Friedrich optikk
Gå til

To år med kortreist kvalitet i brillefin butikk

- Jeg har et par her, som jeg tror du vil like. Christina Fagerkind går bestemt bort til et av brillestativene og henter ut en ny innfatning. Av det runde slaget. Vi som husker 90-tallet, trodde de trill runde brilleglassene var borte for godt, men nå er de tilbake igjen. Heitere enn noen sinne.

- Nei. De du hadde i sted satt bedre, fortsetter Christina etter å ha sett de på.

Han som skal ha nye briller er legestudenten Simen Grøneng Johansen. De han hadde knakk, og har nå vært tapet en ukes tid. Det holder ikke i lengden, derfor ble det en tur innom Friedrich optikk. Her har han vært fast kunde siden han flytta til Levanger for drøyt et år siden.

- og de virker veldig engasjert i det de gjør, forklarer Simen.

Kompetent hjelp: Simen Grøneng Johansen får kyndig hjelp av Christina Fagerkind til å velge brilleinnfatninger. De forrige knakk, så nå trenger han nye.  Foto: Karin Jegtvik

 

Nå står det mellom fire forskjellige innfatninger. To par runde og to par som minner mye om de han allerede har, og er mer kvadratisk i formen. Christina beveger seg raskt rundt mellom brillestativene, og gir seg ikke før kunden har funnet akkurat det paret han er på jakt etter.

- Akkurat nå er jeg klar for noen nytt. I nærheten av de jeg hadde, men også noe som er litt annerledes. Å skaffe seg nye briller er jo som å få en ny personlighet. Da er det godt å få hjelp av noen som har peiling. Som Christina.


Nært, kortreist og lokalt

Det er en helt egen atmosfære på butikken til Optiker Henning Friedrich. Det er stilreint, lunt, elegant og svært innbydende. Møblene er snekra på bestilling av Simons Interiør på Åsen. På veggene henger fotografier av brillefine sambygdinger og kunder, og store vindu ut mot gaten gir godt lys og en utsikt som viser deler av trehusbebyggelsen. Nært, kortreist og lokalt – det er tydelig at Friedrich Optikk ønsker at kundene skal føle seg hjemme.

Innbydende venterom: Her kan kundene slå seg ned og vente på synsprøven. Det er Simons interiør på Åsen som har laget møblene på butikken. Designet er det Grethe Friedrich, kona til Henning, som står bak.  

 

- Det er utrolig fint her, ja, bekrefter Christina, som om hun er tankeleser.

Det er Grethe, kona til Henning, som har organisert, designa og møblert butikken.

- Det er veldig stilig her, og vi skiller oss ut fra lignende butikker her i Levanger, mener Christina.

Innerst i butikklokalet er det en hvit dør. På døren står det skrevet på synstest-vis, uten mellomrom og med bokstaver som blir mindre og mindre; «Velkommen til optiker Hennings kontor. Bak denne døren får du undersøkt synet ditt». Så det er altså her sjefen holder til.

Ny kunde: - Disse var fine, sier Anne Sofie Elgseter. Hun trenger nye briller, og på Friedrich Optikk finner hun flere som passer.   Foto: Karin Jegtvik

Kvalitet og kompetanse

Her er kontoret mitt. Kom og se her! Her skal den nye MR-maskina mi stå. Med den OCT-maskina kan jeg lett se om folk har våt AMD, Maculahull eller skade på synsnerven og begynnende grønn stær.  

Fagterminologien går langt over hodet på de fleste, men det stopper ikke optikernerden Henning Friedrich. Han er like energisk og hjertelig som alltid, når han ønsker velkommen til Levangers nyeste optikerkontor. To år i disse dager. Nyeste kontor til tross, Henning er blant de som har bedrevet dette faget lengst her i byen.

Brillefiksing: På bakrommet gjør Henning Friedrich de siste tilpasningene på et par briller før de kan settes på kundes nese. Henning er spesialisert på flere felt innen synsutfordringer for både unge og eldre.   Foto: Karin Jegtvik

Kontoret er fylt av bøker med faglitteratur og diverse utstyr og apparater. For røntgen, skanning, linser, briller, synstesting – alt mulig. På veggen henger det et diplom fra masterutdanninga i Pennsylvania.

- Jeg er en sånn type som hele tiden må passe på å henge med og utvikle meg i takt med forskning og ny teknologi. Det er bare sånn jeg er, sier Henning

Henning har drevet som optiker hele livet. Helt siden han var ferdig utdanna fra optikerskolen i Kongsberg en gang på sutten av 80-tallet. Han har jobbet hos flere optikere, på sykehuset og på hjelpemiddelsentralen, og han har spesialisert seg på syn til både barn og eldre.

- Det kommer en del barn hit, som har spesielle synsutfordringer. De blir henvist hit, og de hjelper jeg her på butikken. I tillegg jobber jeg noen timer i uka på Levanger spesialistsenter på Moan.


For to år siden starta han opp helt for seg selv. Da tok han over lokalene etter Optiker Rangul i Håkon den Godes gate 21. Midt i Levanger sentrum. Ingen kjeder i ryggen - sin egen sjef hundre prosent. Det har gått over all forventning. 

