NOEN AS
Gå til

Bedre form: Stein Olve Hovind fikk diagnosen Alzheimer Demens da han var 53 år gammel. Han blir stadig dårligere, men føler seg i bedre form etter at familien fikk hjelp av veiledere fra NOEN AS. Her er han sammen med veileder Maiken Wang Kvaal.   Foto: Karin Jegvtik

En lettere hverdag med NOEN

Det har vært noen tøffe år for familien etter at Stein Olve Hovind fikk diagnosen Alzheimer Demens. Men med hjelp fra veiledere i NOEN AS har hverdagen blitt mye lettere.

Sola har så vidt gått ned bak bergknausen og farger himmelen om til et vakkert maleri, vannet rundt Væresholmen ligger blikkstille og speiler skyene, frosten i lufta gir friske roser i kinnene og praten mellom de to som sitter på en benk og nyter utsikten, flyter muntert om så mangt. Om landskapet de ser foran seg, om fugler og fisk og om hva de skal gjøre senere.

- Det er som regel alltid fint vær på tirsdagene når vi er på tur, Stein, sier Maiken.

- Ja, det er det. Flaks, mener Stein.

- Nei, jeg snakker med værgudene før jeg kommer til deg – det er slik det skjer, sier Maiken og så bryter begge ut i latter.

Bedre helse

Stein Olve Hovind har demens og Maiken Wang Kvaal jobber som veileder i NOEN AS. Hver tirsdag ettermiddag kommer hun hjem til Stein, som bor sammen med kona si Grete i Melhus, og da finner de på aktiviteter sammen. Ofte er det turer ute. På fjellet, i skogen eller som i dag; ved sjøen. Og disse turene betyr mye for Stein.

Bedre form: Stein Olve Hovind fikk diagnosen Alzheimer Demens da han var 53 år gammel. Han føler seg i bedre form etter at familien fikk hjelp av veiledere fra NOEN AS. Her er han på tur sammen med veileder Maiken Wang Kvaal.   Foto: Karin Jegvtik

- Det var fryktelig da jeg ble syk og ikke kunne gå ut så mye som før. Nå er det jo helt supert da! Hjelper mye på formen, forteller han.

Målet med jobben NOEN gjør er bedre helse, og Stein bekrefter at han føler seg bedre. Maiken sier han virker i godt humør når de er på tur sammen.

- Jeg har fått tilbakemeldinger fra kona hans Grete, at det er godt å komme hjem fra jobb til lyden av latter fra mannen sin. Vi som veiledere fokuserer på ressursene, og det snakker vi mye om. Vi må huske alt som er bra her i livet. Hvor heldig føttene dine er som får gå så mye. Og at du er i så god fysisk form, påpeker Maiken.

- Ja, jeg er i kjempeform, jeg, ler Stein.

Fantastiske folk: Det er grusomt å være pårørende til en med demens og se at noen du er glad i bli stadig sykere. Hun setter stor pris på hjelpen familien får fra NOEN, og sier veilederne er fantastiske og kunnskapsrike mennesker.  Foto: Karin Jegtvik

Maiken forteller at jobben som veileder i NOEN også har positiv innvirkning på hennes helse.

- Denne jobben betyr mye for meg. Jeg skal bidra til helsefremming og økt livskvalitet for brukerne. Vi skal gi de mulighet til å føle mestring, og på den måten føle selvstendighet og tilhørighet i samfunnet, og en følelse av å være viktig. Resultatet av arbeidet er også helsefremmende for meg og gir meg økt livskvalitet. Det er en god følelse å tilrettelegge for en meningsfylt hverdag for andre.

En stor livsendring

November viser seg fra sin beste side i dag, og livet virker lett og overkommelig mens de ler av hverandres vittigheter og puster frostrøyk ut evigheten. Men på innsiden er det slett ikke like enkelt. Stein blir lett forvirra og desorientert, og bruker mye krefter på å konsentrere seg for å føre en samtale. Han fikk diagnosen i en alder av 53 år. Da var han en aktiv mann, og hadde et liv som besto av å jobbe som IT-ingeniør og mye reising.

Et aktivt liv: Da Stein var frisk hadde familien en stor omgangskrets av familie og venner, og de reiste på mange ferieturer sammen. I 2005 var de på eksotiske Maldivene. Grete, Stein og sønnen Daniel, som her var 9 år gammel.  Foto: Privat

Familien ble bekymra da han, som alltid hadde stålkontroll, begynte å rote bort og glemme ting. Da skjønte Grete at noe måtte være alvorlig galt. Likevel var det et sjokk den ettermiddagen Stein kom hjem etter et legebesøk og fortalte at prøvene viste at han hadde fått Alzheimer. 

