Elman AS
Gå til

Småbarnsfar våget ikke la barna være hjemme

På el-kontroll hjemme hos en barnefamilie i Innherred, oppdaget elektriker Svein Tore Kluken mer enn 50 elektriske feil i den nyinnflyttede boligen.

Elman fikk telefon fra en bekymret familiefar denne morgenen som fortalte om sikringer som hadde begynt å gå kvelden før. Lite visste han at det nylig ervervede huset var fullt av brannfarlige og potensielt livsfarlige elektriske feil.

– Det er heldigvis ikke daglig kost med så mange feil, understreker den erfarne el-kontrolløren. – Her var det mange kreative løsninger som ikke var utført av fagmenn.

Den sjokkerte småbarnsfaren forbød ungene å oppholde seg i huset inntil hjemmet ble dokumentert trygt.

PLANLEGGING: Ekspertisen i arbeid. Fra venstre el-kontrollør Svein Tore Kluken, el-takstmann Pål Stornes og daglig leder Tom Rune Iversen. 

Varmtvannsberederen den største synderen

Elman utfører el-kontroller daglig i privatboliger og hos næringsvirksomheter.

– Vi ser det er mange brannfeller og jordingsfeil i de trønderske hjem, sier Svein Tore bekymret. – Det er flaks at det ikke skjer flere ulykker.

Den største faren for branntilløp er varmgang i pluggene på varmtvannsberedere. En annen frekvent brannfelle er spotter som ikke er forskriftsmessig installert. Dessuten finner Elmans elektrikere ofte jordingsfeil.

– Vi har registrert tilfeller av jordingsfeil inne på barnerom, forteller Svein Tore mens han rister på hodet. – Det er klart, en liten kropp tåler ikke så mye strøm.

EL-KONTROLL: F.v. daglig leder Tom Rune Iversen og elektriker Svein Tore Kluken. Svein Tore er sertifisert for el-kontroll på private boliger og bygg innen næring og landbruk. 

Bør ha el-kontroll hvert femte år

For å oppdage skjulte elektriske feil, anbefaler Svein Tore å ta en «EU-kontroll» på huset minst hvert femte år, med mindre det er uført mye elektrisk arbeid i forbindelse med oppussing, for eksempel. Da er det fornuftig med en kontroll etter el-arbeidet er ferdigstilt. På nye hus vil det være økonomisk smart å bestille en el-kontroll før garantien går ut.

Han råder samtidig boligeiere til å undersøke om forsikringsselskapet gir gunstigere forsikring etter el-kontroll.

– Noen forsikringsselskaper belønner utført el-kontroll med en rabatt på opptil 20 prosent, forteller han, og fortsetter mens han trekker muntert på skuldrene: – Med det vil el-kontrollen være dekket inn, da!


GODE RÅD FRA ELMAN:

 • Spør eiendomsmegler om el-kontroll eller el-takst er utført før budgivning.
 • Innhent vurdering på om det elektriske arbeidet er forskriftsmessig utført.
 • Undersøk om ditt forsikringsselskap gir rabatt ved utført el-kontroll.
 • Ikke vær redd for å ta kontakt med oss i Elman – vi gir gjerne råd og veiledning!

Mus potensielle brannstiftere

Om det er fare for at smågnagere sniker seg inn i huset, bør man være ekstra påpasselig med jevnlig el-kontroll.

– Mus trives godt rundt innfelte spotter og gnager gjerne på kablene. Noen ganger finner vi bare kobbertrådene igjen. Da kan det være kort vei til et overtent hus, sier Svein Tore. 

– Jeg mener ikke å skremme, men belyse viktigheten av godt vedlikehold av det elektriske anlegget. Dette er boligeierens eget ansvar, understreker han.

BESITTER SJELDEN KOMPETANSE: Elman er én av få bedrifter som kan skilte med sertifisert el-takstmann. Pål Stornes hos Elman er NEMKO-sertifisert. 


Sjelden kompetanse i Innherred

Tom Rune Iversen er daglig leder i Elman Verdal og Levanger. Han er én av få arbeidsgivere i Trøndelag som kan skilte med en sertifisert el-takstmann blant sine 60 ansatte. Pål Stornes er NEMKO-sertifisert og tar oppdrag i hele landet på vegne av Elman.

En el-takst går enda grundigere til verks enn en el-kontroll og avdekker de dyptliggende elektriske feilene. Kunden får overlevert en omfattende rapport med henvisninger til byggeforskriftene, samt estimerte kostnader på nødvendige utbedringer. I tillegg vil eventuell eksisterende teknisk dokumentasjon bli vurdert.


El-takst forebygger konflikter

– Det kunne utvilsomt vært unngått mange konflikter i forbindelse med kjøp av eiendom om det hadde blitt utført el-takst før kjøpskontrakten ble signert, for ikke å nevne de store summene som kunne vært spart, sier Pål.

Han er ikke fremmed for å angi det åpenbare.

– En el-takst kan helt klart styrke en juridisk sak, men det er selvfølgelig mer lønnsomt om el-anlegget blir analysert før katta i sekken er kjøpt og betalt, konstaterer el-takstmannen.


Skulle du gjerne visst mer om el-kontroll og el-takst?

Ring daglig leder Tom Rune Iversen, tlf. 950 61 755 eller send en epost til tom.rune.iversen@elman.no.


Elman er en kompetansebedrift innen el-tjenester som startet opp i Verdal i 2008. Kjeden har over 140 ansatte og er lokalisert i Verdal, Levanger, Steinkjer, Leksvik, Rørvik, Stjørdal og Trondheim.


ELMAN TILBYR:

El-kontroll

 • Termografering

 • Bolig

 • Næring

 • Landbruk

El-takst

 • Tilstandsrapport

 • Reklamasjonsrapport

 • Boligsalgsrapport

 • Tredjepartskontroll

Kontroll av brann- og gassanlegg

Elektriske installasjoner

Råd og veiledning

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av innherreds redaksjon, men av innherreds markedsavdeling.

innherred er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på innherred.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.