- Vi trenger mange flere flinke lærlinger

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Norske Skog Skogn

Norske Skog Skogn trenger flere lærevillige ungdommer, og kan love gode jobbutsikter i et teknologisk miljø. Lærlingene Tonje Carlsson (25) og Sander Sørmo (19) er ikke i tvil – grip denne sjansen!

De fleste av oss i Trøndelag har nok kjørt forbi Norske Skog Skogn.

Kanskje har du også tenkt på hva som foregår inne i de lettgjenkjennelige byggene, der det stadig siver ut damp fra pipene?

Her jobber det rundt 400 mennesker som lager avispapir, som fraktes til hele verden.

Mange av disse består av lærlinger, men Norske Skog Skogn er klar på en ting – de trenger enda flere lærevillige unge mennesker til fabrikken.

Og han er klar på at det lønner seg å være lærling hos dem:

- Vi er inne i et generasjonsskifte og har et veldig stort behov for lærlinger, sier Stig Sommervoll, som er prosessoperatør ved Norske Skog Skogn og har i tillegg ansvaret for koordinering og oppfølgingen av enkelte lærlinger ved bedriften.

- De fleste lærlingene hos oss får tilbud om fast jobb når de tar fagbrevet. Jeg vil oppfordre alle gutter og jenter som ønsker å jobbe i en teknologisk bedrift om å ta sjansen, sier Sommervoll.

Lærlingelivet

En av dem som har grepet sjansen er 19 år gamle Sander Sørmo. Da han var på besøk hos Norske Skog Skogn, gikk han førsteåret på videregående.

-  Jeg ble veldig overrasket over hvor store arealer de har her, og hvor mye spennende, varierte og ikke minst teknologiske prosesser de jobber med. Jeg skjønte raskt at dette var et sted jeg ønsket å jobbe, sier Sørmo.

I dag er han lærling på «hollenderiet», der han jobber som prosessoperatør - han har med andre ord ansvaret for papirmassen før den blir til papir. Da er det mange ting han må holde styr på.

- Vi må hele tiden følge med på kjemien. Det er mange faktorer som spiller inn. Alt fra fyllstoff, Co2-innhold, blekemiddel, skumdemper og så videre, sier han og viser frem alle instrumentene på kontrollskjermen.

- I starten var jeg helt «grønn» på dette, men jeg har fått veldig god oppfølging fra første stund. Nå jobber jeg mer eller mindre helt selvstendig, og det gir en skikkelig mestringsfølelse, legger 19-åringen til.

Vil du prøve deg som lærling? Trykk her!

Disse mulighetene har du som lærling i bedriften:

  • Kjemiprosess
  • Produksjonsteknikk
  • Industrimekaniker
  • Logistikk
  • Sveiser
  • Automatisering
  • Anleggsmaskinmekaniker
  • Elektriker
  • TAF

Sponset utdanning

Sørmo gikk vg1 TIP og vg2 KJP på videregående og hadde blant annet noen opphold som hospitant under utdanningsløpet. Men du trenger ikke nødvendigvis å gå den veien for å komme inn som lærling hos Norske Skog Skogn. Det kan Tonje Carlsson skrive under på.

- Det var ganske tilfeldig at jeg havnet her. Jeg ble tipset om det via en bekjent av en bekjent. Jeg hadde med andre ord lite kjennskap om hva jeg gikk til, sier Carlsson, som startet som lærling i 2018.

25-åringen fra Steinkjer er i dag lærling som prosessoperatør, på lik linje med Sørmo, men veien dit har ikke vært like rett frem. Hun gikk studiespesialisering på videregående, og måtte derfor ta noen ekstra fag under lærlingtida.

Utdanningen fører til at lærlingtida tar litt lenger tid og at hun må lese til eksamen på fritida. Men nå er det et tilbakelagt kapittel. Hun er ferdig med utdanningen og kan kun konsentrere seg om jobben.

- Norske Skog sponser kompetanseløpet for meg, så det gir meg ekstra motivasjon til å gjøre det bra på jobb og ikke minst på skolen, sier Tonje.

- Eksamenene gikk helt fint og det er deilig å være ferdig med utdanningen uten å ha noe studielån, sier hun.

Nysgjerrig? Slik kan du bli lærling!

Tonje Carlsson og Sander Sørmo stortrives som lærlinger ved Norske Skog Skogn.

Hard hat, Workwear, Engineer, Headgear, Helmet

Både Sørmo og Carlsson er ferdig med lærlingetida i løpet av året og begge har sine tanker om hva de vil gjøre videre.

- Får jeg tilbud om fast jobb her, så takker jeg ja med en gang. Jeg stortrives her og gleder meg til å dra på jobb, sier Carlsson.

- Hvorfor det?

- For det første er det veldig varierte arbeidsoppgaver. Her får man utfordret seg med teknologi i tillegg til at man får gjøre litt praktisk jobb. Arbeidsmiljøet er helt strålende, og man blir nært knyttet til dem man jobber sammen med. Og så er jeg veldig glad i skiftordningen. En vanlig 08–16-jobb er ikke noe som frister meg, svarer hun.

Noe for deg også? Trykk her!

Tidlig på boligmarkedet

Sørmo har fagbrevet i hånda før sommeren, og han sier seg enig med Carlsson.

- Hvis jeg får tilbud om fast jobb, så kommer jegselvsagt til å takke ja. Uten tvil, sier Sørmo, som allerede har fått noen pekepinner på at et jobbtilbud kommer.

Det betyr at han har muligheten til å få seg en fast jobb i en spennende bedrift allerede som 19-åring.

- Det gir meg en økonomisk trygghet i ung alder, og det er deilig. Det betyr at jeg kan etablere meg tidlig og komme meg kjapt inn på boligmarkedet. Det ser jeg veldig frem til, sier Sørmo.

Sander Sørmo (19) har snart fagbrevet i hånda og en fast jobb å gå til. Nå gleder han seg til å komme inn på boligmarkedet.

Stig Sommervoll forteller hva som skal til for at lærlingene får fast jobb når fagbrevet er i boks;

- Det viktigste er at de er lærevillige og pålitelige. Stiller de opp på jobb hver dag og viser selvstendighet og interesse, så kommer du svært langt, sier Sommervoll.

Han forteller at mulighetene innenfor Norske Skog Skogn er enorm.

- Vi legger til rette for at alle våre ansatte skal få utvikle seg og få kompetansepåfyll. Vi har mange forskjellige avdelinger, og det er ikke uvanlig at folk flytter på seg mellom dem og stiger i gradene her på huset, sier Sommervoll.

Og han er ikke i tvil om at fremtidsutsiktene til Norske Skog Skogn ser svært lyse ut.

- Til tross for at vi jobber med avispapir, så er det veldig mange spennende prosjekter på gang. Treforedling, som vi holder på med, kommer det til å være bruk for i mange, mange tiår. Spesielt med tanke på sirkulærøkonomi og det grønne skiftet. For meg er det ingen tvil – her kan du få jobb i en høyteknologisk bedrift med store ambisjoner, sier Sommervoll.

Noe for deg eller noen du kjenner? Trykk her!

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Font
Rectangle

Annonsørinnhold