Sist uke kunne vi lese og høre det var gul beredskap på Sykehuset Levanger. «Influensaepidemi, massivt overbelegg og fullt sykehus». Pressemeldinger og uttalelser fra kommunikasjonssjefen om kaos og umulige forhold på avdelingene var å lese i aviser og på nett. Kommunene ble oppfordret til å rydde plass for utskrivningsklare pasienter. Allerede dagen etter var «krisen» avblåst, tilbake på grønn beredskap og «business as usual». Noe som skurrer? Tilfeldig?

Da direktør Aas, fagsjef Skogen og kommunikasjonssjef Karlsen kom opp på Medisinsk avdeling, noe de aldri gjør, så skjønte vi det var noe eventyrlig på gang. Ingen visste hva. Ikke før oppegående leger og sykepleiere kunne lese om den store «krisen» på nettet samme kveld. Med kommunikasjonssjefen i spissen langet sykehusledelsen ut i alle kanaler om influensaepidemi og kaos! At det slettes ikke er noen influensaepidemi må man jo faktisk snakke med noen av de ansatte om for å finne ut av. Men det er ikke sånn sykehusledelse utøves i HNT. De «opplyste» spør ikke. De vet best.

Noen leger på avdelingen fikk høre av direktøren at det var massivt overbelegg og på grunn av influensaepidemi. Det var nytt for dem. Medisinsk avdeling har ikke hatt så få influensapasienter på minst 10 år, og de var heller ikke spesielt dårlige de som var der den dagen. Kanskje oppslagene og uttalelsen om influensaepidemi bare var nok en «misforståelse»? Nok «en slask av en journalist som feilsiterer meg», eller hva? Nok et tilfelle av at «misforståelsen» ikke blir oppklart med mediene av kommunikasjonssjefen? Påfunnet med influensaepidemi var sikkert smart og kunne jo ha vært sant, men var det ikke. Tilfeldig?

Finnes det ikke en statistikk over innleggelser hos den tall- og målstyrte sykehusledelsen? Viser ikke tallene at fullt sykehus og «krise» er normalsituasjonen hver eneste vinter. Onsdag 17.1 når det ble satt «gul kriseberedskap» var det 72 pasienter på Medisinsk avdeling. Mandag 22.1 var det 75 pasienter, men ingen «krise» eller gul beredskap. Hvorfor ikke? Tilfeldig?

Ville det ikke vært smart å sette leger i lederposisjoner, for å forklare «de som vet best» hva de ikke vet, når aktiviteten og behovet på Sykehuset Levanger diskuteres? Mot fagfolks klare råd planlegger i stede direktør Aas og hans nærmeste lederstab å legge ned Medisinsk overvåkingsavdeling som har fem behandlingssenger. Altså en ny reduksjon av pasientkapasiteten på Sykehuset Levanger. Det er de høyspesialiserte sengene de vil skal ryke nå. Nedbyggingen av Sykehuset Levanger fortsetter. Tilfeldig? Haster det å få fart på kombinasjonsbygget i Namsos?

Helseministeren sa i sykehustalen forleden at helsepersonell må jobbe smartere. Er det smart når spesialister ikke blir spurt eller får være med å legge premissene i spesialisthelsetjenesten?

«Krisen» som omtales og beskrives i pressemeldinger av direktør og kommunikasjonssjef er ikke forårsaket av verken bakterier, influensavirus, arv eller miljø. Det dette dreier seg om er en planlagt kapasitetsmangel på Sykehuset Levanger. Det er jo ikke uten grunn at skjermbrettene på korridorene ble permanent fastmontert i betongveggene for noen år siden. Fagfolk snakker ikke direktør og kommunikasjonssjef med. De vet best. Så når direktøren takker for den ekstra innsatsen i julebrev og ved andre hyggelig anledninger er det først og fremst provoserende.

Vi som ikke vet, håper direktør og kommunikasjonssjef fikk den oppmerksomheten de ønsket seg. At den skyldes influensaepidemi er forbrytersk usant!

Ansatt ved Sykehuset Levanger