ANNONSØRINNHOLD

Material property, Font
Grey
Grey

– Anleggsmaskinene har endret seg radikalt

Livet som anleggsmaskinfører har endret seg mye i løpet av de siste tiårene. For Røstad Entreprenør har det alltid vært en prioritet å henge med i tiden.

Røstad Entreprenør i Verdal har eksistert i nesten 70 år, og vært nødt til å tilpasse seg mange bransjeendringer underveis.

Dokumentasjonskravene har blitt mer og mer omfattende, og teknologiutviklingen har vært enorm – noe som gjenspeiles i utstyrsparken til entreprenøren.

En av de som har opplevd denne utviklingen i sin egen arbeidshverdag, er Kjell Lilleeng.

I 1984 begynte han å jobbe hos Asbjørn Røstad AS, som Verdals-bedriften da het. Først på verkstedet, og siden som anleggsmaskinfører og bergsprengningsleder. Han forteller at det man før måtte gjøre manuelt, som å skifte skuffen på en gravemaskin, nå løses ved å trykke på en knapp eller to.

Teknologiens inntog

– Maskinene har endret seg radikalt, selv om grunnprinsippene er de samme, sier han.

Dagens anleggsmaskiner er fylt med teknologi for å møte kravene som stilles i den moderne anleggsbransjen. Alt som gjøres skal dokumenteres tilbake til byggherrene.

– Man får ikke gjort mye uten GPS i dag. Før måtte vi ut med målebånd, og sette opp stikker hver tiende meter når vi bygde vei. Nå ser man alt dette på en skjerm inne i maskinen, forklarer Kjell.

– Det har blitt mindre fysisk arbeid, og mer effektivt, legger han til.

Førermiljøet og komforten har også blitt bedre, og servo har gjort det meste lett på spakene.

– Anleggsmaskinene har blitt kvassere og kjappere. Ikke trenger man å rulle ned vinduene for å regulere temperaturen inne i førerhytta heller, det tar airconditionen seg av. Så nå slippes ikke alt støvet inn til fører heller, sier Kjell.

Maskinansvarlig Alf Einar Ervik, forteller at Røstad Entreprenør er en bedrift som hele veien har vært opptatt av å fornye seg selv og utstyrsparken.  

– Med tanke på de jobbene vi tar på oss, må vi rett og slett ha topp moderne utstyr til enhver tid, forteller han.

– Det er bare å forestille seg hvordan bilene var på 80-tallet, kontra i dag. Både størrelse på maskinene, kapasitet, utslipp, hurtighet og alt tilleggsutstyret, gjør at jobbene blir utført raskere og bedre enn tidligere, forklarer han.

Din entreprenør innen vegbygging og masseforflytning i Norge

  • Røstad Entreprenør AS er lokalisert i Verdal, med virksomhetsområde i Midt-Norge.
  • Bedriften har sentral godkjenning i høyeste klasse og har drevet anleggsvirksomhet i om lag 70 år.
  • Gjennom årenes løp har de opparbeidet en unik erfaring og kompetanse innenfor bransjen.

En moderne utstyrspark gir effektivitet

Røstad Entreprenørs utstyrspark består i grove trekk av gravemaskiner, knuseverk, valser, veihøvel og lastebiler. De har en blanding av merker, og Alf Einar forteller at det ikke er lenge siden de kjøpte fire nye maskiner. I kjøpsprosesser som dette vektlegger de å finne de mest driftssikre maskinene, og ser nøye på hvordan oppfølging og service på maskinene blir i etterkant.

– Tallene blir fort stygge hvis maskina bare må stå, sier Alf Einar, og legger til;

– Vi har et verksted her nede med to personer, også har vi investert i et eget feilsøkingsprogram. Det siste er det ikke mange entreprenører som har, forteller han.

Alf Einar Ervik, maskinansvarlig ved Røstad Entreprenør, forteller at en moderne utstyrspark gir mange fordeler.

Motor vehicle, Automotive design, Workwear, Yellow

Det betyr både penger og tid spart, selv om programvaren i seg selv var en solid investering for bedriften. Hvis det er noe galt med en av anleggsmaskinene, får anleggsmaskinmekanikeren som har ansvar for feilsøkingen beskjed om å dra ut og sjekke.

Da kobler han på PC-en og sletter feilkodene – og får eventuelt bestilt deler eller reparert feilen raskere enn om de hadde måttet vente på andre.

Husk lyd!

– Fullpakket av teknologi

Alf Einar sier at fordelene ved å ha en god og oppdatert utstyrspark kommer kundene til gode på flere måter.

– Når man kjører med nye maskiner blir det mindre ståtid, vi holder planlagt produksjonstid, det vi regner blir mer korrekt og det blir færre småting som gjør at man må stoppe arbeidet underveis. Det er rett og slett dyrere å kjøre gamle maskiner hvis man ønsker å produsere mye. Alt handler om effektivitet og pris, forteller han.

Nye krav

Med stadig utvikling innen teknologiske løsninger og krav til byggeprosjekter, har også veien mot å bli anleggsmaskinfører blitt annerledes.

Da Kjell tok fagbrevet, var praksis vektlagt.

– Litt teori var det på den tiden også, men ikke i nærheten av hva de har i dag, forklarer Kjell.

Før han pensjonerte seg tidligere i år, var han også involvert i opplæring og vurdering av dagens nye generasjon anleggsmaskinførere gjennom prøvenemda.

­– Dokumentasjonsbiten er mye mer omfattende nå. Anleggsmaskinførere må kunne og forstå hva som skal måles inn og hvordan det skal måles inn, slik at det kan legges til grunn i dokumentasjon opp mot byggherren, sier han og nikker bort mot Kristine Røstad, som snart skal ta fagprøven og bli anleggsmaskinfører.

Kristine har vært hos Røstad i litt over tre år nå, og har alltid likt å kjøre store maskiner. Hun forteller at hun ikke forventet den store mengden dokumentasjon som var påkrevd.

Hard hat, High-visibility clothing, Workwear, Helmet, Tradesman, Asphalt, Engineer, Headgear

– Det har faktisk blitt mer og mer, bare etter at jeg startet også, smiler hun.

– Jeg trives veldig godt her. Arbeidsmiljøet er bra og jeg har mange trivelige kollegaer. Etter at vi fornyet utstyrsparken har det blitt veldig moro å kjøre maskinene også, sier hun.

Mye av det Kjell beskriver fra da han startet sin karriere som anleggsmaskinfører, er ting hun aldri har gjort selv – eller blir nødt til å gjøre.

– Selv om det faktisk er ganske godt å gjøre noe utenfor maskinen en gang iblant, også da, kommenterer hun.  

Husk lyd!

– Jobben er artig

Stolte av arbeidsplassen

Både Kristine, Kjell og Alf Einar er enige om at de som jobber hos Røstad Entreprenør i dag kan være stolte av utstyrsparken og arbeidsplassen.

– Det skyldes at vi har såpass bra utstyr og moderne teknologi på dette utstyret. Vi er også en gjeng med mange flinke folk. Summen av alt dette skaper en viss stolthet, sier Alf Einar.

Han er glad for at Røstad Entreprenør kan gjøre de investeringene som trengs for å ha en utstyrspark av dette kaliberet. Det er ikke nødvendigvis hverdagskost å kjøpe nye maskiner, og det er mange om beinet i bransjen.

– Det er ingen som kommer og legger arbeid i hendene våre, så det er jo artig når vi får det til. Man blir litt kry av å se at det fungerer, avslutter han.

ANNONSØRINNHOLD

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Informasjon om bruk av personopplysninger og informasjonskapsler.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Font