Dagens leder

En fin dag å løfte blikket på

Redaktør Roger Rein.  

Meninger

Siden 1974 har TV-aksjonen NRK blitt arrangert. Og tross kritiske røster som spør om pengene virkelig kommer frem dit de skal, så har aksjonen holdt seg år etter år, med stor giverglede. Og hvert år er det mange aktører som legger mye arbeid i søke om at nettopp de skal få neste års tv-aksjon. Og det er ikke rart. Det er store summer som kommer inn. I fjor var det Kirkens Bymisjon som sto for aksjonen, med sin kampanje «Kom inn», som ga nesten 245 millioner kroner i kassa. Et av de konkrete resultatene fra fjorårets aksjon er for øvrig at Kirkens Bymisjon nå tenker å etablere seg med en kafé og møteplass i Levanger.

Gi kvinner muligheten. I år er det hjelpeorganisasjonen Care som har fått aksjonen. Siden de ikke har et eget frivilligapparat ut i lokalsamfunnene har de inngått et samarbeid med Norske Kvinners Sanitetsforening, som har medlemmer og lokallag spredt over hele landet.

Formålet med årets aksjon er å gi kvinner i utviklingsland en mulighet til å skape et bedre liv for seg selv og sin familie, og helt konkret: «Gi minst 400 000 kvinner mulighet til å starte egen bedrift, få egen inntekt, starte egne spare- og lånegrupper, og få en stemme i politikken og i lokalsamfunnet.» Et hårete, og viktig mål.

Så ulike forutsetninger. På søndag vil 100 000 bøssebærere være ute, og bak dem står et apparat på 7000 frivillige. Det er en stor solidaritetsdugnad, hvor Kongehuset, næringslivet, politikerne, lag og foreninger bidrar. Et felles mål å jobbe frem mot. Og også en rekke barnehager og skoler som samler inn penger og samtidig bruker det som en anledning til å lære barna mer om verden der ute, og hvor ulike forutsetninger og muligheter vi har.

Og det trenger ikke være så dumt. Mange av de utfordringene vi baler med til vanlig her hjemme er små i forhold. Når man leser og hører historier om hvordan mange kvinner i utviklingsland har det, er det vanskelig å fatte at det går an.

Kvinners livsvilkår er utrolig viktig å gjøre noe med. Investerer man i kvinnene investerer man i hele familier. Og dermed i hele lokalsamfunn. Det har store ringvirkninger. Det bør vi støtte opp om her i oljenasjonen Norge.

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Meninger