Fra et kjøkken i Vinne til 600 kvadratmeter ved E6

Foto: Merete Haseth

Det begynte med en rød «pick up» og et rørlager i kjelleren, nå har bedriften 16 ansatte, lokaler på nærmere 600 kvadratmeter og beliggenhet midt mellom Verdal og Levanger rett ved E6. I år er Sveberg Rør 50 år!

Morten Sveberg hadde lenge gått med en gründerdrøm i magen. Han var utdanna rørlegger og hadde jobbet hos S-Rør og for Verdal kommune, men når sommeren gikk over til høst i 1969 tok han omsider steget inn i livet som selvstendig næringsdrivende.

Førte regnskap i nattkjolen

På gårdsplassen sto en skinnende, rød «Pick up» med lasteplan med plass til rør. Kjøkkenet hos familien Sveberg i Vinne ble kundemottak, et av soverommene fungerte som kontor og kjelleren ble lager. Dette var starten på suksessbedriften Sveberg Rør AS.

Ella Sveberg husker godt hvordan det hele kom i gang. Ektemannen Morten jobba dag og natt i perioder. Det var mye jobb å drifte et rørleggerfirma, og i tillegg hadde de tre små.

Morten Sveberg beskrives som en mann med høy kapasitet og arbeidsmoral. I perioder jobba han til alle døgnets timer. Foto: Privat

Jeg husker morgener i nattkjolen med føttene på vifteovnen for å holde varmen, mens jeg skrev regninger og førte regnskap, forteller Ella.

En betraktelig oppgradering

Etter hvert fikk Morten og Ella selskap av Harry Sandnes, som også var rørlegger. Bedriften vokste seg ut av familiens bolig og inn i nye lokaler rett ved E6 og Rinnelva. Midt mellom Verdal og Levanger.

Beliggenheten var perfekt med tanke på oppdrag i begge kommunene, og Morten hadde utsikt mot barndomsheimen. Her leide de en flekk jord av foreldrene, og bygget 200 kvadratmeter - akkurat nok til et kaldlager og et lite pauserom.

I dag er lokalene betraktelig oppgradert. Det har nesten vært en tredobling av bygningsmassen siden 70-tallet, og fasilitetene har blitt stadig bedre.

Gir ufaglærte en sjanse

Per i dag har rørleggerbedriften 16 ansatte, hvorav to er lærlinger. Opplæring og utvikling av nye fagarbeidere, er noe Sveberg Rør alltid har satt høyt.

Jeg kom jo selv inn på den måten, sier daglig leder Jann Erik Gran.


Da Jann Erik Gran starta ved Sveberg Rør på 90-tallet kunne han ingenting om rørleggerfaget. Derfor laga han seg en perm med bilde og navn på alle rørdelene. Den har han fortsatt.

Foto: Merete Haseth

Han er gift med den eldste dattera til familien Sveberg, og da bedriften trengte en datakyndig var han rask til å melde sin interesse. Jann Erik hadde ingen erfaring som rørlegger, men det spilte ingen rolle mente Morten, som så at svigersønnen hadde teft for administrativt arbeid.

Jeg var veldig interessert i å lære. Jeg var på huset hele tida, og spurte, grov og maste for å lære mest mulig.

Jann Erik måtte lære å drive firmaet fra bunnen av, og det innebar blant annet å pugge navnene på de forskjellige rørdelene.

Jeg tok bilder av alle varene, la de i en perm og skrev hva de het. Dette er en ansatsnippel, dette en nippelmuffe og dette en albue. Det var så mange rare navn. Helt vilt for en som ikke har kjennskap til yrket fra før.

En bratt læringskurve

Jann Erik tok over som daglig leder i 2007, og eier nå 51 prosent av firmaet sammen med kona Grethe. Resten er fordelt mellom flere av de ansatte. Blant andre Kim Tore Aarstad.

Det har betydd mye for meg at Morten ga meg jobb den gangen. Det er ikke sikkert denne muligheten hadde dukket opp om det ikke var for ham.

