Spretten skigang, ja. Det er et uttrykk artikkelforfatteren husker godt fra barmarkstreningene i sin aktive alder.

Fikk svar

Da Viggo Iversen var ute på søndagstur i Volhaugen i Verdal sist helg fikk han se det enda mer bokstavelig. For midt på vinteren opplevde han å møte tusenvis av insekter i skisporet, som hoppet avgårde som de reneste lopper.

Men hva var det for noe? Det tok ikke lang tid før fasiten kom etter at han viste frem synet på Facebook.

– Man får som regel svar når man legger ut ting der, sier Iversen til Innherred.no, som har fått lov til å videreformidle naturhistorien.

Viggo Iversen, her på barmark i Mekken på Garpa i Verdal. Foto: Kristian Stokdahl

Ikke bananfluer

Kanskje ikke en vinner i av beste seervideo i Ut i naturen på NRK kommende julehøytid, men likevel ganske fascinerende.

– Bananflu

Det første forslaget til løsning var nok ikke det aller beste, men raskt ble konklusjonen fra ekspertisen at det dreide seg om spretthaler - som faktisk kalles snølopper når de er ute på hvitt underlag om vinteren. Eller collemboler, som er en mer faglig benevnelse.

Wikipedia forteller følgende om arten:

Om vinteren er det ikke uvanlig på milde dager, å se denne spretthalen krype og hoppe på snøen. Fargen varierer fra brun til mørkeblått og svart, derfor er den også lett å oppdage på hvit snø.

Verre er det å se dem på bar bakke (journalistens tilføyelse).

Bitte små, men godt synlige når underlaget er hvitt. Foto: Privat

Spretthaler ble tidligere ansett for å være primtive insekter, men de blir i dag av noen regnet for å være en egen utviklingslinje blant leddyrene som er oppstått uavhengig av insektene.

Spretthaler er viktige for nedbryting og resirkulering av dødt organisk materiale. De utgjør en viktig del av jordfaunaen og er vanlige. Selv om de finnes i store mengder er de så små at de vanligvis blir oversett, de fleste arter er under 2 mm lange og ikke lett å få øye på. Men med opptil 400 000 individer per m² jordoverflate er de en dominerende gruppe leddyr i terrestriske økosystemer, i noen tilfeller overgår de selv middene i antall.