Lokallagsleder og kommunestyremedlem Arne Leonhardsen beskylder lokalavisa for overvåkning og politiske forfølgelse, etter at vi har fortalt våre lesere om uttalelser fra Leonhardsen på hans åpne Facebook-profil.

I innlegget kommunepolitikeren har sendt oss, gjør han seg selv til en forfulgt meningsbærer. Han beskriver en situasjon der avisas journalister bedriver overvåkning av hans aktiviteter på sosiale medier. Når journalisten får Leonhardsen i tale skjer det gjennom et «40 minutters forhør», og historien blir til en «uthengning av folk som ikke beregnet sitt publikum på sosiale medier».

Jeg går ut fra at leserne har fått med seg de innvandringskritiske uttalelsene som Arne Leonhardsen har publisert. «Ser dere folk på denne videoen? Jeg ser bare innvandrere og muslimer», skriver han ved en anledning. «Skyt dem!», er det andre utsagnet som vi har konfrontert Frp-lederen med.

Lokalavisa ble gjort oppmerksom på disse utsagnene gjennom tips fra en årvåken leser. En leser i lokalsamfunnet som reagerte på at en lokal folkevalgt kunne få seg til komme med sånne utsagn i full offentlighet, og som mente at avisa burde skrive om det. Vi delte den vurderingen. Derfor satte jeg en av mine medarbeidere på saken, og det ble gjort en grundig jobb der saken ble belyst fra flere sider. Hovedpersonen selv, Arne Leonhardsen, kom godt til ordet og fikk begrunnet sitt syn.

Av de ulike svarene som er kommet fra lokalpolitikeren i løpet av lørdag er det ikke lett å forstå om Leonhardsen angrer seg eller ikke. Vi valgte ut fra samtalen fredag å beskrive det som en innrømmelse av et overtramp fra hans side, og at han angret seg. Uttalelsene i dagens avis har Leonhardsen lest gjennom og godkjent, før de kom på trykk.

Ut fra reaksjoner som er kommet tror jeg folk flest mener det er riktig av lokalavisa å konfrontere lokalpolitikeren med hans holdninger, og fortelle våre lesere om denne saken. Ordfører Bjørn Iversen sier at han både blir skuffet og forferdet over at et kommunestyremedlem får seg til å ytre seg på en slik måte i det offentlige rom. «Det er veldig forkastelige ytringer som jeg tar sterkt avstand fra. Skuffende», sier Iversen til lokalavisa i dag.

Også i Arne Leonhardsens eget parti er reaksjonene sterke. Nestleder i fylkespartiet, Leif Hafstad, tar avstand fra uttalelsene og sier til adressa.no at det er «uheldige ytringer». Hafstad har tatt opp saken med Leonhardsen, og sier at de to er enige om at lokalpolitikeren fra Verdal skal «tenke seg litt mer om når han skriver på Facebook».

De ulike reaksjonene som er kommet tar jeg som en bekreftelse på at det var riktig av lokalavisa å skrive om saken. Velgerne har en rett til å få seg fortalt hvilke holdninger deres folkevalgte har og hvordan de ytrer seg i offentligheten. En kommunestyremedlems åpne profil på Facebook er ingen privat arena. I alle fall ikke når vedkommende ytrer seg om aktuelle politiske spørsmål. Det kan ikke være noen tvil om det.

Arne Leonhardsen mener lokalavisa ikke har opptrådt anstendig i denne saken. Han må få mene det. Å diskutere anstendighet er åpenbart et poeng i denne saken. Det kan vi være enige om.

Om det finnes ofre i denne saken, så er det ikke Frps lokallagsleder i Verdal. Jeg har også sett at noen mener våre oppslag er et angrep på ytringsfriheten. Nei, tvert imot. Lokalavisa ønsker seg en åpen debatt om alle spørsmål, også det som er knyttet til innvandring og religion. Det er få innlegg i den kategorien som er blitt refusert det siste året. Men uttalelsen som faller må tåle dagens lys og de som kommer med dem må også stå for dem i ettertid.

Jeg kan også love at lokalavisa vil fortsette å følge med på meninger og holdninger til våre folkevalgte, uavhengig av parti og ståsted. Ved behov vil vi fortelle våre lesere om våre funn og konfrontere den som lot uttalelsen falle. Det vil gjøre uansett om det finnes dem som oppfatter det som uanstendig, som politisk overvåkning og forfølgelse.

Roger Rein

ansvarlig redaktør, Innherred