Arne Høgdahl har et langt liv bak seg innen håndballen. Han var tett på Marit Breivik da håndballeventyret startet for jentene på 1990-tallet. Hvem husker ikke den høydramatiske VM-finalen på Lillehammer i 1999, hvor Norge halte seieren i land etter fire ekstraomgangen mot Frankrike.

Nå har det blitt en litt annen hverdag for 58-åringen.

I slutten av september i fjor måtte han gå på dagen som Byåsen-trener. Spillerne var misfornøyd med treneren, og dermed var det over og ut for Høgdahl.

Før jul kom nyheten at han engasjert som redningsmann for Levanger Håndballklubb.

LHK har litt tungt i første del av sesongen. Laget sto kun med to poeng etter halvspilt serie, og noe måtte gjøres.

Løsningen ble altså å hente inn den sparkede Byåsen-treneren.

To ganger i uka

To ganger i uka skal Høgdahl ta turen fra Trondheim til Levanger.

Det er nok ikke så mye han har fått påvirket på den korte tiden i, og elendigheten ser ut til å fortsette for den hardt pressende førstedivisjonsklubben.

Søndag ble det et nytt tap. Denne gang 31–19 borte mot Fjellhammer, men Arne Høgdahl sier at resultatet ble verre enn kamputviklingen skulle tilsi.

–Vi fem mål bak da det var ti minutter igjen, men det sprakk litt opp på slutten da vi gjorde et siste forsøk på å hente inn ledelsen.

Nå står altså LHK fortsatt med sine fattige to poeng etter 12 kamper, og til helgen venter Aker i Trønderhallen, som til alt overmål slo Janne Eklo sin nye klubb, Follo, med hele ti mål sist helg.

Slå alle minus en

– Bortsett fra Skrim så er det mulig å ta poeng mot alle, men det blir tøft. Vi må ha åtte poeng på de 10 siste kampene for å ha et håp om å berge, erkjenner Høgdahl.

Men svensken ser at LHK har en tøff utfordring. Laget slet også i forrige sesong, og med nevnte Janne Eklo pluss et par spillere til i avgang, så har det ikke akkurat blitt noe enklere denne sesongen.

Den gang da. Arne Høgdahl, Karoline Dyhre Breivang og Marit Breivik under en EM-kamp i Romania i 2000. Foto: NTB scanpix

–Men Velaug og jentene skal ha ros for at de beholder humøret. Da er det jo i hvert fall et håp.

Han ser at stallen til LHK både er for ung og noe for tynt besatt.

–Det klart det. Vi får for lite å spille på, og skal vi lykkes i en kamp så er vi nesten avhengig av at alle sammen har en god dag.

Godt fundament

Høgdahl tror ikke det vil være noen krise hvis klubben rykker ned. Heller det enn å hente inn en polakk eller ungarer helt på tampen av sesongen.

–Vi har vel sett nok eksempel på at det ikke er en farbar vei. Skulle det bli nedrykk, og de fleste spillerne blir værende, så tror jeg det kan være et godt utgangspunkt å bygge videre på.

Høgdahl mener også det er viktig å beholde den lokale profilen, og mener det er mange av dagens spillere som kan bli riktig så gode håndballspillere over tid. Han tror også de fleste av spillerne kan fortsette i LHK selv om det blir nedrykk uten at det vil hemme utviklingen deres.

Høgdahl er hentet inn for å få fart på overgangsspillet, og samtidig at laget blir flinkere til både å bruke strek og vingene mer i avslutningene.

Være offensiv

– Vi må bare kjøre på. Jeg er ikke tilhenger av å spille forsiktig. Vi må opp med tempoet, så får vi heller leve med at det kommer noen feilpasninger i ny og ned.

Han påpeker at han heller ikke har noen trylleformel. Det er hardt arbeid som gjelder.

–Vi skal huske at dette er unge jenter, og det er klart de blir preget av å tape kamper, men slik er verden. Nå må vi bare stå på å jobbe, og ikke gi opp før alt håp er ute.