Norge stiller med samtlige seks hoppere i verdenscupens åpningsrenn i Wisla søndag. Landslagssjef Alexander Stöckl føler det var en «ålreit» kvalifisering.

Nytt for sesongen er at ingen er forhåndskvalifisert til et verdenscuprenn. Dermed var de ti beste fra forrige vinter nødt til å prestere for å sikre seg en plass blant de 50 som får hoppe søndag.

I fredagens kvalifisering var det kun Robert Johansson som så vidt sikret en norsk plassering i topp ti. Han delte 10.-plassen med tyske Markus Eisenbichler etter et hopp på 121 meter. Det holdt til 120,6 poeng fra juryen.

Det skilte 8,9 poeng opp til Stefan Kraft. Den østerrikske storstjernen hoppet lengst med 126,5 meter og slo Stephan Leyhe fra Tyskland med 1,9 poeng.

– Dette var ganske greit. Det ser ut som enkelte trenger flere svevehopp for å finne rytmen i denne bakken. Det var en ålreit prestasjon, men vi må analysere på video og starte på nytt i morgen, sa landslagssjef Alexander Stöckl til NTB etter at hopperne hans fikk sin første smakebit på den nye verdenscupsesongen.

Forfang ble klar

Johann André Forfang endte som nummer 15. Tromsø-hopperen sto i fare for å miste åpningen i Wisla. Utstyret hans ble liggende igjen på Gardermoen da han og hopplandslaget reiste til Polen torsdag.

Men hopping ble det. Forfang leverte et svev på 124,5 meter. Han var to poeng bak Johansson.

Anders Fannemel ble tredje best av de norske. Han hoppet 122 meter, og det holdt til en 19.-plass. Daniel-André Tande herjet i starten av verdenscupen forrige sesong, men fredag ble han kun nummer 27 i Wisla-kvalifiseringen etter å ha landet på 115 meter.

Andreas Stjernen (116 meter) og Halvor Egner Granerud (115) ble henholdsvis nummer 28 og 40.

– Kjemper mot de samme

Lørdag står lagkonkurranse på programmet, mens det individuelle åpningsrennet går dagen etter.

Stöckl bet seg merke i at Stefan Kraft ser ut til å fortsette der han slapp forrige sesong. Østerrikeren vant klart verdenscupen sammenlagt sist vinter.

– Kraft har ikke blitt noe dårligere i alle fall. Ellers så Tyskland bra ut med flere i dag. Vi kommer nok til å kjempe mot de samme nasjonene også denne vinteren, sa Stöckl og viste til Polen, Østerrike og Tyskland.