Det er ingen rike onkler eller rause sponsorer som skal bringe Frol opp i europatoppen i orientering. Klubben bygger i stedet utviklingen på samhold, kameratskap og en ukuelig fellesinnsats.

–Penger har vi ikke, derfor må vi gjøre det på vår måte, smiler en av de virkelige ildsjelene i klubben, Fritjof Sandstad.

Kometen Sirum

Forrige helg var landslagssjef Jørgen Rostrup på besøk, og forberedelsene til kommende sesong er for lengst i gang.

–Alle eliteløperne fortsetter, og treningene de to siste månedene har vært bedre enn i fjor. Paul Sirum fikk sitt definitive gjennombrudd i 2017, og har fått plass på landslaget. Men ytterligere fire-fem løpere vil kjempe om landslagsplass når mesterskapene nærmer seg, mener Fritjof Sandstad.

–Stafettene blir prioritert høyt?

Ingen penger å hente

– Ja, i aller høyeste grad. Vi er rimelig overbevist om at dersom klubben skal få fram toppløpere, må vi skape et lag. Utøverne driver hverandre framover, og utvikler seg gjennom å trene sammen. Herreløperne har en klar ambisjon om å rekordforbedre seg i de internasjonale stafettene, og vi har klare ambisjoner. Målet om å komme opp blant de tre beste klubbene i Europa er innen rekkevidde, mener Frol-basen.

–Ikke rom for å forsterke laget med løpere fra andre klubber?

–Nei, stammen i gruppa vår er født og oppvokst i Frol, og har gått gradene her. Det gjør klubben vår ganske unik, og det er egentlig oppsiktsvekkende at en liten klubb fra Levanger skal hevde seg slik vi har maktet. Vi får av og til henvendelser fra løpere som har merket seg våre stafettprestasjoner, og som uttrykker interesse for å komme til oss. Men interessen avtar når de hører at det ikke finnes penger her ... Om vi hadde disponert halvparten av pengene til fotballklubben, ville vi være verdens beste i orientering, smiler Fritjof Sandstad.

Vinterlig samling

Han avviser kategorisk å ta æren for suksessen, og deler den raust med løperne og alle de andre ildsjelene i kameratklubben. I Frol stiller alle opp vederlagsfritt, det gjelder også det store medisinske støtteapparatet ledet av lege Jostein Nordvoll.

–Slik vår idrettsarena er, kan vi nødig unngå skader i orientering. Men nå har vi heldigvis sluppet betydelig skader den siste tiden, sier Sandstad, som var vert for landslagstrener Jørgen Rostrup forrige helg.

Solid fundament

Han kjenner Frol IL veldig godt, men kom for å være med på Levanger-helga i vinterlige omgivelser.

–Vi snakker definitivt om en toppklubb. Frol har en bunnsolid organisasjon med ambisiøse utøvere, og et engasjert støtteapparat, påpeker landslagstreneren.

Han fulgte vinterens første samling – fra fredag til søndag – med argusøyne. Mellom treningene var det lagt mange planer for så vel de yngre løperne som for seniorene.

Frolingene drar på påskesamling til Sveits, og skal da trene i relevant terreng til europamesterskapet som går i Ticino i mai. EM er lagt til sørsveitsiske trakter, på grensen mot Italia.