Siste ukes nyheter løftet fram viktig forskning: Kommunenes kulturhus sulteforer kulturen.

I saken viser de til at Norske kommuners iver etter å bygge nye kultur- og idrettsbygg har ført til magrere kår for det øvrige kulturtilbudet. Siden 2008 har kommunenes driftsutgifter økt med 130 prosent, mens barn og unge får stadig mindre. I det samme tidsrommet er støtten til kor, korps, fritidsklubber, biblioteker, idrettslag og festivaler stort sett blitt redusert. Verdal er her intet unntak.

Kulturforsker Lars Håkonsen ved Telemarksforsking viser til at det i dag er en tung prioritering av bygg til idrett og kultur, og de prioriteringene kommer til å prege de kommunale budsjettene i lang tid fremover. Tallene viser at det brukes lite på tilskudd og overføringer til barn og unge og til lag og foreninger. De blir sulteforet, mens idrett- og kulturbygg vokser.

Vi i Senterpartiet mener det er fellesskapets oppgave å legge til rette for gode kvaliteter i alle nærmiljø: både i sentrum og i grendene. Vi vil jobbe for befolkningsvekst og utvikling i alle deler av Verdal. Om man fortsetter å binde opp kapital i store investeringer og økte driftskostnader av fremtidige bygg kan det bli mindre penger til å skape viktig innhold. Vi går i samme fella som mange andre kommuner! Vi har et klart behov for kulturell infrastruktur, men man må sikre at dette ikke kommer på bekostning av aktivitet. Det er viktig at man tenker langsiktig, og at alle planlagte bygg relatert til barn, unge, fritid og kultur blir vurdert med tanke på hva dette vil gi av aktivitet og merverdi til menneskene i kommunen. Man må tenke samhandling mellom ulike områder og synergieffekter slik at man sikrer å utnytte potensialet fult ut.

Stian Seland i LNU mener at man må bruke ressursene vi har til å legge til rette for viktig innhold. De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene trenger ikke svære, monstrøse bygg, de trenger et sted å være. Realiteten nå er et mange barne- og ungdomsorganisasjoner ikke engang får låne en gymsal eller et skolekjøkken til sine aktiviteter.

Det er jobbet mye med å få på plass et ungdommens hus, og det er avsatt 12 millioner til investeringene. Ny kapital bindes opp, men det er ikke avsatt mer midler til å skape innhold i huset. Det er satt som forutsetning i saken at «Finansiering av drift må skje innenfor eksisterende budsjettramme.». Trenger ungdommen et hus uten innhold? Hva skal vi med ungdommens hus om det også resulterer i mindre penger til tiltak for unge?

Verdal skal være et godt sted å vokse opp. Barn og unge skal oppleve et likeverdig og inkluderende oppvekstmiljø, der alle blir respektert for den de er.

For å bevare en sunn ungdomskultur uten rus ønsker vi fokus på de forebyggende og velfungerende tiltak som eksisterer i Verdal i dag. Vi må satse bredt på ulike tiltak for at vi også i framtida skal ha friske og engasjerte ungdommer. Det er ikke slik at et tiltak fungerer for alle, men det er behov for et bredt sammensatt tilbud både innenfor skole og på fritidsarenaene. Mange tiltak for ungdom er i dag ikke en lovpålagt oppgave for kommunene, og eksisterer i skjeringsfeltet mellom sosialpolitiske og kulturpolitiske begrunnelser. Tiltakene skal bidra til at ungdom får sosiale arenaer, utvikle egne interesser, og man forebygger utfordringer med rus og kriminalitet. Dårlig økonomi og trusler om nedleggelse er en av de største utfordringene for et kontinuerlig og helhetlig arbeid på feltet. Usikre vilkår for ungdomstiltakene medfører at det blir vanskelig å skape stabilitet og dermed problematisk å bygge opp og videreføre aktivitet og kompetanse over tid.

Vi kan se på de siste ukers diskusjon omkring kommunestyrets forslag om å legge ned MOT-satsingen i kommunen. Det må spares penger! Det kan godt tas en diskusjon på hvilke metodikker og tiltak som har størst effekt innenfor feltet ungdom. Poenget er ikke hvilke metoder man velger, men man må ikke gå i den fella at man fjerner et tiltak for å bruke pengene til å dekke opp kostnadene til drift innenfor andre sektorer. I sitt forsvar har Ordfører Bjørn Iversen tydeliggjort at han har hatt dialog med ungdommer ang saken. Dialog med målgruppen det gjelder er viktig, og at ordføreren nå prioriterer tid til samtaler med ungdom er på høy tid. Han har ikke prioritert å være med ungdommene til den fylkeskommunale ungdomskonferansen de siste to årene.

Det allsidige tilbudet som finnes i kulturkommunen Verdal er viktig for oss alle. Det gir opplevelser, samhold, aktivitet og tilhørighet. Et rikt kulturliv skaper bolyst og kreative arbeidsplasser.  Kultur fremmer inkludering og menneskelig utvikling. Den frivillige dugnadsinnsatsen og den lokale organiseringen av idrettsbevegelsen og de frivillige organisasjonene er i tråd med Senterpartiets målsetting om å bygge samfunnet nedenfra. Ungdommenes engasjement for å bevare MOT er i så måte et viktig signal – det er de som i framtida skal forme, styre og lede kommunen. At vi da har engasjerte ungdommer lover godt for engasjerte voksne i framtida, så lenge vi ivaretar engasjementet. Vi vil at de skal kjempe videre både i dagens saker og i fremtidige saker.

Vi mener kommunen har en viktig jobb med å legge til rette for å utvikle kulturkommunen Verdal videre. Dette må skje med et helhetlig blikk og det skal komme innbyggerne, -menneskene til gode i form av innhold og aktivitet!

Vigdis Haldorsen og Birgitte Skjørholm Dillan

Listekandidater for Verdal Senterparti