Den 10. oktober marsjerer hun ut på DnB Arena for å være med og dømme Trondheims-Ørn mot Kolbotn.

– Jeg kommer sikkert til å være litt spent, men først og fremst skal det bli veldig artig, sier Nathalie Støfringshaug når Innherred.no prater med henne i en kroppsøvingstime ved Verdal videregående skole - hvor nettopp fotball står på programmet.

Broren er forbildet

Det var den to år eldre broren Mathias som fikk henne til å prøve ut dommergjerningen. Storebroren er også en meget lovende fotballdommer, som i år har debutert som hoveddommer i herrenes tredjedivisjon og er assistent i andredivisjon.

– Mathias er mitt forbilde. Jeg prøver å bli like god som ham, og vi prater også en del sammen om dømmingen, sier Nathalie.

Nathalie Støfringshaug er hoveddommer i 1. divisjon på G19 og J19, og har gått to kamper på linja i 1. divisjon for damer tidligere i år. Uka før hun får sin første opptreden i Toppserien blir det en slags generalprøve med årets tredje kamp som assistent i 1. divisjon - i kampen mellom Byåsen og Fortuna.

– Jeg må også berømme pappa, som kjører meg rundt og følger med på dommeroppdragene. Det er en slags trygghet i at han er der også, samtidig som jeg ikke føler noe press knyttet til prestasjonene mine.

Rask fremgang

Det er ikke mer enn et drøyt år siden Støfringshaug hadde sitt første dommeroppdrag, en kamp i G19s 2. divisjon.

– Det gikk kjempefint, selv om jeg var veldig nervøs da jeg blåste kampen igang.

Den samme nervøsiteten er hun sikker på at hun ikke kommer til å føle før debuten på høyeste nivå i Norge.

– Etter hvert som man har dømt noen kamper blir man mer trygg på seg selv. Jeg har også hatt gode veiledere underveis, så selv om jeg er litt spent slik man skal være før kamper, så går jeg aldri ut på banen og er nervøs lenger, sier Støfringshaug.

Før hver eneste kamp går dommerkvartetten gjennom instruksen. Det bidrar til å roe eventuelle nerver og skjerpe fokuset inn mot kamp. Dommerne prater om opplevelser de har hatt i tidligere kamper, litt om lagene som møtes, hvilke forventninger dommerne har til hverandre, litt om reglene og eventuelle nye bestemmelser om tolkning av situasjoner.

– Da er man i hvert fall godt forberedt før man går ut på matta, konstaterer Støfringshaug.

Høye ambisjoner

Hun medgir at selvtillit er noe som bygges over tid, men som kan mistes veldig fort.

– Jeg må bare stole på meg selv. Vi gjør alle feil, men da må man bare komme seg videre. Selv om man går på linja må man ikke være redd for å gripe inn i situasjoner man ser bedre enn hoveddommeren. Det forventes også fra hoveddommer at man er med og markerer i disse situasjonene, sier dommertalentet.

Støfringshaug forteller at det har hendt at hun har følt at en kamp ikke har gått så bra, men at tilbakemeldingene etterpå har vært veldig positive.

– Det er ikke alltid at den følelsen man selv har ute på banen stemmer overens med hva spillerne og de som ser på mener. Det kan for så vidt gå begge veger.

Nathalie Støfringshaug har steget fort i gradene, og målet langt der fremme er å få dømme internasjonalt.

– Det er hoveddommer jeg helst vil være, men det er også veldig nyttig å gå kamper på linja. For assistentene er viktig for hoveddommeren, og skal man bli en god hoveddommer må man vite hvordan det er å være assistentdommer også, påpeker hun.

Nyttig å ha spilt fotball

Inntil i sommer spilte Støfringshaug aktivt på junior- og seniornivå i Verdal IL.

– Det er veldig god ballast å ha med seg en karriere som spiller. Da forstår man bedre både spillet og hvordan spillerne tenker, sier 17-åringen. Nå har hun imidlertid lagt spillerkarrieren til side for helt og fullt å konsentrere seg om dommergjerningen.

– Det er ikke sånn at kretsen har sagt at jeg må gjøre det, men de anbefaler at dommere i min situasjon gjør en prioritering. Selv om det kribler litt og jeg savner laget mitt, ser jeg også at det kan være klokt. Skal man spille tre kamper i uka og dømme tre kamper i uka, er det ikke så greit å være topp skjerpet på alle hold hele tiden.

Lite kjefting

For Nathalie er det ingen tvil om at dømmingen utelukkende har vært en positiv opplevelse. At dommere kjeftes mye på og får ukvemsord slengt etter seg, er ikke noe hun kjenner seg særlig igjen i.

– Nei, at noen har vært uenige i avgjørelsene mine har skjedd, men jeg har ikke blitt utsatt for noe grovt i det hele tatt. Den kritikken jeg har fått har stort sett vært konstruktiv, og noe jeg har tatt meg for å prestere enda bedre neste gang, sier Nathalie Støfringshaug.