens mest fremgangsrike konkurransesvømmere, men for henne blir dette en test på veien mot enda større oppgaver:

Mot Trøndersvøm

–Helgas stevne er ledd i oppkjøringen til Trøndersvøm, understreker nessebyggen, som satser målbevisst på idretten – ved siden av å gå andreåret på videregående skole.

Hun trener nesten hver eneste dag, og vi snakker om formidable treningsmengder i denne fasinerende idretten. Ingrid legger ned opptil 18 timer i uka, og selv svømmere på regionalt nivå trener mer enn langrennsstjerner legger ned.

Levangersprinten er både åpent krets- og regionstevne i Trønderhallen, hvor det svømmes i seks baner. Rekruttstevnet begynner klokken 10.00 og det åpne stevnet starter klokken 11.15. Det blir dermed svømmeøvelser fra 50 meter rygg, fri og bryst til 100 meter medley og rygg, samt 200 meter rygg og bryst. Det arrangeres også stafett med 4 x 50 meter fri.

Søndag er fridag

Det krever med andre ord masse for å bli god i svømming, Ingrid har blitt det takket være flust med mengdetrening gjennom flere sesonger.

Men hun har aldri lagt ned flere økter enn nå.

–Jeg bruker å ta fri på søndagene, bedyrer jenta, som treneren altså har klokkertro på.

Ingrid Wikdahl er best på de lengste distansene, og ryggsvømming er kanskje disiplinen hun foreløpig behersker aller best. Men med en bunnsolid motor, kan jenta hevde seg i de fleste selskap.

Begrenser stevnet

Morgendagens stevne er inndelt i to deler, der de yngste rekruttene råder i bassenget i første del. Deretter er det Ingrid Wikdahl og & co. sin tur, og arrangørklubben har et stort apparat i sving for å gjennomføre stevnet. Minst 20–30 funksjonærer vil stå på hele søndagen i Trønderhallen.

–Dette blir en vesentlig mindre oppgave enn det vellykkede ÅM var på vårparten, og vi har bevisst gjort Levangersprinten litt begrenset ved å kutte ned på antallet øvelser, forklarer kasserer Jens Løvli i Levanger svømme- og livredningsklubb.

Han forteller om stor aktivitet i klubben, som fikk et ordentlig løft med realiseringen av Trønderhallen. Anlegget blir høyt verdsatt både av lokale og tilreisende svømmere:

– Under ÅM var det flere svømmere fra østlandsområdet som påpekte hvor flott og bra dette anlegget er. Mange skrøt av at Levanger kommune hadde fått til et såpass bra anlegg, sier Løvli.

Trygg i vann

LS & LK har da også et betydelig aktivitetstilbud, og engasjerer et tresifret antall unge.

Mange har lært å svømme gjennom klubben, som har mange ildsjeler.

–Vi har kjørt flere forskjellige utgaver av «"Trygg i vann»-kurs, som årlig har engasjert opptil 140 barn. I tillegg har vi 40–50 aktive svømmere, i to konkurransegrupper, en rekruttgruppe og en for trimmere, forteller Jens Løvli.

–Svømming er sunt?

–Ja, det er kjempebra på mange måter. Du blir trygg i vann, du kommer i fysisk form og man driver en idrett med veldig få skader. Overtrening er kanskje det største problemet i idretten vår, sier Løvli.

740 19000

redaksjon@innherred.no