For selv om det var Marius Einarsen Johansens debut i A-lagssammenheng, er han ikke femten år eller ansett som den største stjernen blant juniorene. Den offensivt anlagte spilleren fyller 19 i begynnelsen av november, og etter noen tyngre år er det først denne sesongen at han har tatt steget i retning A-lagsfotball.

Tenker fortsatt junior

Selv holder han også beina godt plantet på jorda etter drømmedebuten.

– Målet for resten av sesongen er fortsatt å gjøre en best mulig jobb for juniorlaget. Gjør jeg det får jeg sikkert flere sjanser for A-laget, og kanskje kan jeg få starte en kamp, sa unggutten ute på kunstgresset like etter kampen tirsdag kveld.

Mange er for utålmodige

Ordene er akkurat hva trener Jann Rindsem ønsker å høre.

– Selve tidsaspektet er et moment som er viktig å bevisstgjøre unge spillere på. Mange hører om Martin Ødegaard og spillere som har tatt nivået i svært ung alder. De aller fleste vil måtte jobbe hardt og målrettet mye lenger før de tar nivået inn i seniorfotballen. De fleste slår gjennom som toppfotballspillere når de har passert 20 år. Dessverre er det mange utålmodige spillere som gir opp hvis de ikke har fått A-kontrakt etter junioralder. For mange starter utålmodigheten allerede når de nettopp har blitt juniorer, eller sågar enda tidligere, beskriver Rindsem.

Prioriteringer

Han har sett utallige eksempler på sutring og misnøye med manglende tillit blant svært unge fotballspillere, og erfaringen er at de som regel forsvinner fra fotballen ganske tidlig.

– Det er de som står løpet ut som lykkes. Hvis man legger ned ekstremt mye i fotballen, både på feltet og ved å prioritere idrett foran ting som fest og deltidsjobb, vil man en eller annen gang ta steget, sier Rindsem. Akkurat hvor langt den enkelte kan nå, vil likevel være individuelt, mener treneren.

– Men å gjøre det som gjøre kan for å nå så langt som mulig er noe som kjennetegner de beste spillerne, fastslår han.

Dansk eksempel

Verdal-treneren trekker frem det han fikk høre av den danske FCK- og landslagsspilleren Thomas Delaney.

– Han sa til meg at da han var i ferd med å slå gjennom som A-spiller, var det en skuffelse å måtte spille juniorfotball. Han ville heller sitte på benken for superligalaget i Parken. Likevel var det hans klare mål å gi ett hundre prosent når han først spilte juniorfotball. Utvikling og stolthet rundt det han drev med var med på å utvikle ham som spiller sammen med en kompetanserik helhet i København, forteller Rindsem.

Har det for godt

En annen spiller Jann Rindsem har hentet lærdom av er Hai Ngoc Tran. Spilleren med 84 kamper på aldersbestemte landslag, en A-landskamp og 171 kamper for Kongsvinger og Vålerenga, dro sammen med faren som båtflyktning fra Vietnam tidlig på 1980-tallet. Etter å ha vært innom Malaysia og Kambodsja, havnet de til slutt i Norge og Kongsvinger, hvor storebroren allerede var.

– Hai Ngoc Tran ble en gang spurt om barna hans ville nå like langt som ham. Svaret var at de hadde det for godt, og at de ikke var sultne nok til å legge ned det som kreves for å bli en toppspiller. Det er kjernen av drøm kontra virkelighet. Unge spillere må prioritere og legge ned en meget stor jobb om de skal lykkes i dagens toppfotball. Selv det trenger ikke være nok, konstaterer Rindsem.

Omgivelsene viktig

Han poengterer viktigheten av trening med kvalitet, og at all trening og aktivitet ikke alltid er morsom.

– Noe er rent slit, og utfordrer komfortsonen vår. Terping på detaljer, melkesyre, spille med og mot bedre spillere, spise riktig, sove tilstrekkelig... Jeg sier ikke at alle skal være perfekt til en hver tid, men essensen i prioriteringer er alltid tøffe i toppfotballen, understreker Rindsem.

I tillegg er Rindsem tydelig på at trenere, venner, familie og miljø spiller viktige roller.

– Til syvende og sist er det enkeltspilleren som er den avgjørende faktoren, men det er uansett viktig at man er målrettet i arbeidet og trener på sine utviklingsmål i de rette omgivelsene, forklarer han.

P.S. Verdal-trener Jann Rindsem skrev i 2014 UEFA A-lisens-oppgave med utgangspunkt i FC København. Den kan du lese her.