Refleksjon

Hvordan trives i Norge

Her er Reems erfaringer med integrering.
Debatt

Faktisk er det ikke bare enkelt for alle å trives i Norge, spesielt når det er kaldt vær. Vinteren er gjerne det største problemet for mennesker fra utlandet. Vi tenker gjerne at snø og glattis er «det verste som finnes». Du bør gå veldig forsiktig på veien fordi det er farlig å ramle på glatta!

Vinteren er helt annerledes enn om sommeren når det nesten ikke mørknes. Ja. Noen dager er det ikke mørkt i det hele tatt om sommeren. Men hvis du trives med været, uansett årstid, blir det mye lettere. Så vi må tilpasse oss, også dette landet med så mye forskjellig vær.

Språk er viktig for å integreres og trives som flyktning i Norge. – Det viktigste har vært å ha troen på at jeg kan lære et nytt språk, og ikke være redd for å gjøre feil, skriver Reem Alatasi. Illustrasjonsbilde fra Møllegata voksenopplæring i Verdal. Foto: Kristin Heggdal  Foto: Kristin Heggdal

Jeg er blitt spurt mange ganger om jeg trives i Norge. Hva har jeg har gjort for å greie det? Jeg har vel egentlig gjort mye av det samme må til om en skal bli integrert i et samfunn: lære språket. I tillegg tok jeg steg for steg. Jeg har tatt den tiden som passet meg. Jeg ga meg tid til å ikke være sint eller tenke på hvordan alt skal bli. Derimot tenker jeg på positive ting, og jeg har stolt på mine muligheter.

Her finner du flere tekster av Reem Alatasi

Hver gang jeg fikk problemer med språket, minnet jeg meg selv på om hvordan jeg for eksempel lærte engelsk. Det viktigste har vært å ha troen på at jeg kan lære et nytt språk, og ikke være redd for å gjøre feil.

Jeg har med meg mange ting fra min gamle kultur, men jeg fortsetter på alt det nye. Jeg smiler til alle som jeg snakker meg, og presenterer meg som flyktning, ei dame og en forfatterspire.

Jeg tar det gode fra alt, tenker på de gode sider og ikke omvendt. Jeg tenker på snille mennesker, og ikke på rasismen.

Så må jeg glede meg over snøen, og smile om jeg skulle ramle på glatta. Jeg må slå på lyset om vinteren, og når sommeren er her igjen må jeg gå lange turer. Du må finne din levemåte og være glad. Fordi dette er din virkelighet nå – og det er bare du som har nøkler for din lykke eller tristhet.

Det er ikke lett å forstå dialekt. Det kan faktisk bli veldig morsomt eller anspent når en nordmann snakker om noe og du tror at det handler om noe helt annet. Slikt skjer og kommer til å skje igjen til du lærer det meste av det norske språket. Men vi bør ikke bli trist om vi ikke forstår alt, men tenke på hvordan vi en dag skal kunne beherske det.

Til slutt et svar til alle om hvordan jeg trives i Norge. Det handler om å gi alt god tid. Husk å smile og vær stolt av deg selv. Legg fortiden bak deg og start fra begynnelsen. Gjør ditt beste for deg selv for å være lykkelig for deg – ikke for de andre. Og husk at det bare er en måte å gjøre det på: Tenk på framtiden og ikke gi opp. Vær deg selv og representer ditt hjemland på beste måte. Og se alltid halvparten av koppen.

Reem Alatasi

Flyktning fra Syria. Bosatt i Verdal. Utplassert på språk- og arbeidstrening i lokalavisa.