Han rakk så vidt hjemom før han torsdag reiste med hopplandslaget til nye verdenscuprenn. Pappa Hroar liker det han ser av sønnen for tiden, og 29-åringen er stadig nærmere de aller beste i hoppsirkuset. Hoppingen i Nizjnij Tagil sist helg var tillitvekkende.

To gode treff

– Jeg hører at han har hoppet bra på trening i Granåsen denne uka, og jeg er veldig rolig i forhold til hans formutvikling. Både i Polen og Russland var han blant de sju beste etter første omgang, nå gjelder det bare å få ut sitt beste i begge omgangene, sier Hroar Stjernen, LFK-sjefen som tidligere var landslagstrener for hopperne.

–Andreas ble pappa i sommer, og kan det påvirke formutviklingen?

–Nei, det tror jeg ikke. Men han fikk jo en ganske spesiell sommer, og en ny livssituasjon. Andreas er flink i papparollen, og man skal ikke se bort fra en positiv effekt av at skihopping ikke lenger er det viktigste i livet, antyder Hroar.

Klar framgang

Sistnevnte var sentral i perioden da Nord-Trøndelag i en årrekke verdens beste skikrets – med topputøvere i de fleste disipliner. Nå har topper som Eldar Rønning, Johan Kjølstad og mange andre gitt seg, og Andreas Stjernen risikerer å bli den eneste løperen fra nordfylket som får være med til lekene i Sør-Korea. Ironisk nok starter lekene bare en drøy måned etter at Nord-Trøndelag er historie – og det samme gjelder skikretsen som tidligere fikk fram topputøvere på rekke og rad.

Andreas kom hjem fra verdenscup i Russland på mandag, der han hentet en 14. plass etter å ha vært sjuendemann halvveis i søndagens konkurranse. Hoppingen i Nizjnij Tagil var oppløftende, og det beste han har prestert så langt i sesongen. Han er en utøver som gjerne blir bedre og bedre utover i sesongen, og ikke minst når bakkestørrelsene øker.

–Jeg føler jeg har grei kontroll over det jeg driver med, og sesongstarten har egentlig vært ganske normal for mitt vedkommende, sier Levanger-mannen, som er på plass i tyske Neustadt og nye verdenscuprenn i dag og i morgen. Neste helg er det konkurranser i Engelberg i Sveits – den siste runden før jul.

Datteren viktigst

– Det har vært en del reisning den siste tiden, men vi får heldigvis en lang og god juleferie etter Engelberg, bedyrer Andreas Kolset Stjernen, som ser fram til sin første jul som pappa.

Torsdag 20. juli fikk han og samboer Elisabeth Sundnes datteren Ella, og Stjernen koser seg med den nye tilværelsen:

–Det har blitt mer å gjøre når jeg er hjemme i Trondheim, ja. Men det er bare koselig. Du får et litt annet perspektiv på både skihopping og alt annet når du får et barn, og ingenting er viktigere enn det.

Lagdominans

Andreas var med og tok sølv for Norge under laghoppingen i VM i Lahti sist vinter. Nå er han i skrivende stund ute av laget, fremgangsrike Robert Johansson har overtatt hans plass på et mannskap som ellers er identisk med sølvlaget fra Finland.

Norge har oppsiktsvekkende nok vunnet fire strake i lagkonkurransen i world cup, og det blir ikke lett for Stjernen å kapre en plass i lagkonkurransen som Norge vil vinne mer enn noe annet. Landslagsledelsen har klart uttalt at OL-gull i lag er sesongens største mål.

–Guttene har hoppet stabilt på et høyt nivå, og jeg er litt overrasket over at Norge har dominert slik vi har gjort. Jeg får bare stå på å trene, prestere i konkurranser framover – og jeg har helt klart en ambisjon om å få hoppe i lagkonkurransen i Pyeongchang, sier nessebyggen, som fyller 30 år til sommeren.

Andreas endte som nummer 12 i verdenscupen både i 2015/2016 og i 2016/17 – og har følgende prioriterte oppgaver denne vinteren: Hoppuka (29.12 – 6.1), VM i skiflyging i Oberstdorf (19.-21.1), OL i Pyeongchang (hopp fra 8. februar), Raw Air (9. – 18. mars).

740 19000

redaksjon@innherred.no