Ledere, i et offentlig helseforetak, må tåle kritikk. Men som arbeidstaker har jeg sett med stigende uro på omtalen av egen arbeidsplass i media. Jeg har kjent på en bekymring over både hvem som uttaler seg, hva som blir sagt og media sin rolle i det hele. Media har et ekstra ansvar for å være kritisk til kilder og søke imøtegåelse/tilsvar. Det er korrekt at en omorganisering skaper uenighet, bekymring og konflikt, men skal denne debatten tas i media? Bli saken belyst på en helhetlig måte? Hvilken oppfatning får befolkningen av sykehuset? Skaper dette tillit til helseapparatet? Står alle vi andre ansatte samlet bak de ulike tillitsvalgte blant legene som uttaler seg i media? Og hvorfor uttaler ikke vi oss?

Jeg tar ikke stilling til om direktøren gjør en god jobb eller ikke. Jeg uttaler meg heller ikke om omorganiseringen. Jeg ønsker å sette fokus på hva ansatte i HNT sier i media.

Jeg registrerer at representanter fra legestanden har fått mye spalteplass i lokale media siden høsten 2017. Det gjelder saker hvor lederne har fattet beslutninger med hjemmel i norsk helselovgivningen og hvor et klart flertall av HNT HF sine arbeidstakere er enig med lederne. Hovedsaken i oktober/november var legeforeningens protest mot at deres krav om at bare leger kan være ledere på avdelingsnivå ikke ble tatt hensyn til. Legeforeningene mener det er nødvendig med medisinsk kunnskap blant avdelingslederne. I de tilfeller lederne ikke har den kompetansen, ansettes leger som medisinskfaglige rådgivere for den som har det økonomiske og administrative ansvaret. Direktøren sto frem i media og bekreftet at sykehusledelsen hadde støtte fra alle de andre fagforeningene i HNT HF.

Jeg er tilfreds med at min nærmeste leder har lederegenskaper i form av egnethet, kunne samspille med andre, lytter til gode råd, tar kloke og veloverveide avgjørelser og har nødvendig lederkompetanse. Det kan ikke være riktig at antall år på skolebenken avgjør spørsmålet om lederskap eller ikke.

Står alle vi andre ansatte samlet bak de ulike tillitsvalgte blant legene som uttaler seg i media? Av og til kan det virke slik, når de fete skrifttypene i Innherred, Trønderavisa eller Namdalsavisa lyser mot meg. Jeg står i hvert fall ikke bak det. Jeg ville også være overrasket hvis alle legene står samlet bak uttalelsene som fremkommer i media. Mye er skrevet i media, alt i fra engstelse for å uttale seg offentlig til uttalelser der lederne er plassert i samme bås «ikke – fungerende ledelse». Jeg ble kanskje mest irritert den gangen brukerutvalgets leder Tyldum Stordahl ble avfeid med «et forsøk på å kneble debatten» etter å ha skrevet et innlegg i Trønderavisa der hun anbefaler overlegeforeningen å ta sine synspunkter til styret, ikke til avisspaltene. Hun representerer brukergruppen, og gir et klart råd.

Er det mobbing enkelte representanter fra legeforeningen og «de anonyme» holder på med i media? Ja mener jeg, til tider gjør de det.

Arne Okkenhaug

Psykiatrisk sykepleier og ansatt på Sykehuset Levanger, HNT HF