Dagens leder

En fylkesordfører fra Sør-Leksdalen

Tomas Iver Hallem og Sp er godt posisjonert foran fylkestingsvalget i 2019.
Debatt

Tomas Iver Hallem er i dag fylkesvaraordfører og den fremste politikerne fra nordfylket i det nye Trøndelag fylkesting. Nå sikter Hallem helt mot toppen. Overfor Adresseavisen på lørdag gjorde Sp-politikeren fra Verdal det klart at han vil kjempe for å bli fylkesordfører i Trøndelag etter neste valg. Under helgas årsmøte, det første ordinære i Trøndelag Senterparti, fikk nok Hallem såpass ryggdekning at han nå kan starte en langspurt med tanke på at drømmen om toppvervet kan bli virkelighet.

Tomas Iver Hallem og Senterpartiet er godt posisjonert, og kan like godt få fylkesordføreren med støtte fra den borgerlige som den rødgrønne siden.  Foto: Tor Ole Ree

Nå er det egentlig ingen sensasjon at Senterpartiet sikter seg inn på det fremste fylkespolitiske vervet i Trøndelag. Det har de hatt ambisjoner om ved alle valg. De første 20 åra i det direktevalgte fylkestingets historie, fra 1975 - 1995, hadde de posisjonen i Nord-Trøndelag. Også i Sør-Trøndelag hadde partiet fylkesordføreren i tiårsperioden fra 1992 til 2003.

Les Innherreds portrett av Tomas Iver Hallem som sto på trykk nyttårsaften 2017: På toppen av Svolværgeita var det ingen vei tilbake. Han måtte ta hoppet. (+)

Kan velge side. Det som gjør Hallems ambisjoner litt mer spesiell, er at Sp har skiftet side siden den gang. De er en del av en rødgrønn allianse både på riks- og fylkesplanet. Derfor er nok helgas utspill lagt ekstra godt merke til i Arbeiderpartiet. De blir nå nødt til å forholde seg annerledes om de skal klare å beholde fylkesordføreren etter valget i 2019. Sp har ikke låst seg til en side. De har en merpragmatisk tilnærming. Posisjonen er viktigst for dem. De kan like godt få ordføreren med støtte fra den borgerlige som den rødgrønne siden.


Spleiselaget for nytt lys i Nidarosdomen!

– Domen betyr noe for oss alle, sier den nyvalgte fylkesvaraordføreren.

Det skal mye til om vi i Trøndelag ikke får et valgresultat som gir Sp denne muligheten til å velge hvilket flertall de vil inn i. I så fall har paritet et svært godt utgangspunkt for forhandlingene. Sannsynligvis vil både Ap og Høyre være større enn Sp i det nye fylkestinget. Men Sp vil ha en gunstig vippeposisjon som de vil bruke for det den er verdt. Nettopp derfor, fordi Sp gang på gang har vist at de er gode politiske hestehandlere, kaster du ikke penger ut av vinduet sånn med en gang om du i et veddemål satser på Tomas Iver Hallem som fylkesordfører etter neste valg.

Kan gå i boks. Det er fortsatt 20 måneder til neste lokalvalg. Det er selvsagt for tidlig å forskottere resultatet og dele ut posisjonene. Den drevne Sp-politikerne fra Sør-Leksdal har imidlertid posisjonert seg godt. Det er derfor ikke utenkelig at Verdal kan få sin første fylkesordfører i historien etter valget i 2019.

(Lederkommentar i Innherred 13. februar 2018)