«Pappa er ikke min morsomme pappa lenger. Han har fått en annen farge på kinnene, lener seg litt for nærme og kiler meg for å få meg til å le. Men det er gråten som presser på.»

Slik opplevdes jula for den nå voksne kvinnen.
Debatt

Et tema og en viktig sak mange foreldre og voksne tenker på nå når jula nærmer seg er, - hvor stort alkoholforbruk skal vi ha denne tida? Hvordan skal adventstid med julebord og jul feires? Må det drikkes alkohol i hver sammenheng? Hva med barnas plass oppi dette?

Vi har mer tid, kobler oss mer av og vi vil gjerne slappe av og feire i denne tiden, det er da for mange herlig med godt drikke til maten eller et par øl eller noe annet på kveldene. Men hva bør man som barnas store helt og rollemodell tenke over?

Slik kan barna oppleve voksnes drikking i julen.

– Pappa er ikke min morsomme pappa lenger. Han har fått en annen farge på kinnene, lener seg litt for nærme og kiler meg for å få meg til å le. Men det er gråten som presser på.

Ordene stammer fra en kvinne som i dag er voksen. I dette tilfellet skildrer hun en julaften da hun var 10 år gammel. Hun var vant til at pappa drakk litt for mye på julekvelden.

Forventningene om hva som lå under treet var derfor fraværende. I stedet handlet alt om når pappa ville forandre seg. For å ha kontroll telte hun antallet alkoholenheter.

– Fem glass går bra, om han bare venter litt nå. Ikke drikker for raskt, da går det kanskje bra. Jeg følger med, men det begynner å gjøre vondt. Rett bak navlen gjør det vondest.

Hun mistet aldri tellingen. Fra han tok den første ølen i kjøleskapet på formiddagen. Via aperitiff og så øl og akevitt til maten. Gaveåpningen overvar han med en whisky i hånden. Elleve enheter. Kvelden var ennå ung for de voksne.

Skaper utrygghet. De samme følelsene er det mange barn som kjenner på i julen. En undersøkelse AV-OG-TIL har gjort blant barn og unge viser at ett av ti barn synes det ble «ekkelt» fordi de voksne drakk. Like mange har ønsket at foreldrene drakk mindre øl, vin eller brennevin. I tillegg kommer mørketallene.

Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier. Plutselig og uforklarlig atferdsendring skaper utrygghet og kan være vanskelig for små å forstå.

– Selv om voksne synes stemningen blir veldig hyggelig etter noen glass, så oppleves det ikke nødvendigvis slik for barna, sier Elise Nyborg Eriksen, fungerende generalsekretær i AV-OG-TIL.

Noen fakta om barn og alkohol. Befolkningen viser stor støtte til at man bør være varsom med alkohol når man er sammen med barn og unge.

Et anslag fra Folkehelseinstituttet sier at om lag 90000 barn her i landet har minst en forelder som har misbrukt alkohol siste 12 måneder. Det er nesten hvert tiende barn.

Barn som blir spurt om å rapportere hvor mye foreldrene drikker, undervurderer forbruket.

Alkoholbruk bagatelliseres ofte. Mange som i voksen alder oppsøker hjelpeapparatet på grunn av senvansker grunnet problemer i oppveksten, har foreldre som aldri har søkt hjelp for drikkingen sin.

Historie og info hentet fra Avogtil.no. Hva forventer vi voksne av hverandre i jula? Hva med oss voksne – hva forventer vi av hverandre? Det kan være godt og et nyttig tiltak å snakke sammen om dette nå i adventstida. Hva vi forventer av hverandre, - både nå i forhold til det som skal gjøres – men og i forhold til det som inntas. Der det er barn tilstede er det nyttig å ha drøftet hvilken holdning en vil ha til julebordrusen og juledrammen. De fleste foreldre har ønske og vilje til å være på plass ovenfor sine barn, og det er enklere når dette er snakket om før sitasjonen er der.

Det handler og å ivareta deres forventinger til jul, være god rollemodeller, at man selv føler at man er tilstede i øyeblikket, de fleste barn store øyeblikk er ofte i jula – Er da ikke vårt ansvar å vedlikeholde dette både for dem og oss. De skal ikke kjenne på en klump i halsen eller gruve seg før jul, fordi det er en sjanse for at det blir et for stort alkoholinntak hos foreldrene.

Man skal slappe av når kvelden har kommet, både foreldre og barn. Det er klart at man skal kose seg – men med måte, spesielt med tanke på alkoholinntaket. For hva er viktigst og hva er kos? Enten man kjenner ekstra godt etter, tar det rolig eller heller drikker noe annet imellom. Ta praten før og tenk over dette.

Vi ønsker alle en god advent- og juletid!

Verdal Helsestasjon