Årets kommunevalg har noen få spenningsmomenter i seg, selv om det både i Levanger og Verdal virker veldig forutsigbart hvordan det vil ende opp til slutt.

Arbeiderpartiet fikk 17 mandater ved forrige valg. De danner flertall ved hjelp av Kristelig Folkeparti sitt ene mandat. Opposisjonen dannes av Senterpartiet(7 mandater), Fremskrittspartiet(3 mandater), Høyre(3 mandater) og Venstre(2 mandater).

Ved valget i 2011 fikk Høyre inn fire mandater, men Arild Kvernmo Pedersen har siden meldt seg ut av Høyre og inn i Arbeiderpartiet. Offisielt sett har han i inneværende periode stått som uavhengig representant.

I Levanger er situasjonen slik på valgdagen

Arbeiderpartiet danner posisjon med sine 16 mandater, sammen med Senterpartiet(5 mandater) og Kristelig Folkeparti(2 mandater). Opposisjonen dannes av Høyre(5 mandater), Fremskrittspartiet(3 mandater), Venstre(2 mandater) og Sosialistisk Venstreparti(2 mandater).

Arbeiderpartiet sitter på både ordfører og varaordfører i Verdal, mens posisjonene i Levanger er fordelt med Ap-ordfører og Hans Heieraas fra Senterpartiet som varaordfører.

Senterpartiet på fremmarsj

Noen trender som ble forsterket av skolevalget i forrige uke kan gi oss en pekepinn på hva som vil bli resultatet i kveld. Senterpartiet opplevde en markant fremgang blant ungdommen, og har befestet en oppadgående kurve.

I Sentio sin måling for Trønder-Avisa for Levanger 28. august, som er den siste målingen tatt opp før valget, fikk Senterpartiet registrert 17,7 prosent, en oppgang på 4,6 prosent fra valget i 2011. I Verdal måles Senterpartiet til 22,0 prosent 31. august i samme avis, også det en oppgang fra 2011, pålydende 3,5 prosent.

Høyre i fritt fall

I motsatt ende av skalaen virker Høyre å være i fritt fall. Spørsmålet er om fallet vil bremses valgdagen, eller om det kan gå så ille at Høyre faller godt under 8-tallet i både Levanger og Verdal. Utspillet til Knut Hjelmstad i helgen om den betente saken rundt utbygging av Holåsen-toppen kan slå alle veier, og Venstre har markert seg tydelig i Levanger i valgkampen.

På de siste målingene ligger Høyre an til 8,5 prosent i Levanger, men målingen er altså tatt opp før helgens utspill. Venstre lå på samme målingen på 6,9 prosent. Mange velgere som ikke bestemmer seg før valgdagen kan gi utslag på opposisjonssiden i Levanger. Uansett kan neppe valget betegnes som annet enn skuffende for regjeringspartiet, som ser ut til å miste nesten halvparten av sin velgergruppe siden valget i 2011.

Venstre ligger på tross av stor fremgang fortsatt kun med to mandater i Levanger. Spørsmålet er om de kan vippe til seg ett av Høyre sine mandater, og ende opp som det nest største partiet på borgerlig side i Levanger. Lite tyder på det, og Høyre bør ha større mobiliseringsevne enn Venstre, og også et større potensial til å øke i innspurten.

Frp uten slitasjetegn

Det synes ganske sikkert at Fremskrittspartiet vil befeste seg som det sterkeste opposisjonspartiet i kommunestyret i Levanger. Frp har ikke hatt tegn til slitasje i Levanger, og ser ut til å styrke seg siden 2011(7,3 prosent). På siste måling ligger Frp an til 8,7 prosent, og partiet har også kommet godt ut av både skolevalget og lokale debatter i valgkampen. Fremskrittspartiet fremstår som et av de partiene i Levanger som kan si seg godt fornøyd om prognosene slår til, selv om de nok har et lite håp om å få se 10-tallet utover natten.

Et annet moment i Levanger er om Miljøpartiet De Grønne sin nasjonale fremgang vil gi utslag i valget. På siste måling ligger MDG inne med en representant(2,5 prosent oppslutning). Det kan her mistenkes at velgerne kommer fra SV, som faller fra 6,3 prosent til 4,5 prosent. Samtidig er Miljøpartiet vanskelig å spå. De gjorde ikke et spesielt godt skolevalg. Spørsmålet er om partiet har potensial til å nå så mye høyere i årets valg. Selv håper de på tre representanter, noe som virker usannsynlig. Men at partiet vil bli representert i kommunestyret er høyst sannsynlig, om enn kun med listetopp May-Jorunn Barlien.

