Refleksjon

Tre år i Norge: De viktigste tingene jeg har lært

Etter tre år kan jeg se veien videre, skriver Reem.
Debatt

Jeg kom til Norge en februardag, akkurat hvilken dato husker jeg ikke. Men det er denne måneden jeg «fyller» tre år i Norge. Det betyr at Norge nå begynner å bli mitt land. Da bør jeg ikke lenger tenke så mye på hva jeg har gjort, men mer på hva jeg vil gjøre. Det betyr ikke å glemme mitt språk, min kultur og tradisjoner, men hvordan jeg kan mikse de forskjellige kulturer og få et fint resultat.

Etter tre år kan jeg se veien videre, og jeg kan dele med andre hva jeg har lært gjennom disse årene. For jeg har lært veldig viktige ting. Jeg startet med det vanskeligste som var depresjon, men det var en viktig tid. Det fordi jeg lærte hvordan man kan være sterkere enn sine tankere, og hvordan jeg kan bruke den vanskelige tiden tid å forstå, ikke omvendt.

Etterpå fulgte også en vanskelig tid, men jeg kom også over den. I dag skriver jeg om alt dette i ei bok som vil bli tilgjengelig for alle.

Denne uka hadde nettstedet medier24.no en sak om vår spaltist fra Syria, Reem Alatasi.  Foto: Roger Rein

Saken på medier24 finner du her

Jo, å trives i Norge er ikke bare enkelt, men du kan lære deg hvordan du kan gjøre det. Når man ikke tenker for mye på fortiden, når man tror på tiden nå, vil livet ikke stoppe for noen.

Norsk er et vanskelig språk, men jeg kunne engelsk, og jeg kan lære meg flere språk. Du må lære deg norsk språk om du skal bo i Norge.

Det viktigste for meg var å aldri gi opp eller å slette mine drømmer. Derimot har jeg vært nødt til å slåss for dem. De var mitt håp, min plan og glede.

Krigen var aldri et alternativ for meg. Jeg har valgt Norge og liker å bo her. Her har jeg funnet en jobb, og vil ha et godt liv med barnet mitt, og ikke bry meg med fortiden, eller skylde på noen for ting som jeg har gjort eller skjedde med meg.

Her finnes det beste tilbudet; frihet, fred, trygghet og alt som man trenger. Da er det ingen unnskyldning for ikke å trives, dersom du har mistet alt.

Tre år er ikke så lang tid om du kommer fra et annet samfunn, et annet land. Men det er lenge nok til å forstå at en har valgt livet. Hvis ikke var det ingen mening å overleve krigen som eller kunne tatt ditt liv.

Det er en forskjell som du kan legge i dine hender; for alltid å være en flyktning eller en person som dette landet kan bli stolt av.

Reem Alatasi

Flyktning fra Syria. Bosatt i Verdal. Utplassert på språk- og arbeidstrening i lokalavisa.