ANNONSØRINNHOLD

Grey
Grey

Ryddeglede og resirkulering

Det er tid for våropprydding, og mange tar en tur til gjenvinningsstasjonen. Er du en av de som sorterer alt søppelet i riktige dunker, eller tenker du at det ikke er så nøye? Enten du skal gjøre storopprydding eller ikke – i denne saken blir du litt klokere på sorteringen, og får ekspertenes smarte tips.

Innherred Renovasjons gjennvinningsstasjon på Mule, Levanger.

Jan Cato og Fredrik er to av de blide ansatte du møter på Innherred Renovasjon sin gjenvinningsstasjon på Mule, Levanger. I denne saken deler de både kunnskap og smarte tips. Men først – la oss ta en sjekk: Hvor viktig er det egentlig å sortere riktig? Blir ikke alt brent opp uansett?

Din innsats – et stort bidrag

Mette Bye er driftssjef hos Innherred Renovasjon, som har gjenvinningsstasjoner i alle de ni kommunene hvor selskapet har ansvar for renovasjon. Hun understreker viktigheten av hverdags-sortering.

– Den lille innsatsen du gjør hjemme, er faktisk et stort bidrag til miljøet. Hun forklarer med et eksempel:

– Det begynner å bli manko på metaller i verden, og i fremtiden kan det bli stopp. Derfor: Kast metall i metallcontaineren, og ikke i restavfallet, formaner hun.

Vi er altså nødt til å gjenbruke ressursene våre, før de brukes opp for godt.

– Plukkanalyser viser at det er for mye i restavfallet som ikke bør være der. Et eksempel på det er papp og papir. Her har vi et forbedringspotensial, sier hun og oppfordrer alle til å sortere pappen på forhånd før man kommer til gjenvinningsstasjonen

– Papp er en verdifull ressurs. Når du sorterer pappen, ender den opp på Ranheim Paper & Board og blir til ny emballasje, smiler hun.

Over 40 avfallstyper

På gjenvinningsstasjonen sorteres over 40 avfallstyper, og det kan være vanskelig å vite hvor du skal levere avfallet. Heldigvis møtes du av blide ansatte som gjerne veileder deg i jungelen:

– Vi synes bare det er hyggelig å hjelpe, så det trenger man ikke å være redd for, sier Jan Cato Hansen på klingende finnmarksdialekt. Sammen med kollega Fredrik Sundseth står han på for å sortere alt fra tørre kvister og gammel elektronikk, til byggematerialer og isopor – blant annet.

– Bare spør oss!

Smarte tips fra ekspertene

I dag er det ekstra travelt på stasjonen. Mange har benyttet finværet til å rydde i hagen, og folk leverer mengder med kvist og annet hageavfall, men også søppel fra kjellere og boder.

For deg som skal rydde og kaste, har de ett tips fremfor noe: Sorter avfallet hjemme, før du kommer til gjenvinningsstasjonen. Da vil det gå både raskere og enklere når du skal kaste avfallet hos dem.

– Vi har ikke noe imot at folk sorterer her, men det kan ta lengre tid, og noen kan bli litt stresset når køen vokser bak dem. Og når de blir stresset – ja, da sorterer de deretter, sier Jan Cato.

– Hvis du vil unngå kø og trafikk, kom tidlig på dagen, tipser han.

Bruk avfallsposene riktig

Hvis du leverer søppelet i svarte og ikke gjennomsiktige sekker, vil du bli bedt om å sortere avfallet i sekken.

– Vi gjør det ikke for å henge deg ut eller være ekkel, men fordi vi skal hjelpe til med å sortere riktig for miljøet sin del, forklarer Jan Cato.

Og her kommer de inn på et annet viktig poeng: De blanke plastsekkene du har fått utdelt til resirkulering av plastavfall, skal kun brukes til plast – og ikke til annet avfall.

Derfor anbefaler Fredrik alle å kjøpe blanke avfallssekker på rull i dagligvarebutikken, når de skal forberede en tur til gjenvinningsstasjonen.

– Sekkene er rimelige, og de fleste butikker har godt utvalg, smiler han.

På samme måte skal de grønne matavfallsposene du har fått utdelt kun brukes til matavfall og ikke annet restavfall.

– Matavfallsposene er nedbrytbare. Når vi bruker disse til matavfallet reduserer vi plastforbruket og sørger for bedre gjenvinning der matavfall blir til biogass og gjødsel, forklarer Fredrik.

Visste du at matavfallet blir til gjødsel for landbruket? Eller at våre renovasjonsbiler og mange av bussene i Trondheim kjører på biogass fra matavfallet som samles inn?

Mest mulig gjenvinning

Visjonen til Innherred Renovasjon er:

Itjnå e søppel!

I det ligger at avfall er en verdi og ressurs, hvor mest mulig skal gå til materialgjenvinning og ombruk – og minst mulig til forbrenning eller deponi. Målet deres er å redusere mengden restavfall. Derfor er de avhengige av at alt søppel sorteres under riktig avfallstype.

– Sorteringen er kjempeviktig

Ta det på alvor

Innherred Renovasjon følger nasjonale krav og EU-krav om at 55% av alt avfall skal gjenvinnes innen 2025 – et mål Mette forteller at de nådde allerede i 2022, tre år før fristen.

– Det klarte vi fordi vi har vært tidlig ute med å tilby nye løsninger, som innsamling av matavfall og emballasje av glass og metall. Men, sier Mette, med et stort trykk på ordet men:

– Innen 2035 må vi opp på 65 % gjenvinning. Derfor er vi avhengige av å fortsatt utvikle nye løsninger, og at kundene er med og bidrar. Ta sorteringen på alvor både på kjøkkenbenken og når du kommer til gjenvinningsstasjonene våre. Tenk etter: «Hva har jeg av avfall, og hvordan skal det sorteres?»

Med andre ord ligger alt til rette for at vi sammen kan gjøre en liten, enkel innsats for miljøet. Alt du trenger å gjøre – er å kildesortere!

Visste du at...

  • Hver innbygger leverte i snitt 432 kg husholdningsavfall i 2023
  • Ubehandlet treverk som du leverer inn, blir til nye bygningsmaterialer
  • Hageavfallet blir brukt i produksjonen av jordprodukter
  • Du kan kjøpe hagejord på Inderøy og Verdal gjenvinningsstasjon
  • Du kan få hjelp og info om sortering på vår nettside og på sortere.no

Om innholdsmarkedsføring

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av innholdsprodusenter i mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnhold skal merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media