Kim Tore Aarstad

Kim Tore var 16 år sommeren han begynte å jobbe som hjelpearbeider sammen med broren Ronny. Samme høst starta han på videregående, men trivdes ikke så godt på skolen. Kim Tore var mer praktisk anlagt enn teoretisk, og trivdes mye bedre på jobb enn på skolen. Dette la Morten merke til, og tilbydde fast jobb i stedet.

- Det har betydd mye for meg at Morten ga meg jobb den gangen. Det er ikke sikkert denne muligheten hadde dukket opp om det ikke var for ham. Jeg stortrivdes på arbeid, og det gjør jeg fortsatt, sier Kim Tore.

Rørleggerfaget ha blitt en lidenskap for Kim Tore. Han er svært takknemlig over at Morten Sveberg så potensialet i ham som 16-åring

Foto: Merete Haseth

Jeg husker en gang vi hadde et oppdrag på Tinna. Da slapp han meg av sammen med utstyret og sa «dette ordner du», og kjørte videre. Jeg ble nødt til å tenke selv, det lærte jeg veldig mye av.

Verdiene lever videre

Kim Tore tok fagbrevet over fem år, og i 2014 fullførte han Mesterbrevet. Morten jobbet ikke lenger på den tiden. Han hadde fått hjernesvulst og formen var dårlig, men det betydde mye for ham å se at 16-åringen han en gang ansatte nå hadde Mesterbrev.

- Det var sånn han var. Morten så aldri mørkt på noe, sier Ann-Karin Eide. Hun er salgsansvarlig og kontormedarbeider ved Sveberg Rør, og kom inn i bedriften for omlag 11 år siden.

Som arbeidsgiver var han rettferdig og opptatt av at alle hadde det bra, men vi måtte stå på og jobbe, ja.

Ann-Karin Eide

Morten så raskt potensialet i folk, selv om de ikke var faglærte. Han jobba en kort periode som lærer, og så behovet for å gi en mer praktisk tilnærming til yrkesfag enn det skolen kunne tilby.

- Som arbeidsgiver var han rettferdig og opptatt av at alle hadde det bra, men vi måtte stå på og jobbe, ja, forteller Ann-Karin.

- Sveberg Rør er fortsatt opptatt av å bry seg om sine ansatte og familiene deres. Morten sine verdier lever videre i bedriften.

Alle trenger en rørlegger

Morten Sveberg gikk av med pensjon på midten av 2000-tallet, men han var fortsatt innom og jobba litt nå og da. Han fikk oppleve at bedriften, som en gang starta på et kjøkken i Vinne, vokste og stadig trengte større plass og flere ansatte.


Morten døde av sykdom i 2014, og kona hans Ella syns det er godt å se at bedriften fortsatt går så det suser.


- Det er takket være den stabile arbeidsstokken som står på, sier daglig leder Jann Erik Gran.

Det var hjemme hos ekteparet Ella og Morten Sveberg det hele starta. Morten var rørlegger og grunnla bedriften i 1969, Ella tok ansvar for det administrative. Foto: Privat

Det er i alle fall ingenting som tyder på at bedriften skal bli arbeidsledig med det første. Det bygges fortsatt mye på Innherred, og Sveberg Rør AS får stadig nye oppdrag.

- Alle trenger jo en rørlegger innimellom, stadfester daglig leder, Jann Erik Gran.

Sveberg Rør AS

Grunnlagt av Morten Sveberg høsten 1969 i Verdal
Daglig leder: Jann Erik Gran
16 ansatte

Tilbyr allsidig rørleggervirksomhet rettet mot det offentlige og private markedet
Aksjeselskap eid av de ansatte og av datteren Grethe Sveberg Gran og Jann Erik Gran.

E-post: firmapost@sveberg.no
Telefon: 74 07 90 35
Adresse: Vinne, 7657 Verdal

Om DENNE ARTIKKELEN

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Sveberg Rør. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Design og layout: Adresseavisen Studio