- Jeg syns vi har fått til et kjempebra synsprøverom. Her har jeg alle maskinene og apparatene jeg trenger, så her kan jeg avdekke det meste.


Bestill time her: friedrichoptikk.no eller gå inn på facebooksiden


Verdens minste konsern

Henning er veldig opptatt av å alltid være oppdatert. Kompetanse og kunnskap om faget er nettopp det han verdsetter mest.

- Det er nettopp det som er min spesialitet; at jeg er meget interessert i faget. Jeg kan de produktene jeg tilbyr, og sørger for at jobben blir skikkelig gjort.

Butikken er ikke så stor, men akkurat passe for to ansatte. Henning sjøl og Christina, som er butikkansvarlig. Eller daglig leder, som Henning kaller henne. Mens han selv har den gjeve tittelen konsernsjef. I verdens minste konsern, sier han spøkefullt.

Verdens minste konsern: Henning Friedrich og Christina Fagerkind ønsker kundene velkommen til butikken. – Jeg er konsernsjef og Christina er daglig leder, spøker Henning.   Foto: Karin Jegtvik

 

Christina har jobbet hos Friedrich optikk siden mai, og har allerede full kontroll på siste skrik innen innfatninger, glass og linser. Hun har hatt en bratt læringskurve, kanskje på grunn av metoden Henning bruker for å lære bort. Christina er utdanna innen musikk ved Nord universitet. En interesse også Henning deler.

- Henning bruker musikkeksempler for at jeg skal skjønne og huske teknikker og fagbegrep innen optikk, da lærer jeg fortere. Det hender seg også at det blir litt synging og musikkprat her i butikken, ler Christina.


En optiker med omsorg

Du tror kanskje han har nok med å holde seg oppdatert på optikk og musikk, men Henning er en mann som sjonglerer mange baller i lufta samtidig.  Han har også et stort humanitært engasjement. Han sitter i Humanitært utvalg i Norges Optikerforbund, og gjennom de har han vært med på å gi gratis synsundersøkelser til mennesker som ikke har råd eller mulighet til å ordne dette selv.

- Jeg har blant annet vært i Eritrea, Burma, Moldova, Tanzania og Guatemala. Vi tilbyr gratis synsundersøkelser i prosjektet «Vision for all», forklarer Henning.

I september var han med på nok et prosjekt gjennom Optikerforbundet. Denne gangen på hjemmebane; gratis synstesting av fanger i Ila fengsel gjennom prosjektet «Optikere i fengsel».

- Det er tredje året på rad vi gjennomfører dette. Et veldig positivt tiltak. Fangene setter pris på en synssjekk og får gratis briller gjennom forbundet om de trenger det. Jeg er nok en litt rastløs type, som liker å ha mye å holde på med.

Brillefine levangsbygg: Fotografiene på butikken er av faste kunder og levangsbygg. Det er elever ved medielinja på Levanger Videregående skole som har tatt bildene.   Foto: Karin Jegtvik

 

Fra alt til ingenting

Det er nok mer enn rastløshet som ligger bak. Henning bærer med seg et bilde av en gutt, som løper rundt i ruinene sammen med kompisene i et nabolag som er bomba sønder og sammen. Det er ikke hans minne, men et han har blitt fortalt. Likevel er det nært. For gutten er nemlig faren hans, Helmut Friedrich. Året er 1945 og Europa jubler over Tysklands fall, men for familien Friedrich ble livet snudd på hodet.

- Fader´n har fortalt litt om tida etter krigen, ja, sier Henning.

- Ikke hadde de mat og det var ikke system på noe. Jeg forestiller meg at det så omtrent ut som krigsbildene vi ser på nyhetene fra Syria.

Bestefar Friedrich drev også som optiker. Ja, Henning er faktisk sjette generasjon Friedrich med optikerbakgrunn.

- Bestefaren min var en pioner på å lage briller med to forskjellige styrker. Dette drev de med i forholdsvis enkle kår i kjelleren på huset i den østlige delen av Berlin. Men så ble alle maskinene og apparatene de hadde tatt som krigsutbytte av russerne etter krigen. Da mista de hele livsgrunnlaget sitt.

Sjefens kontor: Her har Henning apparat og maskiner til å avdekke det meste innen øyesykdommer og synsutfordringer.   Foto: Karin Jegvtik

 

Etter en stund klarte familien å flykte til Hamburg. Her fikk Helmut sin optikerutdanning. På denne tiden var det stor etterspørsel etter optikere i Norge, og Helmut ble etter hvert headhunta av en optiker i Oslo. Slik havna optikerfamilien Friedrich tilslutt opp i Levanger. Her vokste Henning og broren opp. Historien til faren har gjort stort inntrykk på Henning, og kanskje nettopp derfor syns han det er viktig å bidra der han kan.

- Så da ble det tilslutt optiker av meg og, og det er jeg veldig glad for, sier Henning.

Og akkurat dét er det nok mange som sier seg enig i.


Bestill time i dag: friedrichoptikk.no

eller ring tlf. 74 08 07 80.

Adresse: Håkon Den Godes gate 21, 7600 Levanger

  Foto: Karin Jegtvik

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av innherreds redaksjon, men av innherreds markedsavdeling.

innherred er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på innherred.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.