- Det er rett og slett grusomt å være pårørende. Å oppleve at noen du er glad i blir stadig dårligere. Se ham sitte foran PC-en og lete etter opplysninger om metoder og medisiner som kan gjøre ham bedre. Se fortvilelsen. Det er helt forferdelig, forteller Grete.

Kjenner du noen som har demens? Les mer om hvordan NOEN hjelper pårørende: Noen-as.no

Grete og Stein levde et aktivt liv sammen og hadde en stor omgangskrets av familie og venner. De var eventyrere som elsket å reise; på eksotisk ferie til Maldivene, på safari i Kenya og på cruise fra Sør-Amerika til Antarktis. Nå er det fire år siden den skjebnesvangre ettermiddagen da hele livet til familien Hovind ble snudd på hodet, og det har vært mange kamper. Det er det fortsatt, men det har blitt lettere å takle hverdagene etter at de fikk hjelp av veilederne i NOEN.

Ut på eventyr: Familien Hovind dro gjerne ut på eventyr til utradisjonelle reisemål. Stein hadde alltid hatt en drøm om å reise til Antarktis, og i 2007 fikk han oppfylt drømmen.   Foto: Privat

- Veilederne i NOEN er fantastiske

Stein benytter seg av tjenesten brukerstyrt personlig assistent (BPA) førti timer i uka. Det gir Grete rom til å dra på jobb og på opptrening etter to hofteoperasjoner, og til å ta vare på seg selv. For det er krevende å være pårørende til en som trenger tilsyn hele døgnet.

- Da jeg var i kontakt med NOEN og fikk høre at de kunne levere BPA, var valget enkelt. De har kunnskap om demens og de sørger for at pårørende blir ivaretatt, sier Grete.

Stor livsendring: Grete og Stein levde et aktivt og spennende liv sammen. Her er de i Korsika og året er 2016. Det ble en av deres siste ferieturer sammen før Stein fikk diagnosen Alzheimer. Nå trenger Stein tilsyn hele døgnet.  Foto: Privat

Grete bekrefter at aktivitetene sammen med veilederne i NOEN har ført til at Stein er i bedre form og i mye bedre humør. Noen dager kan de knapt se på ham at han har demens.

- Det er tre veiledere som deler på jobben hos oss, og de er så fantastiske folk. Kunnskapsrike og gode mennesker.

Skal føle mestring og fokusere på mulighetene

Tilbakemeldingene NOEN får av familien Hovind på Melhus samsvarer med tilbakemeldinger de får fra andre pårørende og brukere. Faglig veileder ved NOEN, Kirsten Linn Falch, sier kundene er veldig fornøyde med tjenestene veilederne i NOEN utfører.

- Mange sier de opplever at relasjonen mellom veileder og bruker er veldig god, og at veilederne er uunnværlige. Vi avlaster de pårørende og brukerne føler de blir sett for det mennesket de er. Ikke bare for sykdommen sin.

Gode tilbakemeldinger: Det er viktig med gode relasjoner mellom brukerne og veilederne, forteller faglig veileder Kirsten Linn Falch. Tilbakemeldingene fra kundene viser at de er fornøyde med jobben veilederne gjør.  Foto: Karin Jegtvik

NOEN skreddersyr tjenesten sammen med pårørende og personen med demens. Aktivitetene veilederne gjør sammen er veldig forskjellig og til grunn ligger informasjon fra pårørende, brukeren selv og fra kartlegging veilederen gjør.

- Det er gjerne aktiviteter som er viktige, og ikke minst meningsfulle for den enkelte. For noen kan det være å komme seg ut i frisk luft, ta vare på gravstedet til en ektefelle, lage middag sammen, gå på kafé eller handle sine egne klær og matvarer. Veilederne har alltid ressurser i fokus og vil ved det styrke den enkelte, versus å ha fokus på begrensninger og diagnose.


Viktig å finne gode matcher

Alle som jobber i NOEN har tatt et obligatorisk grunnkurs i KuPa-metoden. 

- KuPa står for kunnskapsbasert personsentrert aktivitet, og er et støtteverktøy for veilederne. Metoden sørger for at veilederne til enhver tid har oppdatert kunnskap om personen med demens, og kan ved det bidra til meningsfull aktivitet på bakgrunn av kartlegging av ressurser og viktige livsområder, forklarer Kirsten Linn.