Kan få rent flertall

I Verdal er det største spørsmålet om Arbeiderpartiet sikrer seg rent flertall i kommunestyret. Partiet har mobilisert voldsomt i valgkampen, og lå med siste måling inne med 47,3 prosent(Opp 0,1 prosent fra valget i 2011). De fikk godt over 50 prosent ved skolevalget, og MOT-saken ser ikke ut til å ha skadet partiets anseelse blant de unge velgerne markant.

Høyre sitter interessant nok på gjerdet i Verdal, og har foreløpig ikke utelukket et samarbeid med posisjonspartiet. På den ene siden er det forståelig, siden Høyre nok vil finne flere felles løsninger med Arbeiderpartiet enn med SV, samtidig kan et slikt grep styrke Marit Voll og Senterpartiet, som vil bli det dominerende opposisjonspartiet i Verdal. Fire år med Ap kan gi noen seire for Høyre, men velgere som ønsker å se et skifte kan straffe partiet hardt om man i så fall ikke tydeliggjør sin gevinst ved å støtte den sittende ordføreren.

Miljøpartiet frem – Venstre tilbake

SV virker å ha et bra grep om to mandater i Verdal, og noterte seg for 5,2 prosent på siste måling. Miljøpartiet De Grønne har også gode målinger i kommunen. 3,9 prosent sikrer en representant. I Verdal virker det som at det er Venstre som får svi for MDG sin fremgang, med en tilbakegang på 1,8 prosent til 3,6 prosent på siste måling. Det betyr i så fall at Venstre faller ut med ett mandat og reduseres til kun en representant i kommunestyret.

Fremskrittspartiet i Verdal har havnet i en merkelig posisjon, der partiets førstekandidat John Hermann selv er usikker på om han vil representere partiet i kommende periode. Som uavhengig kandidat vil han uansett fronte en politikk som i de fleste tilfeller er innenfor partilinjen. Men Frp har en nedadgående kurve i Verdal. 5,6 prosent på siste måling gir partiet en tilbakegang på 3,9 prosent. Om trenden holder seg vil Frp miste en representant i kveld, og havne med to representanter etter valget. Frp har kumulert fem kandidater ved årets valg. Velgerne kan dermed velge mellom førstekandidat John Hermann og lokallagsleder Arne Leonhardsen. Etter utblåsningen i valgkampen kan det fort bli en interessant batalje internt i Verdal Frp utover valgnatten.

Flere har mobilisert sterkt

Sentio-målingene for Levanger og Verdal ble tatt opp før skolevalget. Flere partier har også mobilisert i langt sterkere grad inn mot valget. Arbeiderpartiet har avtatt veldig nasjonalt fra å flørte med 40 prosent til å ligge rundt 32 prosent, men bastionene i Levanger og Verdal merker lite til fallet.

Senterpartiet ligger an til en solid økning, både lokalt og nasjonalt. Slik situasjonen er nå vil partiet fremstå som to klare valgvinnere, selv om man i Levanger har skrinlagt egne ordførerambisjoner til fordel for et forlenget ekteskap med Arbeiderpartiet. I Verdal vil Sp etter alle solemerker bli den tyngste motvekten til Arbeiderpartiet. Allikevel er posisjonen tilnærmet umulig, all den tid Høyre virker å være nærmere et samarbeid med Ap enn Sp i kommunen.

Fremskrittspartiet står seg særs godt i Levanger, men faller litt i Verdal. Høyre er tidligere nevnt, og selv om slaget for partiet i hovedsak nå står om storbyene Oslo og Bergen, er en halvering i både Levanger og Verdal stygge tall, i sær siden partiet har vært i opposisjon i begge kommuner.

MDG – årets nykommer

Miljøpartiet ser ut til å bli årets nykommer i begge kommuner, men skal være forsiktig med å ta seieren på forskudd i Levanger. I Verdal stiller Rødt liste, og partiet har sterk medvind nasjonalt. Det ser allikevel ut til at en eventuell rød vind lar vente på seg, og SV sine målinger gjør at partiet neppe klarer å ta nok stemmer til å komme seg inn i Verdal.

Målingene benyttet av Sentio er tilgjengelige på Poll og polls sine nettsider. Begge målingene ble tatt opp i august, og er i følge nettstedet de siste målingene for Levanger og Verdal. Det opereres med ulike feilkilder for de respektive partiene. Målingene er utført med et utvalg på 400 innbyggere i begge kommunene. Målingene har tidligere vært benyttet av Trønder-Avisa.