Arne Okkenhaug har mange gode og viktige poenger i sitt innlegg. Men lik en fotballkamp, må begge lag møtes på samme bane. Den arena vi har mulighet til å få våre øverste ledere i tale på, er nettopp i media. Dette har to årsaker:

1. Ledelsen har selv valgt å bruke media som informasjonskanal - vi ansatte leser avgjørelser tatt av direktør / styre i avisene. Det er ingen informasjonsflyt innad i organisasjonen. Ergo har ledelsen valgt media som «bane».

2. Som helsepersonell har vi en lovpålagt plikt til å sette pasientenes ve og vel først - og å si ifra når dette eventuelt ikke blir gjennomførbart.

Arne Okkenhaug mener kollegene til tider driver mobbing av ledelsen. Les hele innlegget hans her

Vi som jobber i somatisk klinikk, ser helt klart at det blir et problem med manglende medisinsk kunnskap i avdelingsledelsen, her er vi sykepleiere enige med legene. SWOT-analyser viser at planlagte, dyptgripende innsparingstiltak ikke bør gjennomføres - både fordi det faktisk er mindre kostnadseffektivt, og det vil ramme pasientene. Allikevel opplever vi at ledelsen gjennomfører på tross av dette, uavhengig av medisinskfaglige råd. Vi blir ikke hørt. Og hvis ikke vi ansatte er kvalifisert til å bli hørt, da har Helseforetaket et problem. Enten med inkompetente sykepleiere og leger, eller en ledelse som mangler innsikt og kunnskap om hva vi faktisk holder på med. For å presisere hvilken ledelse dette gjelder er det siktet til øverste ledelse, ikke ledere som jobber nærmest sykepleierne.

Sykehuset Namsos har i alle år hatt et sterkt fundament i sitt nedslagsfelt. De har både ordførere og andre politikere, samt engasjerte innbyggere generelt, som kjemper for sykehuset sitt - nettopp fordi mange av disse kampene er tatt i media. Sykehuset Levanger synes å ha lav status i så måte.

Arne Okkenhaug er en kollega av oss - i samme sykehus - men ikke i somatisk klinikk. Hans intensjoner og poenger oppfattes som gode, men det kan virke som han ikke vet hva vi sliter med i de somatiske klinikkene.

Direktør med sitt styre står ansvarlig for prosessene som er satt i gang, de er ansvarlige for konsekvensene av disse. De er også ansvarlige for at ansatte føler seg tvunget til å ta debatten i media, både under fullt navn, men også anonymt. Ansvar skal plasseres der det ligger og de ansvarlige må tåle berettiget kritikk, slik er det å inneha toppstillinger både i offentlige og private virksomheter.

Som avslutning ønsker vi å presisere at vi tar avstand fra mobbing og det Okkenhaug insinuerer -at det foregår en mobbekultur bland ansatte på sykehuset. Vi er opptatt av at Sykehuset Levanger skal ha et godt arbeidsmiljø og at nytilsatte skal føle seg velkommen hos oss, dette kommer vi fortsatt til å ivareta sammen med et fokus rettet mot pasientene og pasientsikkerheten.

Dette er noen av mange synspunkter hentet fra et større utvalg sykepleiere ved Sykehuset Levanger.

Inger Merete Slapgård

Kjersti Leirdal

medisinsk- og akuttmedisinsk avdeling,

Sykehuset Levanger