– Jeg kom opp på kongetribunen først. Der sto han, så jeg gikk bort og hilste på han. Det føltes helt naturlig å gi han en klem også, så da ble det bare sånn.

Thomas Albertsen Dahlen er vel tilbake i Trondheim. Nå kan han titulere seg norgesmester på ski. Det er ikke alle som kan gjøre det, men det er kanskje enda færre som har fått en skikkelig bamseklem av selveste kongen vår.

–Det var stort, og er et øyeblikk jeg vil huske resten av livet. Du kan trygt si at søndagen var den største dagen i livet mitt hittil.

Og en stor opplevelse var det nok for flere. Ikke minst for mamma Hilde Albertsen Dahlen og pappa Arnt Dahlen.

–Jeg skal ærlig innrømme det – at det kom en tåre på kinnet da Emil passerte målstreken først, og Varden var norgesmester i stafett. Jeg unner virkelig Thomas denne triumfen.

Det pappa tenker på er at sønnen har slitt tungt i noen år i løpet av sin langrennskarriere.

Sykdomsplager har gjort at flere sesonger ikke har blitt som planlagt. Derfor smaker et NM-gull ekstra godt.

–Vi tenkte litt på det etterpå. Nå kan han faktisk kalle seg norgesmester resten av livet, sier en stolt pappa.

Umulig uten foreldrene

Og Thomas vil gjerne dele gullmedaljen med foreldrene. De har støttet han hele veien – helt fra det første klubbrennet på Ekne. Og det er ikke til å legge skjul på at mamma og pappa etter hvert har vært en nødvendig økonomisk støttespiller også.

–Ja, jeg er takknemlig for alt som mamma og pappa har gjort. Samtidig vil jeg takke de lokale sponsorene mine også. Uten dem har ikke dette vært mulig å gjennomføre.

Når vi vet at det i dag er rundt 200 skiløpere som nærmest satser heltid for å bli best mulig i langrennssporet, og et fåtall av dem ikke kommer lenger opp enn nummer 40 i NM, så skjønner vi at det er litt av en prestasjon Thomas gjorde i Vangsåsen utenfor Hamar.

Og han var ikke bare med på laget. Thomas gjorde en strålende første etappe, og vekslet på niende plass bare 17 sekunder bak teten, med landslagsløper Eirik Brandsdal i spissen.

Dermed fikk nevøen til Vegard Ulvang, Jørgen Sæternes Ulvang, et godt utgangspunkt. Finnmarkingen levert også varene, og holdt følge med OL-uttatte Hans Christer Holund.

Dermed fikk Emil Iversen et godt utgangspunkt på siste etappe. Og Emil, med mor fra Levanger, skuffet ikke.

Simen Hegstad Krüger ble satt på plass på oppløpssiden, og dermed kunne Varden juble for NM-gull.

Skryt fra Emil

– Emil var stolt over det vi hadde prestert, og jeg må innrømme at det er jeg også. Det var skikkelig artig å få til et bra løp når det gjaldt som mest, for NM ellers var ikke det helt store, sier gullmedaljevinneren fra Ekne.

Unni Hovdal Iversen fikk også en sønn som ble norgesmester for første gang. Emil til høyre med brødrene Mats og Gaute. Foto: Privat.

Så vidt vi kan se så var dette bygdas tredje gullmedalje for senior i skisporet. Johan Kjølstad og Martin Hammer har gjort det før, og nå ble dette altså fulgt opp av Thomas Albertsen Dahlen.

Nå skal vel NM-gullet feires med rakfisk og alt det som hører til?

– He, he. Nå feirer vi med litt heimelaga rakfisk ellers i året også. Og når du tenker på potetvarene som serveres i glasset attåt, så kan det hende at det er like greit at vi venter til skisesongen er ferdig, humrer Arnt.

For sesongen er ikke ferdig, og det er heller ikke langrennskarrieren til Thomas, for dette har absolutt gitt mersmak.

–Nei, jeg kan ikke gi meg nå. Neste år er det NM i Meråker, og jeg må satse alt på at jeg blir med på førstelaget da også. Men konkurransen er hard, så jeg må trene godt og holde meg frisk.

Men han skal en tur «innover» allerede denne uka.

Kiro1 i Levanger skal knekke litt på gullvinnerens kropp, før turen går hjem til heimgården for en god middag og litt behersket markering.

–Men jeg er enig med pappa der. Vi får ta en skikkelig feiring til våren. Da har jeg fått det litt på avstand, og kan nyte skikkelig at jeg virkelig har blitt norgesmester.

Ny klubbrekord

Frol IL var det andre laget i det gamle nordfylket som hadde lag i NM-stafetten for herrer, og de gjorde heller ikke skam på Trøndelag.

17- åringen Oddmund Haugnes hadde en tøff oppgave på første etappe. Med startnummer 104 startet han lang bak – på rekke 21. Det vil si han hadde mange meter å ta igjen på fjorårsvinner Lyn, som sto helt i front.

Men unggutten holdt hodet kaldt. Han brukte god tid og manøvrerte seg trygt og godt lenger fra i feltet i løpet av etappen.

Sterk 34. plass på NM-stafetten av Frol-guttene. Oddmund Haugnes(t.v.), Magnus Norøy og Espen Sundsvik. Foto: Privat.

Han kunne til slutt klappe lagkamerat Espen Sundsvik på skuldra på 93. plass.

Sundsvik fortsatt den gode utviklingen, og da 20 kilometer var passert så lå frolingene på 58. plass.

Magnus Norøy hadde ikke tenkt å gi seg med det. Ankermannen til Frol gikk også et meget sterkt løp.

Topp 20

19-åringen nærmest fosset gjennom løypa, og passerte andre lag kilometer for kilometer. Da målseilet ble krysset kunne Norøy og lagkameratene juble for en kruttsterk 34. plass blant hele 140 startende lag.

Og når man tenker på bredden i norsk langrenn, så er dette virkelig noe å ta med seg videre.

Ankermann Norøy var til og med så freidig at han allerede har lagt lista for neste års NM-stafett i Meråker.

–Da har vi startnummer 34, og når vi da står så mye lenger fram i startfeltet, så går vi for en topp 20-plasseringene til slutt, var meldingen til lagkameratene og støtteapparatet.

Det kan tyde på at det blir mye å glede seg til i neste års NM-arrangement på ski.