Flere avdelinger: NOEN har avdelinger i Trøndelag, Oslo, Rogaland og Vestland, og har ansatt totalt 25 veiledere. Omsorgsfulle, rause, stabile, tålmodige og fleksible voksne mennesker, ifølge Kirsten Linn.   Foto: Karin Jegtvik

Noe av det viktigste av alt er å finne gode matcher mellom veiledere og brukere, og en grundig kartleggingssamtale før oppstart gjør at Kirsten Linn som regel har full klaff.

- Våre veiledere har med seg livserfaring og en personlig totalkompetanse som gjør at de passer perfekt hos oss. De er rause, stabile, tålmodige, omsorgsfulle og fleksible voksne mennesker.

NOEN tilbyr forebyggende og helsefremmende aktivitetet for de som har demens: Noen-as.no

Viser omsorg og ivaretar de pårørende

Det er oftest pårørende som ringer og bestiller tjenester fra NOEN. Enkelte fordi de bor et stykke unna, andre fordi hverdagen er hektisk og tiden ikke strekker til. I andre tilfeller er det også noen som ringer for å bestille tjenester til seg selv.

Marit Selfjord har vært veileder for NOEN i nesten fire år. Det første oppdraget hun hadde var ei eldre kvinne med demens, som hadde behov for å opprettholde sitt sosiale liv. Hun hadde et stort nettverk, bodde midt i byen og elsket å gå på kafé. Det ble Marit med henne på.

Det var ikke enkelt å få brukeren til å se sin egen sykdom og behovet for hjelp, men i samråd med familien og veilederne fant NOEN en løsning som ble god for alle parter. Veilederne ble akseptert og fikk en stor betydning i livet hennes.

Skreddersyr aktivitetstilbud: Stein liker å være utendørs og gå turer, men andre brukere ønsker å gjøre andre aktiviteter sammen med veilederne. NOEN skreddersyr tjenesten sammen med pårørende og personen med demens.  Foto: Karin Jegtvik

- Det var viktig for henne å oppleve likeverd og mestring, og det ga vi henne muligheten til. Det er brukeren som er premissleverandør i NOEN, forklarer Marit.

Oppdraget skulle opprinnelig kun vare i tre måneder før hun skulle på sykehjem, men hun ble boende hjemme i over tre år.

En vesentlig del av jobben som veileder er å rapportere tilbake til pårørende etter et besøk. De trenger å få vite hvordan møtet har gått og hvordan vedkommende har det. Marit synes det er ekstra fint at tilbakemeldingene fra de pårørende er så positiv.

- Responsen er helt fantastisk. Det er godt å se hvor takknemlige pårørende er. Dette er en en-til-en-tjeneste, så når vi er sammen med en bruker er det bare den personen som har vår fulle oppmerksomhet. Jeg springer ikke fra eller skal gjøre noe annet, derfor kan pårørende senke skuldrene. Det vi gjør skal være helsefremmende og vi strekker oss langt for at brukeren skal bli stimulert og føle glede. Det er en eksklusiv situasjon.


De er engler

Maiken og Stein har kommet tilbake fra gåturen sin på Væresholmen, og Stein er sliten og har lagt seg. Maiken lager kveldsmat og informerer Grete om hva de har gjort og hvordan dagen har gått. Etter at hun har servert kvelds til Stein, kommer hun ned til Grete igjen.

- Er det noe mer du vil at jeg skal gjøre, spør hun?

Grete lyser opp og viser med hele seg hvor takknemlig hun er over omsorgen Maiken viser for familien.

- Det er sånn de er, utbryter hun overveldet.

- Det er sånn de er hele tida. Tida før og etter at de kom inn i livene våre kan ikke sammenlignes. De er engler!


NOEN AS

En privat aktør som tilbyr tjenester innen forebyggende og helsefremmende aktiviteter ved kognitiv svikt hos voksne og ved demens.

  • Daglig leder og gründer: Heidi Wang
  • Faglig veileder: Kirsten Linn Falch
  • Antall ansatte: 25 veiledere
  • Hovedkontor: Steinkjer
  • Avdelinger i: Trøndelag (Steinkjer, Innherred og Trondheim), Oslo, Rogaland (Sandnes) og Vestland (Sotra)
  • Pris: ca. 550,- kr. per time
  • Nettside: www.noen-as.no

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av innherreds redaksjon, men av innherreds markedsavdeling.

innherred er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på innherred.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.